Американци страхују да Русија на Криму размешта тактичко нуклеарно оружје

ТРОЈИЦА УТИЦАЈНИХ КОНГРЕСМЕНА ЗАТРАЖИЛА ОД ОБАМЕ ДА ПРЕКИНЕ СВАКУ ВОЈНУ САРАДЊУ СА РУСИЈОМ

„Хризантема-С”

  • Руске војне јединице на Криму добиле су најновије самоходне противтенковске комплексе „Хризантема-С”, хаубице
  • са 152-милиметарском муницијом, као и реактивне лансирне системе „Торнадо-Г”. Обалска војска је опремљена најновијим мобилним противбродским комплексом „Бал”, у чији састав улазе крстареће ракете Х-35 „Уран”
  • Русија још намерава да на полуострво пребаци стратешке бомбардере Ту-22М3 и оперативно-тактичке ракетне системе „Искандер-М”, али њено Министарство одбране тврди да то не забрањују никакви међународни уговори
  • Уредник часописа „Национална одбрана” Игор КОРОТЧЕНКО: Ту-22М3 омогућавају да се неутралишу како тренутне тако и потенцијалне претње које могу да буду актуелне за Русију у том региону, укључујући и улазак у Црно море разарача, који носе непосредну претњу функционисању стратешких нуклеарних снага Русије
  • Сасвим недавно, руски бомбардер (Су-24) је шокирао посаду америчког разарача Donald Cook - само тиме што је одрадио позиционирање за бојно коришћење оружја
  • Професор Академије војних наука Вадим КОЗЈУЛИН:  У америчким војним базама у Немачкој налази се преко 200 нуклеарних авио-бомби В-61. То је најгрубље кршење Уговора о ограничавању нуклеарног оружја који забрањује размештање таквог оружја на територијама земаља, које немају такво наоружање

         Пише: Дмитриј ЛИТОВКИН

         ШЕФ одбора Конгреса САД за питања оружаних снага Хауард Мекоун, председник пододбора за стратешке снаге Мајк Роџерс и руководилац пододбора доњег дома за тактичке ваздушне и копнене снаге Мајкл Терне - обратили су се председнику САД Бараку Обами са позивом да потпуно прекине сваку сарадњу са Русијом.

         Као разлог су навели: „постављање на Криму носача тактичког нуклеарног оружја”.   

         Према тврдњи утицајних конгресмена, почетком августа руске власти су донеле одлуку о пребацивању на Крим бомбардера Ту-22М3 и оперативно-тактичких ракетних система „Искандер-М”, који имају могућност да испаљују крстареће ракете Р-500 високе прецизности, које су, између осталог, опремљене нуклеарним бојевим главама.

         Члан одбора Сената САД за питања оружаних снага Џејмса Инофе оценио је да то није само директно кршење Уговора о ликвидацији ракета средњег и малог домета (РСМД) потписаног између САД-а и СССР-а 1987. године (у складу са овим документом стране су се обавезале да не конструишу и не производе, већ да униште постојеће балистичке и крстареће ракете земља-земља домета од 500 до 5500 километара) јер представљају непосредну претњу за читаву Европу.        

         Подлога за изјаве америчких конгресмена је заиста богата. Вашингтон већ неколико година оптужује Москву за кршење Договора о РСМД. Прошле године су као повод за то послужила испитивања баш Р-500.

         Након пробног лансирања пројектил је летео 2600 км. Треба признати да су ракете таквог домета заиста забрањене уговором. Москва званично није дала никаква објашњења у вези са тим.

         Извор листа ВЗГЉАД у Министарству одбране саопштио је да је то било пробно лансирање „крстареће ракете море-земља” коју су због штедње и поједностављења телеметријских параметара лансирали са „платформе на копну” а не са брода.    

         Са своје стране, Русија је замерила Американцима што приликом испитивања ракета-пресретача користе у ракетама-метама ПРО-блокове ракета „Першинг” које су према Уговору РСМД морале да буду одавно и потпуно уништене.  

„Мста-С”

         Забринутост изазивају и лансирне рампе америчког система ПРО Мк-41, које имају могућност лансирања крстарећих ракета средњег домета ASROC, «Си Спароу», ESSM и «Томахавк». САД планирају постављање ових лансирних рампи у Пољској и Румунији.

         Њихово размештање такође представља грубо кршење истог Уговора.   

         Истина, у септембру ове године у Москви стране су, изгледа, развејале узајамна страховања. Уговор РСМД је опстао. Међутим, обраћање конгресмена Бараку Обами показује да оптужбе америчких политичара у вези са овим уговором нису исцрпљене.   

         „Размештање нуклеарног оружја на сувереној територији друге државе без њене сагласности је подмукла и цинична одлука, - наглашава се у писму конгресмена упућеном Обами. – То ће Русији омогућити да се озбиљно примакне базама НАТО-а, и да на тај начин добије војну предност у региону”.

         Потези руског руководства, како тврде чланови Конгреса, представљају „грубо кршење” споразума Русија-НАТО из 1997. године.

         Према том споразуму, руским војницима је било дозвољено да се налазе на базама и објектима алијансе – например, у згради седишта алијансе у Бриселу. Мада, за разлику од седишта, смештеног 50 километара од престонице Белгије у граду Монс, тамо се не доносе никакве војне одлуке.       

         Конгресмени су захтевали од председника САД да већ у најскорије време информише Конгрес о могућим узвратним корацима.

         Првим од њих, како сматрају чланови доњег дома, могла би да буде одлука о прекидању свих контаката између чланица НАТО-а и Москве, као и удаљавање руског војног особља са база и објеката НАТО-а. Такође су предложили да се Русији забрани одржавање инспекцијских летова у оквирима Споразума о отвореном небу, који његовим учесницима даје могућност да надлећу територије једни других са циљем радио и фото извиђања, како би се надзирало поштовање ограничавања размештања обичног наоружања.   

         „Американци нису тако невини како покушавају да се представе, - изјавио је за лист ВЗГЉАД професор Академије војних наука Вадим Козјулин. – Довољно је да се сетимо да се на америчким војним базама у Немачкој налази преко 200 нуклеарних авио-бомби В-61. То је најгрубље кршење Уговора о ограничавању нуклеарног оружја који забрањује размештање таквог оружја на територијама земаља, које немају такво наоружање. Уосталом, у оквирима НАТО постоји Одбор за нуклеарно наоружање, где се одржава обука пилота Ратног ваздухопловства земаља  чланица алијансе”.  

Х-35 „Уран”

         Управо америчке базе система противракетне одбране појавиле у Пољској и Румунији, подсећа експерт.  

         „У складу са још недавно важећим споразумом о Статусу Црноморске флоте Русије у Украјини, Москва није могла да пребаци на Крим без усаглашавања са Врховном Радом не брод, већ ни муницију, - подсетио је лист ВЗГЉАД војни експерт Виктор Литовкин. – Јасно је да су украјински посланици у току протеклих 20 година опструирали те испоруке. Флота је зато оронула”.  

         Програм обнове Црноморске флоте не излази из оквира државног програма наоружања до 2020. године. Повратак Крима у састав Русије само је довео до кориговања програма у правцу хитног обнављања наоружања и војне технике на полуострву. Јачање војних снага изведено је пребацивањем око 300 нових система наоружања и војне технике. 

         Војне јединице на Криму добиле су најновије самоходне противтенковске комплексе „Хризантема-С”, хаубице „Мста-С” са 152-милиметарском муницијом, као и реактивне лансирне системе „Торнадо-Г”. Обалска војска је опремљена најновијим мобилним противбродским комплексом „Бал”, у чији састав улазе крстареће ракете Х-35 „Уран”. То се догодило откад у водама Црног мора стално присуствују војни бродови НАТО.    

         Размештање на полуострву Ту-22М3 и оперативно-тактичких система „Искандер-М”, како су објаснили листу ВЗГЉАД у Министарству одбране, не забрањују никакви међународни уговори.

         Према подацима Генералштаба, појава Ту-22М3 на Криму за стално очекује се 2016. године.

         Када ће се тамо наћи оперативно-тактички системи „Искандер” није познато. Међутим, Сергеј Шојгу је више пута говорио да ће слични системи бити смештени на територији Русије у било ком тренутку и на било ком месту. „Где хоћемо, тамо ћемо и да ставимо!” – подвукао је министар одбране на једном од војних колегијума у Министарству одбране.    

         Баш зато су се „Искандери” појавили у Калињинградској и Лењинској области. У првом случају они парирају претњи од стране база НАТО-а у Пољској. У другом, држе „на нишану” војну инфраструктуру НАТО-а у Балтичким земљама. Размештање ових система на Криму гарантује, ако буде неопходно, уништавање још једне базе америчких противракета у Румунији.

         Ту-22М3 су у стању не само да подрже овај удар крстарећим ракетама Х-22 и Х-15 већ и да потпуно анулирају војно-ратно присуство Америке у Црном мору.  

         „Ту-22М3 омогућава да се неутралишу како тренутне тако и потенцијалне претње које могу да буду актуелне за Русију у овом региону, укључујући и улазак у Црно море разарача, који носе непосредну претњу функционисању стратешких нуклеарних снага Русије, - истакао је за ВЗГЉАД уредник часописа „Национална одбрана” Игор Коротченко. – Сасвим недавно, наш бомбардер је шокирао посаду америчког разарача Donald Cook само тиме што је одрадио позиционирање за бојно коришћење оружја”.  

Игор Коротченко

         Амерички конгресмени имају право када тврде да Ту-22М3 и „Искандер-М”, па чак и крстарећа ракета Х-35, могу да се опреме тактичким нуклеарним бојевим главама. На пример, главни ударни систем руског бомбардера – крстарећа ракета Х-22 – постоји само са нуклеарном опремом. Према речима генералног конструктора Коломенског конструкторског бироа за машиноградњу Валерија Кашина, на систему „Искандер-М” може да се користи до 10 различитих бојевих глава, и једна од њих је стварно нуклеарна. Али то уопште не значи да ће Министарство одбране разместити на Криму тактичко нуклеарно наоружање.

         „У сфери тактичког нуклеарног наоружања, за разлику од стратешког, постоје искључиво џентлменски договори, - каже Вадим Козјулин. – Другим речима, његово постојање се никако не регулише међународним споразумима. За сво време процеса нуклеарног разоружавања, ни Москва нити Вашингтон нису покушали не само да ограниче ширење тактичког нуклеарног наоружања, већ ни да саопште колико га ко уопште има”.   

         На пример, Вашингтон тврди да Русија поседује најмање 18-19 хиљада тактичких нуклеарних пројектила.

         У „Росатому” тврде да је нуклеарни потенцијал СССР 1990. године бројао не више од 14 хиљада тактички пројектила. Али, и та бројка није тачна, јер сваке године због старења у рециклажу иде 1600-1700 бојевих глава.

         При том, како објашњава Козјулин, Русија и САД се у сфери тактичког нуклеарног оружја руководе „џентлменским споразумом” у складу са којим не држе нуклеарно наоружање на носачима. Односно, својом добром вољом - свака од страна треба да држи тактичке нуклеарне бојеве главе за крстареће оперативно-тактичке ракете и авио-бомбе на сопственој територији у специјалним магацинима. Да ли је то заиста тако?

         Сумњи у вези тога има више према САД, него према Русији.   

         Превела

        Марија Петрова

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари