Хималаји протекле деценије губили до 12 милијарди тона леда годишње

НАУЧНИЦИ ТВРДЕ ДА СЕ „ЛЕДЕНА КАПА СВЕТА” СВАКЕ ГОДИНЕ „ИСТАЊИ” ЗА ПО 20 САНТИМЕТАРА

         ПОДАЦИ које шаље метеоролошки сателит GRACE потврдили су да се леднички покров Хималаја годишње смањује за 20 сантиметара!

         Група климатолога, под руководством Андерса Кааба са универзитета из Осла (Норвешка), прати стање хималајских ледника већ дуже време. У априлу 2012. године Кааб и његове колеге су утврдили су да ледници на Каракорумским планинама на северозападу Хималаја не само што се не смањују већ добијају на „маси”.

         Климатолози су сад извршили анализу тродимензионалне карте планина коју су добили помоћу америчког шатла Индевор 2000. године у оквиру програма картографирања SRTM као и податке које је сакупио сателит ICESat за период од  2003. до 2009. године.

         Кааб и његобе колеге су користили исту методологију у раду априла 2012. године – упоредили су тродимензиналне профиле ледника са подацима ICESat и открили промене у обиму и маси леда.

         Испоставило се да сваке године покров Хималаја губи 20 цм леда или 210 кг на квадратни метар површине. На тај начин, Хималаји су током протекле деценије губили до 12 милијарди тона леда сваке године.

         Најмање се „тање” Каракорумске планине које губе минималну количину леда или је чак добијају. Са друге стране, Хималаји су, у рејону спорне територије Џаму и Кашмир, највише страдали – ледници су на одређеним местима губили око 66 цм леда годишње.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари