«Речи патријарха Кирила са пажњом се слушају и на Западу»

Ватикански кардинал Томко  руском патриарху Кирилу предао поздрав Бенедикта Шеснаестог

  • Узвраћајући поздрав Бенедикту Шеснаестом, патријарх Кирил је Томку рекао: „Радујем се сусрету са Вама као са представником Католичке цркве и Свете Столице и могућности да преко Вас изразим уважавање и братску љубав према његовој Светости. Зато Вас молим да му пренесете моја осећања“

       КАРДИНАЛ словачког порекла Јозеф Томко – који борави у Москви поводом прославе 100-годишњице освештања московске католичке катедрале Непорочног Зачећа Пресвете Дјеве Марије -  пренео је руском патријарху Кирилу поздраве римског папе Бенедикта Шеснаестог.

       При том је нагласио да Ватикан у патријарху Кирилу гледа «предводника духовног препорода Русије» који поседује велики духовни ауторитет на Западу где његове речи многи са пажњом слушају.

       Кардинал Томко је изразио наду да ће се даље развијати дијалог између Руске Православне и Римокатоличке Цркве.

       Руски патријарх је кардинала примио у својој радној резиденцији. Папин изасланик након поздрава рекао: «Данас када посматрамо како се у Русији обнављају и подижу храми, како се учвршћује вера у Вашем народу, свима је јасно да сте Ви, Ваша Светости, предводник те обнове и препорода вере».

       Узвраћајући поздрав Бенедикту Шеснаестом, патријарх Кирил је рекао: „Радујем се сусрету са Вама као са представником Католичке цркве и Свете Столице и могућности да преко Вас изразим уважавање и братску љубав према његовој Светости. Зато Вас молим да му пренесете моја осећања“.

       Сусрету је присуствовао је амбасадор Ватикана у Русији архиепископ Иван Јуркович.

       Иначе, у московској катедрали Непорочног Зачећа Пресвете Дјеве Марије мисе се – осим на руском – служе и на пољском, енглеском, шпанском и корејском језику. А недељом и на јерменском.

 


Слични садржаји

Коментари