„Армата” - руски корак ка тенковима-роботима

Нови руски тенк – који треба да се појави до 2015. – имаће дигитални топ са дистанционим управљањем

* Начелник Главне аутооклопнотенковске управе Министарства одбране Русије, генерал-мајор Александар Шевченко, саопштио је пре неки дан да пројект «Армата» већ увелико реализује позната војна фабрика «Уралвагонзавод»

* Оклоп тенка биће такав да ће канале везе посаде са командом штитити и од пресретања и од ометања. Јер, кроз нови оклоп неће моћи да прође никакав спољни сигнал

* Посада ће вишеслојним оклопом и композитним материјалима бити потпуно заштићена од свега што се може догодити са мотором тенка, његовим резервоаром са горивом и залихом граната

* Поптредседник Академије геополитичких проблема, доктор војних наука Константин Сивков сматра да ће појава тенковског `топа којем не треба посада` Русију сасвим приближити `производњи потпуно аутономног тенка којим ће се управљати дистанционо, при чему ће сам тенк бити у стању да уништава циљеве у аутоматском режиму`

* «У будућим биткама напред ће ићи тенкови-роботи који ће дејствовати тамо где је најопасније. Тек за њима ће ићи тенкови са посадама», прогнозира Сивков.

          НОВИ руски тенк  «Армата» – који треба да се појави до 2015. године – имаће `дигитални топ` са дистанционим управљањем. А посада тенка налазиће се у изолованој блиндираној капсули која ће моћи да издржи директан погодак свих постојећих савремених тенкова!

          «Тенк ће се појавити као плод ширег пројекта «Армати» и имаће потпуно дигитализовани систем управљања. Оклоп тенка биће такав да ће канале везе посаде са командом штитити и од пресретања и од ометања. Јер, нови оклоп ће бити такав да кроз њега неће моћи да прође никакав спољни сигнал. Посада ће вишеслојним оклопом и композитним материјалима бити потпуно заштићена од свега што се може догодити са мотором тенка, његовим резервоаром са горивом и залихом граната» - открио је утицајном московсаком дневном листу Известија извор упознат са реализацијом пројекта.

          Начелник Главне аутооклопнотенковске управе Министарства одбране Русије, генерал-мајор Александар Шевченко, саопштио је пре неки дан да пројект «Армата» већ увелико реализује позната војна фабрика «Уралвагонзавод». Шевченко је обећао да ће супертенк кроз три године већ бити «у металу».

          У «Уралвагонзаводу» су «Известијама», међутим, рекли да ствари стоје још боље: «Током 2015. нови тенк «Армата» ће се већ испоручивати оклопним јединицама. А то значи да ће се прве `машине` појавити и раније».

          Истом листу је стручњак за тенкове, главни уредник часописа «Арсенал» Виктор Мураховски, рекао да би целој руској армији било сасвим довољно да има само 2000 таквих тенкова.

          Он прогнозира да ће тенкови Т-90, Т-80 и Т-72, које Министарство одбране РФ сада `активно модернизује` - чим се појави нови супертенк – служити искључиво за обуку резервиста.

          Поптредседник Академије геополитичких проблема, доктор војних наука Константин Сивков сматра да ће појава тенковског `топа којем не треба посада` Русију сасвим приближити `производњи потпуно аутономног тенка којим ће се управљати дистанционо, при чему ће сам тенк бити у стању да уништава циљеве у аутоматском режиму`.

          «У будућим биткама напред ће ићи тенкови-роботи који ће дејствовати тамо где је најопасније. Тек за њима ће ићи тенкови са посадама», прогнозира Сивков.

          Према његовим речима, СССР је последњих година свог постојања увелико радио на производњи `аутономних тенкова` и спремао се да на бази Т-80 направи `потпуно аутоматски тенк са системом распознавања циљева. Међутим, распад Совјетског Савеза спречио је довођење тог пројекта до краја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари