Раковић: Цариградски томос МПЦ-ОА изостао јер Вартоломеј жели за себе македонску дијаспору

ЗАЈЕДНИЧКА СВЕЧАНА ЛИТУРГИЈА ЗАВРШЕНА БЕЗ ПОМПЕЗНО НАЈАВЉИВАНОГ ТОМОСА

Вартоломеј и Стефан

       ДУГО очекивана заједничка литургија свештенства МПЦ-ОА и васељенског патријарха Вартоломеја у Истанбулу није окончана најављиваним добијањем томоса од Цариградске патријаршије о аутокефалности ове цркве.

       У преговорима патријарха Вартоломеја и архиепископа Стефана није постигнута сагласност о аутокефалности Охридске архиепископије која искључује дијаспору.

       Македонски медији пишу да након јучерашње заједничке литургије многа питања остају отворена за МПЦ-ОА, најпре - када ће и да ли ће Васељенска патријаршија издати томос о аутокефалности Македонској православној цркви-Охридској архиепископији и како ће се поставити према дијаспори, односно да ли ће Васељенска патријаршија у замену за давање томоса тражити дијаспору МПЦ-ОА.

       Македонска православна црква није могла да прихвати услове Цариградске патријаршије да се из састава МПЦ изузму македонске епархије у дијаспори, сматра историчар др Александар Раковић поводом изостанка томоса Цариградске патријаршије о аутокефалности МПЦ-ОА.

       Због тога је, каже Раковић за Танјуг, посета Македонске православне цркве завршена без издатог цариградског томоса, иако је овај чин дуго и помпезно најављиван.

       Раковић сматра да је у интересу православних хришћана да црквени Цариград и црквено Скопље наставе дијалог ради превазилажења непотребних разлика које их сада оптерећују.

       https://www.in4s.net/rakovic-mpc-nije-prihvatila-uslove-carigradskog-pat...

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари