THE GUARDIAN: Утростручила се количина живе у светским морима

ЗАСАД „ПЛИВА” УЗ ПОВРШИНУ, ГЛАВНИ КРИВЦИ - РУДНИЦИ, ОТПАДНЕ ВОДЕ И ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ

  • Истраживање британских научника показало да живе има далеко више у Северном Атлантику него у водама Јужног Атлантика, Индијског и Тихог океана

         БРИТАНСКИ научници тврде да се последњих година количина живе у светским морима утростручила и то не у дубинским слојевима већ на површини, пише лондонски The Guardian, позивајући се на извештај стручњака који је објавио часопис Nature.

         Истраживачи су утврдили да се жива на површини мора и океана концентрише далеко брже него на дубини.

         Све већа количина живе у морима изазвана је људском активношћу – штетне материје у воду доспевају из рудника, термоелектрана и отпадних вода.

         Научници упозоравају да паре живе могу бити веома штетне чак у оним деловима земаљске кугле који се налазе далеко од индустријских постројења.

         Жива угрожава како морску популацију, тако и људе.

         Истраживање је показало да живе има далеко више у Северном Атлантику него у водама Јужног Атлантика, Индијског и Тихог океана.

         Научници су уверени да ће жива временом са површине падати у све дубље у морске слојеве и да ће тај процес потрајати више деценија.

         Активност човека има негативни утицај на морску флору и фауну, али је он далеко значајнији у областима које су ближе половима него Екватору – због правца ветрова и океанских струја.

         Научници сматрају да избацивање живе из термоелектрана на угаљ може бити смањено коришћењем хемијских филтера, али да многе земље трећег света то себи не могу да приуште.

         Слична је ситуација и са отпадним водама које такође садрже велику количину живе: многе земље у развоју немају неопходне системе за чишћење и филтрирање.

       Г. Ш.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари