Протекла деценија најтоплија за последњих 11.300 година

ДА НИЈЕ БИЛО ИНДУСТРИЈСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ, ЗЕМЉА БИ БИЛА

МНОГО ХЛАДНИЈА, А ТЕМПЕРАТУРА БИ СЕ ДАЉЕ СПУШТАЛА

  • До 2100. на Земљи ће бити топлије него икад пре, а ако се наставе технолошке емисије гасова као до сада, предвиђа се да ће температура на Земљи бити и виша него икада у историји

         ПОСЛЕДЊА деценија остаће запамћена по највишој температури за протеклих 11.300 година - саопштили су научници са универзитета „Орегон“ и „Харвард“.

         Нагласили су да је глобално загреавање довело до тога да је у само стотину година наша планета доживела једну од најхладнијих и једну од најтоплијих деценија након последњег леденог доба.

         Кривац за све је - човек, јер је његовим деловањем дошло до пораста температуре. Она је, гледајући параметре попут удаљености од Сунца и нагиба, и даље требало да пада, али догађа се супротно.

         Планета се загрева. Загревање и хлађење на Земљи пореметило се због деловања људи.

         Температура на Земљи падала је последњих 4.000 година и тај тренд је требало да буде настављен, али дошло је до наглог прекида тог пада у модерном добу.

         Предвиђа се да ће на Земљи 2100. године температура бити иста као и пре почетка последњег леденог доба. 

         До 2100. на Земљи ће бити топлије него икад пре, а ако се наставе технолошке емисије као до сада, предвиђа се да ће температура на Земљи бити и виша него икада пре.

         За сада је, пак, распон температуре исти као и у протеклих 11.000 година, али је промена много бржа.

         Земља је била веома хладна на прелазу из 19. у 20. век. Од  1900. до 1909. температура је била нижа него у 95 одсто времена у последњих 11.300 година.

         Стотину година касније, од 2000. до 2009. температура је била виша него у 75 одсто времена у току тих 11.000 година.

         Да није било индустријске револуције, Земља би сада била много хладнија, а температура би се даље спуштала - напомињу научници.

         Истраживачи су проучавали 73 седимената и узорке поларног леда из целог света. Материја, пронађена у фосилима, добар је индикатор „историјске температуре“ на Земљи.

         Последњи пут на Земљи је било топло - као што се предвиђа за 2100. годину - пре 130.000 година, након чега је почело ледено доба.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари