„Бореји” ће се прикључити Тихоокеанској флоти пловећи испод леда Арктика

У СТАЛНУ БАЗУ У КАМЧАТКИ ПРВО ЋЕ КРЕНУТИ РУСКА НУКЛЕАРНА ПОДМОРНИЦА „НЕВСКИ”, А ПОТОМ И „МОНОМАХ”

  • Крајем лета или почетком јесени 2015. године, Александар Невски”  ће, с пуним ракетним наоружањем (16 балистичких ракета Булава), препловити испод леда Арктика и извршити прелазак из Северне у Тихоокеанску флоту, где ће ући у састав снага 25. дивизије подморница (Камчатка) и започети дежурство
  • Подморнице класе Бореј” пројектоване су у петроградском Централном консктрукторском бироу за поморску технику Рубин. Приликом њихове градње примењена су најновија достигнућа, која побољшавају хидродинамику трупа и значајно смањују шумност. Основно оружје подморница је нови ракетни систем Булава

         ПРВА и друга стратешка нуклеарна подморница „Александар Невски” и „Владимир Мономах” класе 955 (шифра „Бореј”) упутиће се у сталну базу - Виљчинск на Камчатки - најраније на јесен 2015. године, саопштио је извор у Главном штабу РМ Русије.

         „Раније је било планирано да „Александар Невски” пређе из Северне у Тихоокеанску флоту на јесен ове године, али је план коригован.

         Према новим плановима, прелазак у Тихоокеанску глоту догодиће се на јесен 2015. године, и то ће учинити једна за другом две нуклеарне подморнице – „Александар Невски”, која је ушла у састав Ратне морнарице у децембру 2013. године, и „Владимир Мономах”, чије је прикључење флоти планирано крајем ове године” – рекао је за ИТАР-ТАСС извор у РМ Русије.

         Исти извор је објаснио да је померање рокова доласка „подводних стратега” на Камчатку изазвано, у првом реду, потребом да се у Виључинску заврше радови на изградњи „одговарајуће инфраструктуре базе” за нуклеарне подморнице класе „Бореј”, која укључује зону за пристајање - пристаништа и прикључење цевовода за гориво, струје, цеви за високи притисак, као и изградњу складишта за оружје и других инфраструктурних објеката.

         „Све те радове Федерална агенција за специјалну изградњу може у потпуности и квалитетно да заврши тек средином следеће године” –сматра извор.

         Осим тога, истиче он, током ове и прве половине следеће године, док се „Александар Невски” налази у саставу Северне флоте у Гаџијеву, потребно је „довести ту подморницу у захтевано стање”, отклонити све недостатке у раду њених система, завршити све планиране задатке у оквиру курса борбене обуке, зближити посаду и утренирати до аутоматизма њене навике у управљању подморницом.

         Истовремено, „Владимир Мономах” у периоду лето-јесен треба да прође државна испитивања у којима ће извршити једно гађање ракетом „Булава” из подводног положаја у Белом мору у мету на полигону Кура на Камчатки.

         „Гађање „Булавом” извршиће и „Александар Невски” – додао је извор ИТАР-ТАСС. – Две нуклеарне подморнице ће укупно, како се очекује, извршити четири лансирања ракете „Булава”.

         „Негде крајем лета – почетком јесени 2015. године „Александар Невски”  ће, с пуним ракетним наоружањем (16 балистичких ракета „Булава”), препловити испод леда Арктика и извршити прелазак из Северне у Тихоокеанску флоту, где ће ући у састав снага 25. дивизије подморница (Камчатка) и започети дежурство.

         После извесног времена исто ће учинити и „Владимир Мономах” – истиче извор. – Тако да се модернизовање ракетно-нуклеарне компоненте подводних снага ТОФ нуклеарним подморницама четврте генерације може очекивати најраније на јесен следеће године”.

         Подморнице класе „Бореј” пројектоване су у петроградском Централном консктрукторском бироу за поморску технику „Рубин”.

         Приликом њихове градње примењена су најновија достигнућа, која побољшавају хидродинамику трупа и значајно смањују шумност. Основно оружје подморница је нови ракетни систем „Булава”.

         „Александар Невски” је прва серијска подморница класе 955 „Бореј”. Кобилица је положена 19. марта 2004. године, 23. децембра 2013. одржана је свечана церемонија примопредаје флоти.

         „Владимир Мономах” је трећа подморница класе 955 „Бореј”. Кобилица је положена 19. марта 2006. године, тренутно се врше државна испитивања.

         Прва подморница – „Јуриј Долгоруки” – примљен је у флоту у јануару 2013. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари