Угљен-диоксида у атмосфери као уочи - последњег леденог периода

АМЕРИЧКИ НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ ДА ЈЕ КОНЦЕНТРАЦИЈА

ПРЕМАШИЛА ИСТОРИЈСКИ МАКСИМУМ

        КОНЦЕНТРАЦИЈА угљен-диоксида у Земљиној атмосфери први пут је у читавој људској историји премашила ниво од 400 молекула овог гаса на милион молекула ваздуха!

       Овакав алармантан податак садржан је у налазима опсерваторије Националног управљања и атмосферских истраживања САД која се налази на врху вулкана Мауна Лоа на Хавајима. 

       Последњи пут је такав ниво угљен-диоксида постојао је на Земљи око 3-5 милиона година, уочи последњег леденог доба. Иначе, оволики ниво угљен диоксида се сматра разлогом глобалног загревања. 

       Амерички научник Чарлс Килинг почео је са мерењима концентрације угљендиоксида на планини Мауна Лоа још 1958. године. Тада је тај ниво износио 315 честица на 1 милион.

       Тенденција је уцелини неповољна и подразумева -  даљи пораст концентрације овог гаса.

       Џејмс Батлер руководи Лабораторијом истраживања геосистема у опсерваторији на Мауна Лоу чији је власник Национална океанографска и атмосферска администрација САД.

       „Прошле годне наше станице на Арктику су показале ниво од 400 честица/м. Међутим, на Јужној хемисфери први пут смо видели толико високи показатељ“.

       Научници су изучили остатке ваздушних мехурића у узорцима ископаног леда, добијеног бушењем леденог штита Антарктиде. На тај начин они су добили представу о динамици промена нивоа угљен диоксида у последњих 800 хиљада година.

       Ови подаци указују да је током дугог временског периода ниво овог гаса у атмосфери износио 200-300 честица на милион.

       Британски геофизичар професор Џоана Хејг сматра да показатељ, сам по себи, има пре свега симболички значај.

       „За нас је важнији, не сам показатељ - који мало шта мења у физици атмосфере - већ општа тенденција која доводи до његовог пораста“ - каже госпођа Џоана Хејг. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари