Колоније мрава успешније у обради информација него Google

СПОСОБНИ И ЗА „ГЕНИЈАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ У НАВИГАЦИЈИ“,

А У ПОТРАЗИ ЗА ХРАНОМ ДЕЛЕ НА „ТРАГАЧЕ“ И „САКУПЉАЧЕ“

        НАЈНОВИЈА истраживања су показала - објавио је The Independent - да су колоније ефикансије у обради информација него највећи светски претраживач Google.

        Истраживање, у којем је коришћено и компјутерско моделовање, показало је да мрави обезбеђују поредак у својим колонијама и на територијама на којима живе помоћу „веома сложених мрежа за координацију унутар заједнице“. Такође: да су мрави способни и за „генијалне стратегије у навигацији“, при чему се у потрази за храном деле на „трагаче“ и „сакупљаче“.

        Професор Јирген Кертс, који је играо важну улогу током истраживања, наглашава да кретање мрава-трагача - кад се гледа са стране - може изгледати хаотично, али ствари стоје сасвим обрнуто јер они иза себе остављају трагове од феромона како би „сакупљачи“, који наилазе за њима, могли да коригују своје кретање и скрачују пут до избора хране.

        То мравима-радницима омогућава да врло брзо почну да користе најкраће могуће путеве.

        Кертс зато наглашава: „Мрављи прелазак из хаоса ка поретку важан је механизам, а стратегија обуке припадника колоније, која је у њега укључена, прецизнија је и компликованија од потраге помоћу претраживача Google“.

        Кертс и његове колеге верују да истражено о способностима мрава може помоћи у изучавању понашања људи приликом коришћења интернета.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари