Земља суочена са највишим просеком температура за последњих 120.000 година

АМЕРИЧКА НАУЧНИЦА КЕРОЛИН СНАЈДЕР: ПОРАСТ НЕЋЕ БИТИ 1,5-2 ОДСТО ВЕЋ – 4-7 ОДСТО  

  • СНАЈДЕР: „Нејасно је хоће ли ти сувишни степени битно утицати на струје у Тихом океану које управљају великим климатским циклусима. Хоће ли деловање човека покидати те струје и саме циклусе. Оно што је дириговало климом на Земљи дуже од милион година“

          КЛИМАТОЛОЗИ су проанализирали колебања температуре на Земљи током протекла два и по милиона година и дошли до закључка да су сада на нашој планети највеће температуре за последњих 120.000 година.

          Керолин Снајдер са америчког Стенфордског универзитета тим поводом је додатно упозорила:

          „Клима још функционише као у прошлости, али температуре диже све већа концентрација угљендиоксида у атмосфери. Што је најгоре, климатски модели оперишу за повећањем температура у просеку за 1,5-2 степена, али ће пораст бити минимум 4 степена. И то:  не рачунајући нове концентрације угљендиоксида“.

          Према њеним истраживањима, клима на Земљи ј постајала све хладнија од средине плеистоцена, али се тај процес зауставио пре 1,2 милиона година.

          Отада је клима имала своје циклусе од 100.000 година унутар којих се просечна температура могла колебати и за 5-10 степени.

          Претходни „шпиц“ био је пр 120.000 година. Тада је просечна температура била 3,5 степени изнад стандарних просека.

          Снајдер прогнозира да ће се просечна температура у нредном периоду подићи 4-7 степени.

          Она поставља као најважније питање: „Нејасно је хоће ли ти сувишни степени битно утицати на струје у Тихом океану које управљају великим климатским циклусима. Хоће ли деловање човека покидати те струје и саме циклусе. Оно што је дириговало климом на Земљи дуже од милион година“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари