КАМЕРОН: На дну Маријанске бразде је као на Месецу, доле нема ни риба ни медуза

СПУШТАЊЕ НА 11.000 ИСПОД ПОВРШИНЕ ПАЦИФИКА ТРАЈАЛО ДВА И ПО САТА

  • Пре Џејмса Камерона, једини људи који су се спустили до Маријанске бразде били су амерички маринац Дон Волш и швајцарски инжењер Жак Пикар, 1960. године

        ЕКСПЕДИЦИЈА Okeanos Explorer спустила се до најдубље тачке на нашој планети - Маријанске бразде у Тихом океану.

        Налази се неколико десетина километара источно од маријанских острва и архипелага Гуам. Њено најдубље место се зове Челенџеров ров и налази се нешто више од 11.000 метара испод површине океана.

        Експедицију је предводио познати режисер-истраживач Џејмс Камерон.

        Зарањање је трајало два и по сата, а Камерон је на дну провео око три сата.

         Његова подморница је била опремљена сакупљачем узорака, роботском руком, инструментима за мерење температуре, сланости и притиска, 3D камерама и LED светлима, али због хидраулике и изгубљених потисника Камерон није могао да сакупи биолошке узорке, а прикупљени талог са дна је делимично повраћен.

        По изласку на површину, Камерон је испричао:

        „Нисам видео велике медузе и сасе какве сам видео код обале Папуе Нове Гвинеје, током пробних зарањања. Спустио сам се на веома меко тло, на безмало желатинасту раван. Потом сам возио преко ње, доста далеко сам отишао, да бих коначно изронио...
За сво то време нисам видео ниједну рибу, нити било какво живо створење дуже од 2,5 центиметра. Једини слободни пливачи које сам видео биле су мали амфиподи, створења налик рачићима која се хране на дну и изгледа да су уобичајена у подморју”.

        Пре Камерона, једини људи који су се спустили до Маријанске бразде били су амерички маринац Дон Волш и швајцарски инжењер Жак Пикар, 1960. године.

        Камерон је открио: „У почетку је у кабини подморнице било као у сауни. Одједном су ми се ноге и теме смрзавали, али је труп био и даље топао. Након две минуте сунчевог светла у мору, нашао сам се у тоталном мраку. У подморници је постало веома хладно па сам морао да се обучем топлије. Мој утисак је да је доле као на Месецу, веома изоловано. Осећао сам се као у свемиру на један дан, као да сам отишао на другу планету и вратио се”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари