ИЛАРИОН: Препрека за Грегоријански календар је што га неће црквени народ

Други човек Руске православне цркве о јулијанском и грегоријанском календару

  • Никакда нисам тврдио да не постоје препреке за прелазак на Григоријански календар. Сасвим супротно, истакао сам да постоје. Пре свега, препрека за то је одбијање црквеног народа у многим земљама да се мења постојећи календар
  • Црква има право да мења календар уколико то сматра потребним. Пошто Црква нема ту потребу, пошто је народ црквени задовољан овим календаром, који сада имамо, није потребно покретати то питање и расправљати о њему
  • Мислим да ће се таква ситуација очувати још дуго, јер ни у Руској Цркви, ни у Јерусалимској Цркви, ни Света Гора немају никакву жељу, нити неопходност или потребу да мењају постојећи календар

       ДРУГИ  човек Руске православне цркве –изузетно утицајни митрополит Иларион (Алфејев) који руководи свим спољним везама и односима РПЦ (самим тим и предводи делегацију своје Цркве која припрема Свеправославни Сабор – коначно је потпуно разјаснио позицију РПЦ према Јулијанском и грегоријанском календару.

       На последњој конференцији за медије, митрополиту Илариону је било постављено овакво питање: «Да ли бисте могли да прокоментаришете оно што сте сами у емисији «Црква и Свет» 21. маја рекли о преласку на Грегоријански календар. Јер, тада сте рекли да нема никаквих препрека на пелазак на тај календар?» А његов одговор је био – из лако схватљивих разлога – подужи и Факти га преносе у целини:

       «Судећи по вашим речима, ви ту емисију нисте гледали. А не терба препричавати оно што сте од некога чули. Одговорност новинара је да говори и пише искључиво о ономе што је сам видео и да не користи туђе речи.

       Никакда нисам тврдио да не постоје препреке за прелазак на Григоријански календар. Сасвим супротно, истакао сам да постоје. Пре свега, препрека за то је одбијање црквеног народа у многим земљама да се мења постојећи календар.

(Фото: Политика)

___________________________________________________________________________

«Јулијански календар, по коме ми живимо световни је календар Римске империје, кога нису смислили хришћани, већ је наслеђен од Древног Рима. Грегоријански календар је смислила Католичка црква у Средњем веку. Католици данас рачунају време на основу њега.»

___________________________________________________________________________

       Питање новог календара је постављено још 20-их година прошлог века на Међуправославном саветовању у Константинопољу, где су се неке Помесне Цркве сагласиле да пређу на ново рачунање, а друге су - као и раније - одлучиле да се придржавају старог календара. То су Јерусалимска, Руска, Грузијска, Српска, као и Атон који је под јурисдикцијом Васељенског Патријарха.

       У тој емисији сам говорио о следећем: да календар није нека «света крава» коју не треба дирати. Он не представља светињу сам по себи, зато што је Јулијански календар, по коме ми живимо световни календар Римске империје, кога нису смислили хришћани, већ је наслеђен од Древног Рима. Грегоријански календар је смислила Католичка црква у Средњем веку. Католици данас рачунају време на основу њега.

       Тај календар, који сада користе неке Помесне Православне Цркве, зове се Нови календар не представља Грегоријански, већ тзв. Новојулијански календар. Он се данас подудара са Грегоријанским и подудараће се још неколико векова, а затим ће се појавити разлика од једног дана.

       Све то је везано за следећу чињеницу која каже да је човечанство током своје историје стално утврђивало астрономске податке, и Јулијански календар је, а данас га ми и ви користимо, нетачан у односу на астрономску годину. Грегоријански календар је такође нетачан у односу астрономску годину, али његова нетачност је мања од Јулијанског календара.

___________________________________________________________________________

«Данашња ситуација око календара у светском Православљу, иако није идеална – зато што би било пожељно обележавати црквене празнике по једном календару –  ипак омогућује Помесним Православним Црквама да заједно обављају богослужења, чак и ако се користе два различита календара.»

___________________________________________________________________________

       На тај начин, календар сам по себи није нешто свето и непромењиво. Црква има право да га мења уколико то сматра потребним. И уколико би постојала жеља, сагласност црквеног народа, уколико би била за тим реална потреба, Црква би сигурно могла донети одлуку о преласку на ново рачунање времена или да направи још неки календар – Црква на све то има право.

       Пошто Црква нема ту потребу, пошто је народ црквени задовољан овим календаром, који сада имамо, није потребно покретати то питање и расправљати о њему.

       Данашња ситуација око календара у светском Православљу, иако није идеална – зато што би било пожељно обележавати црквене празнике по једном календару –  ипак омогућује Помесним Православним Црквама да заједно обављају богослужења, чак и ако се користе два различита календара.

       Тим пре што се два календара користе чак и у оквиру једне Помесне Цркве. Већ сам напоменуо да уколико већина пастве Константинопољског Патријархата користи новојулијански календар, на Светој Гори Атонској користе јулијански. А у Финској Аутономној Цркви, која такође улази у састав Константинопољског Патријархата, употребљава се не само новојулијански календар већ и нова Пасхалија, то јест православни Финци славе Ускрс истог дана када и католици и протестанти, а не истовремено са осталим Помесним Православним Црквама.

       Све то не смета Православним Црквама да се налазе у пуној евхаристијском јединству.

       Мислим да ће се таква ситуација очувати још дуго, јер ни у Руској Цркви, ни у Јерусалимској Цркви, ни Атон немају никакву жељу, нити неопходност или потребу да мењају постојећи календар. Премда, уколико би се таква потреба појавила Црква би, понављам, имала право да унесе измене у постојећи календар.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари