Четири нова мистериозна кратера у Сибиру

РУСКИ СТРУЧЊАЦИ ПРЕТПОСТАВЉАЈУ ДА ИМА ЈОШ ТРИДЕСЕТАК НЕОТКРИВЕНИХ

  • ЧЕТИРИ нова мистериозна кратера појавила су се у северној Русији, а према досадашњим информацијама, глобално загревање могло би бити узрок ерупције гаса испод земље и њиховог формирања

        Научници су уочили нове рупе, заједно с неколико мањих, у истом подручју као и три огромна кратера који су уочени на полуострву Јамал прошле године.

        Верује се да су кратери узроковани експлозијом метана до које је дошло како су се повећавале температуре које узрокују топљење залеђених маса.

        То је изазвало страховања да би кратери могли постати учесталији и да ће климатске промене довести до упозорења да се подручје суочава са природном катастрофом.

        Један од нових кратера, окружен је са најмање 20 мањих рупа и налази се на само шест километара од великог постројења за производњу плина. Стручњаци претпостављају да постоји још 30 кратера који нису откривени. Међутим, збуњени су чињеницом да не могу са сигурношћу утврдити како ти кратери настају.

        Професор Василиј Богојављенски, високи функционер Истраживачког института Руске академије наука за нафту и природни гас позвао је да се хитно истраже нови феномени због страха за безбедност који њихова појава узрокује.

        До сада је било познато постојање само три сибирска кратера, а нови су уочени приликом надлетања хеликоптера над зоном у којој се налазе.

         „Сада знамо да имамо седам кратера у арктичком подручју. Пет се налази тачно на полуоствру Јамал, један у аутономној области Јамал, а један на северу федералне јединице Краснојарски крај, у близини полуострва Тајмирски“, рекао је професор Богојављенски за Сибирски Тајмс.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари