Хиљаде људи побегло од пожара на Тасманији

БЕСНЕ ШУМСКИ ПОЖАРИ НА АУСТРАЛИЈСКОМ ОСТРВУ

         НА ХИЉАДЕ људи побегло је од шумских пожара који бесне на аустралијском острву Тасманија у којима је уништено најмање 80 објеката, а страхује се да је најмање један човек страдао, саопштила је данас полиција

         Пожари су избили у петак услед топлотног таласа који је захватио Тасманију, острво на југу Аустралије познато по хладнијој клими, доносећи температуре изнад 40 степени Целзијуса.

         Једна од најтеже погођених области је мало место Даналеј, око 55 километара источно од Хобарта, где је, према проценама полиције, уништено око 30 одсто зграда, укључујући полицијску станицу и школу.

         У оближњем Конелиз Маршу уништено је око 40 одсто зграда.

         Полиција је саопштила да је једна ватрогасна екипа од јуче заробљена у пожару у Даналеју, где се страхује да је један мушкарац страдао, преноси АФП.

         “Они су морали да се склоне у возило зато што је ватра горела изнад возила и колико сам схватио налазили су се на месту са кога су могли видети како један човек покушава да заштити своју имовину, али нису могли да дођу до њега“, изјавио је вршилац дужности полицијског комесара Скот Тиљард.

         Полиција је саопштила да нема потврђених случајева смрти или тежих повреда, али да је њихов приоритет претраживање оштећених објеката.

         „Надамо се да нико није страдао у пожарима, али све док не будемо могли да уђемо и буквално претражимо сваки објекат не можемо потврдити да није било жртава“, казао је Тиљард.

         Око 2.000 људи који живе источно од Хобарта потражило је уточиште у месту Нубена, а 600 је евакуисано у оближње историјско место Порт Артур. Остали становници су трајектом превезени у Хобарт.

         Власти су саопштиле да опасност од пожара још није прошла и да још није успостављена контрола над неколико шумских пожара у другим деловима Тасманије.

         Шумски пожари бесне и у другим деловима Аустралије, укључујући државе Јужна Аустралија, Викторија, Нови Јужни Велс и Квинсленд.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари