Исток САД није трусна зона, а Вашингтон ипак „вибрира“ на слабим земљотресима

УТВРЂЕНО ДА СЕ ЗЕМЉИНА КОРА ОДВАЈА ОД СЛОЈЕВА ИСПОД,

АЛИ РАЗОРНИХ ПОТРЕСА НЕЋЕ БИТИ СКОРО

  • Геолог Берк БИРЈОЛ са универзитета Северное Каролине у Чепел Хилу (САД): Не треба бринути. Ништа страшно се неће догодити ни у наше време, ни током живота наших унука и праунука. Геолошки процеси трају много дуже, и ништа се не мења у трен ока у унутрашњости Земље

        МАНТЛ испод југоисточних делова САД се у буквалном смислу одваја од слојева земљине коре који се налазе изнад њега, што може бити узрок земљотреса на територији Вашингтона и других градова на источној обали, где нема никаквих разлога за потресе, објавио је Live Science.

        „Не треба бринути - не мислим да ће се ситуација значајно променити у будућности, ни у наше време, ни током живота наших унука и праунука. Геолошки процеси трају много дуже, и ништа се не мења у трен ока у унутрашњости Земље. Такви процеси трају милионима година“ - изјавио је Берк Бирјол (Berk Biryol) са универзитета Северне Каролине у Чепел Хилу (САД).

        Како истиче Бирјол, у последњих неколико година на територији Вашингтона и више других градова на истоку САД догодила се серија сеизмичких потреса, који су тешко могли се осете, али су били забележени апаратима и забринули су сеизмологе. Ствар је у томе што се цео исток Сједињених Држава налази на стабилној тектонској платформи, што значи да земљотреси тамо у принципу не би требало да се догађају.

        Бирјол и његове колеге покушали су да реше ту геолошку мистерију, осветливши помоћу радара унутрашњост планете на истоку Америке. То им је омогућило да направе тродимензионалну карту три главна слоја: земљину кору, која је обично извор свих земљотреса, мантла и астеносфере - танког полутечног међуслоја између мантла и коре, на чијој површини „пливају“ све тектонске плоче.

        Та карта је дала необичну слику - испоставило се да је дебљина коре испод Вашингтона и других источних градова САД била крајње неравномерна: у неким деловима је била дебела, а у другим - изузетно танка. Те разлике, по Бирјоловом мишљењу, и јесу разлог бог којег се на истоку САД догађају земљотреси.

        А како су настале неравномерности?

        Како сматра овај геолог, оне су последица тога што се мантл испод тог дела тектонске плоче буквално одваја од земљине коре и, што је довело до истањивања и „увијања“ коре у одређеним деловима САД.

        Тај процес, по Бирјоловим речима, почео је веома давно, пре око 65 милиона година, када се тектонска плоча испод источног дела САД деформисала у интеракцији са другим плочама. Тај феномен, наглашава научник, не представља претњу за становнике САД, мада доводи до слабијих потреса.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари