Акома Пуебло - најстарије насеље у Северној Америци - налази се на некада неосвојивим литицама

НАЛАЗИ СЕ У НОВОМ МЕКСИКУ, А ЊЕГОВИ СТАНОВНИЦИ СЕ СМАТРАЈУ МИРОЉУБИВОМ И „ДУХОВНОМ ГРУПОМ“

  • Налази се 110m изнад пустиње, па се до њега до 1950 стизало само вертикалним степеништем уклесаним у литицу. Није изненађујуће, с обзиром на вртоглаву висину на којој се налази, што насеље зову - Небески Град
  • Један од првих Европљана који је 1540. посетио ову древну насеобину био је шпански истраживач Франциско Васкез де Коронад. Он је написао да је Акома Пуебло „једно од најачих места које је видео, јер је град саграђен на високој стени. Успон је био толико стрм, да смо одустали од пењања на врх“

        У НОВОМ Мексику, на врху огромне литице, смештена је успавана заједница за коју се верује да је најстарије стално насељено место у Северној Америци.

        Зове се Акома Пуебло и налази се у округу округу Валенсија.

        Насељено је већ преко 800 година, од 1150., мада сада има само 50 сталних становника. И нема текућу воду, канализацију, а ни струју.

        Током 1950-тих један део стене је дигнут у ваздух да би се направио пут до врха. Пре тога је постојао само један начин да се посети насеље, које се налази 110 м изнад пустиње, а то је - пењањем скоро вертикалним степеништем уклесаним у литицу.

        Већина људи који посећују ово насеље сада користе пут, али степениште је још увек опција за оне мало храбрије.

        Није изненађујуће, с обзиром на вртоглаву висину на којој се налази, што се насеље зове Небески Град.

        Један од првих Европљана који је 1540. посетио ову древну насеобину био је шпански истраживач Франциско Васкез де Коронад. Како пише часопис Амусинг Планет, де Коронад је написао да је Акома Пуебло „једно од најачих места које је видео, јер је град саграђен на високој стени. Успон је био толико стрм, да смо одустали од пењања на врх“.

        Безмало шездесет година након тога почели су немири које је водио колонијални гувернер Хуан де Онате. У намери да сачувају своју насеобину, становници Ацомо Пуебла су направили први корак и убили неколико људи међу којима је био и Онантеов нећак. Испоставило се да је то била лоша идеја, јер су се Шпанци након два месеца вратили тражећи освету. Тада су убили 600, а заробили 500 становника.

        Број становника је са око 2000 пао на само 250, а преживели су започели полаган процес поновне изградње. Шпанска контрола се и даље осећала јер су сељани морали да плаћају порез кроз памук, усеве и физички рад.

        Хришћанство је стигло заједно са мисионарима између 1629. и 1640. године, па је у насељу направљена и црква. Није је било лако направити, јер је 20.000 тона камена и греда од 100 метара требало узнети уз стрму планину. Нису баш сви били одушевљени са овим променама.

        Током побуне Пуебло индијанаца која се десила 1680, када се 17.000 становника дигло против колонизатора, збрисана су сва шпанска насеља у близини. У вековима који су следили, насеље Ацома Пуебло су покушавали да освоје Апачи, Команчи и Јуте, пише Амазинг Планет. А увођење железнице 1880. донело је и нови талас мисионара који су хтели да утичу на становнике Акома Пуебла.

        На крају су сељани попустили пред модерним начином живота, и до 1920. много деце је отишло на школовање у интернате.

        Сада се у насељу још увек налази 300 недирнутих земљаних објеката, али нема много становника због недостатка струје, канализације и текуће воде.

        Брајан Вало, директор Акома културног центра, рекао је да људи који у ту живе себе сматрају мирољубивом и духовном групом.

        Независне новине, Daily Mail
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари