Цвеће електричним сигналима обавештава пчеле о свом нектару и полену

БРИТАНСКИ НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ КАКО ЦВЕТНИЦЕ

ОПШТЕ СА ИНСЕКТИМА-ОПРАШИВАЧИМА

  • Данијел Роберт са бристолског Универзитета и његове колеге „снимили“ како се мења електромагнетно поље биљака у тренутку док им се приближавају пчеле
  • Утврдили су да све биљке цветнице имају негативно електрично поље а да су саме пчеле „позитивно“ наелектрисане због трења ваздуха о њихово тело током лета
  • Цвету је изузетно непријатно да привлачи пчелу, а да је не награди нектаром

         БРИТАНСКИ биолози су установили да неке цветне биљке да умеју комуницирају са пчелама и другим опрашивачима помоћу електромагнетних поља која су за пчеле својеврсна „неонска“ табла која позива на нектарску гозбу, наглашава се у тексту који је објавио часопис Science.

         Данијел Роберт (Daniel Robert) са Универзитета из Бристола и његове колеге „снимили“ су како се мења електронско поље биљака у тренутку док му се приближавају пчеле. Тврде да све биљке цветнице имају негативно електрично поље а да су саме пчеле „позитивно“ наелектрисане због трења ваздуха о њихово тело током лета.

         Аутори научног текста су се заинтересовали шта се дешава приликом сусрета ова два поља. Такође: да ли су биљке и инсекти у стању да осете ову интеракцију.

         Ради тога научници су узели неколико пчела и петунија и поставили у њихове стабљике неколико електрода и пратили промене њиховог електромагнетног поља.

         Показало се да се снага електрочног поља петунија знатно смањивала док су пчеле слетале и остајала на ниском нивоу неколико минута, након што је инсект одлетео.

         То је биолозима омогућило да закључе да пчеле ово могу да искористе као сигнал одсуства нектара.

         Испоставило се да су пчеле чешће посећивале нектаром „напуњене“ цветове. Чак: да је цвету изузетно непријатно да привлачи пчелу, а да је не награди нектаром -  саопштио је Роберт.

         Британски научници не искључују да је ово карактеристично и за друге инсекте-опрашиваче. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари