Арктик остаје без леда већ 2030. године?

САТЕЛИТСКИ СНИМЦИ ПОТВРДИЛИ ДА

НА СЕВЕРНОМ ПОЛУ НИКАД НИЈЕ БИЛО МАЊЕ ЛЕДА

  • Под ледом је прошле године било 4,6 милиона квадратних километара, док је почетком седамдесетих година прошлог века ледом било покривено чак седам милиона арктичких квадратних километара

        НАУЧНИЦИ су дошли до шокантног открића - због убрзаног отапања леденог покрова на Арктику, изазваног глобалним загревањем, претпоставља се да ће до 2030. године лед са тог континента потпуно нестати.

       На Арктику никад није било мање леда, а последња истраживања показују да је оборен „рекорд“ из 2007. године, кад је забележен највећи проценат отапања.

       Ледени омотач брже нестаје него што се обнавља и процењује се да би драстичне климатске промене у наредних неколико деценија могле у потпуности да отопе тамошњи лед.

       „Тренд у последње 32 године заиста забрињава“, нагласио је вођа истраживања Волт Мејер из Истраживачког центра за снег и лед у Колораду.

       Наиме, Мејер је прегледом сателитских снимака Арктика утврдио да тамо никад није било мање леда.

       О отапању најбоље говоре бројеви: под ледом је прошле године било 4,6 милиона квадратних километара, док је почетком седамдесетих година прошлог века ледом било покривено чак седам милиона арктичких квадратних километара.

       И остали делови на планети, као и Арктик, нису поштеђени глобалног загревања, а последице су и те како видљиве, поручују научници.

       Лед нестаје трендом од 11 одсто током једне деценије, због чега би 2030. године могло да се догоди да на Арктику уопште не буде леденог покривача.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари