Прво српско венчање у Ђаковици после 1999.

 У ПОТПУНОМ ШИПТАРСКОМ ОКРУЖЕЊУ ОСВЕШТАНА ЦРКВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ 

  • Чин освештавања храма и свету архијерејску литургију у препуном храму служили су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика рашко-призренски Теодосије

        ЂАКОВИЦА, (ФоНет) - Црква Пресвете Богородице у центру Ђаковице је освештана и постала је манастир, метох манастира Високи Дечани, замонашене су две искушенице које су живеле у цркви, а у храму је први пут после 1999. године обављено венчање.

        Чин освештавања храма и свету архијерејску литургију у препуном храму служили су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика рашко-призренски Теодосије.

        У беседи после освештења и литургије митрополит Амфилохије је нагласио да се са обновом распете светиње у Ђаковици обнавља црква Христова и да “храм сија светлошћу богопознања и Божијом љубављу”.

        Он је истакао да се са Божијом љубављу обнављају сви народи и сви људи.

        То је знак да се Косово и Метохија креће у духу обнове и обнављања, рекао је митрополит и захвалио се епископу

рашко-призренском на труду и вери којим је храм у Ђаковици обновљен.

        Епископ Теодосије је узвратио митрополиту и подвукао да то није рађено људском силом, већ “вером у Бога и љубављу старица које су остале у Ђаковици”.

        Он се присетио 1998. године када је митрополит Амфилохије у предвечерје рата на Косову и Метохији био на овом месту.

        “Тада се митрополит окренуо према мени и рекао: Теодосије, ове старице и ово место теби на душу. Ми смо се од тада трудили и данас је ово велики благослов на Косову и Метохији”, рекао је владика.

        Замонашена је Пољка Кастратовић и добила монашко име Теокиста , а затим постављена за настојатељицу храма у

Ђаковици. Она је све време заједно са три остале ђаковачке баке послуживала у храму и чувала цркву. Заједно са њом замонашена је Ружица Спајић и добила име Јоаникија.

        У маротвском погрому 2004. године храм и стара кућа из 19. века, у којој су једини српски становиници града живели под заштитом италијанског Кфора, потпуно су уништени. Старице су

евакуисане у Високе Дечане, одакле су поново прошле године дошле у Ђаковицу у обновљену цркву и дом.

        Славље у Ђаковици посебно је увеличало прво венчање Срба у овом граду после 1999. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари