Свет је ушао у нову геолошку еру 16. јула 1945. године

У МОМЕНТУ КАДА СУ АМЕРИКАНЦИ У ДРЖАВИ ЊУ МЕКСИКО

ИСПРОБАЛИ СВОЈУ ПРВУ АТОМСКУ БОМБУ

Др Јан Заласевич

  • Научници звоне на узбуну: упозоравају да је човек досад угрожавао биљке и животиње, а да је већ почео да угрожава и опстанак самог - човечанства

        СВЕТ је ушао у нову геолошку еру 16. јула 1945. године када су САД удржави Њу Мексико тестирале своју прву атомку бомбу - изјавио је др Јан Заласевич, водећи експерт Универзитета Лејчестер. При том је указао и да су тада - човековом вољом - на Земљу пале прве радиоактивне честице.

         „Већ почетком 50-их година, радиоактивност је на нашој планети битно порасла због атомских проба. Међутим, Земља се мења и због других човекових утицаја, па ћемо у даљим истраживањима и њих узети у обзир“ - нагласио је Заласевич  који руководи радном групом свог универзитета за изучавање антропоцена.

        Термин „антропоцен“ први је употребио добитник Нобеловае награде за хемију Паул Критцен који је 2000-те објавио да више не живимо у холоценској ери, која је почела пре 11.700 година и за чијег трајања се човечанство населило по целој планети и подигло насеља и градове.

        Његово истраживање о антропоцену објавио је часопис Quaternary International.

        Још утицајнији научни часопис Nature, оценио је да промене које Земља трпи под утицајем човека никако не могу бити оцењене као позитивне. Јер, животињски свет се смањује „застрашујућом брзином“, па може доћи до новог масовног изумирања.

         „Стање животињских врста је у очајном стању и све се више погоршава. Црвена књига врста којима прети изумирање већ има 46.000 позиција“ - упозорио је Дерек Титенсор, сарадник Светског центра за мониторинг животне околине.

        Заласевич и његове колеге звоне на узбуну: упозоравају да је човек досад угрожавао биљке и животиње, а да је већ почео да угрожава и опстанак самог - човечанства.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари