Велика плава рупа - чудо Светског океана

ЈЕДИНСТВЕНИ ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНТ - 98 КИЛОМЕТАРА ОД ОБАЛА БЕЛИЗЕА

  • Апсолутно округло карстно удубљење пречника 305, а дубине 120 метара
  • Припада атолу Лајтхаус, а сваке године је посете хиљаде и хиљаде ронилаца и обичних туриста жељних да погледају, поред свега осталог, и њене јединствене подводне сталактите и живи свет са 60 врста корала и више од 600 врста риба

          „ЗАРОНИВШИ у Велику плаву рупу, осетићете нешто што нећете заборавити до краја живота“ - овако велике туристичке агенције рекламирају посету природном феномену који се налази у близини обала Белизеа.

          Сама Величанствена рупа део је морског гребена дугачког 700 километара који се протеже дужа обала Мексика, Белизеа, Гватемале и Хондураса. Чак половина гребена се „наслања“ на територију Белизеа. И, управо ту - на 98 километара од обале и налази се Велика плава рупа.

          А реч је о апсолутно округлом карстном удубљењу пречника 305, а дубине 120 метара.

          Припада атолу Лајтхаус, а сваке године је посете хиљаде и хиљаде ронилаца и обичних туриста жељних да зароне и погледају, поред свега осталог, и њене јединствене подводне сталактите и живи свет са 60 врста корала и више од 600 врста риба.

          Сви који пожеле да погледају Велику плаву рупу, или да у њу зароне, прво долазе у градић Сан Педро који се налази на коралском острву Амбергрис за који знају сви који икад чули Мадонину песму La Isla Bonita.

          Жак Ив-Кусто је Велику плаву рупу ставио на своју листу десет најбољих места на свету за љубитеље подводних доживљаја. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари