ЈЕЈЛ: На Земљи још постоје три билиона стабала дрвећа – 422 по сваком човеку

НАЈГУШЋЕ СУ ШУМЕ РУСИЈЕ СКАНДИНАВИЈЕ И КАНАДЕ, А НАЈВИШЕ ИХ ЈЕ ОКО ЕКВАТОРА

  • Истраживачи су прво утврдили број стабала на око 400.000 шумских локалитета, коришћењем сателитских снимака уз прављење модела за процену броја стабала на регионалном нивоу, а онда су направили глобалне мапе

         НА ЗЕМЉИ постоји око три билиона - три хиљаде милиради стабала дрвећа, односно око 422 на сваког становника планете, што је осам пута више у односу на раније процене, саопштили су данас истраживачи са америчког Универзитета Јејл.

         „Свакако сам био изненађен да откријем да разговарамо о билионима дрвећа”, рекао је аутор студије Томас Кровтер, из Школе за шумарство и студије заштите животне средине Универзитета Јејл у америчкој држави Конектикат.

         Тим стручњака из 15 земаља користио је комбинацију старомодног пребројавања, научне методе и технологије суперкомпјутера за стварање оног за шта тврде да је најобимнији попис стабала икада.

         Истраживањем је утврђен број стабала са око 400.000 шумских локалитета, коришћењем сателитских снимака уз прављење модела за процену броја стабала на регионалном нивоу, а онда прављењем глобалне мапе. Процењено је да на Земљи има 3,04 билиона стабала.

         „Највећа густина дрвећа је у шумама у субартичким регионима Русије, Скандинавије и Северне Америке. Али, највеће површине под шумама далеко су веће у тропским крајевима, који су резервати за око 43 одсто укупног броја дрвећа на планети”, наводи се у студији која је објављена у часопису „Нејчер” (Nature).

         Како је пренела агенција Франс прес, студија, с друге стране показује да је забележен пад броја стабала од 46 одсто од када су људи почели да „чисте” земљиште и саде пољопривредне културе.

         „Укратко, густина дрвећа пада од када је порастао број становника. Ми смо преполовили број стабала на планети и видели смо тај утицај на климу и људско здравље”, рекао је Кровтер.

         Студија наглашава колико је потребно више труда, уколико желимо да обновимо здраве шуме широм света.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари