Париз покушава да Русију поводом носача хеликоптера оштети за 380 милиона евра

ПЕСКОВ: И ДАЉЕ ЈЕ НА СНАЗИ ДОГОВОРЕНИ ПРИНЦИП

- ИЛИ БРОДОВИ ИЛИ НОВАЦ

„Владивосток“

  • Французи, како пишу московски медији, нуде раскид уговора о градњи „Мистрала“ и уплату 785 милиона евра уз услов да руска влада дозволи њихову препродају „трећој страни“. Међутим, Русија је у градњу та два носача хеликоптера већ уложила 1,163 милиона евра

        КРЕМЉ на ситуацију са носачима хеликоптера „Мистрал“, које Француска гради за руску ратну флоту а први избегава да испоручи, иако је потпуно готов, још од новембра прошле године - не гледа као на проблем.

        Ово је изјавио портпарол Владимира Путина Дмитриј Песков.

        „Ми ситуацију са Мистралима не сврставамо међу проблеме. Зато о њој није разговарано приликом сусрета председника Путина са врхом Оружаних снага и војне индустрије“.

        Песков је открио да је о носачима хеликоптера било речи недавно у Јеревану, где се Путин срео са француским колегом Франсоа Оландом. Притом је нагласио:

        „У разговору двојице председника био је потврђен принцип: или роба (бродови) или - новац. Од тада се ништа није изменило“.

        Московски медији су објавили да је званични Париз Русији понудио раскид уговора и повраћај новца. Али, само делимични.

        Наводно се руској влади нуди око 785 милиона евра које би добила након што Французима у писаној форми дозволи продају оба носача хеликоптера „без икаквих условљавања“.

        Дневни лист „Комерсант“ објавио је да руски државни и војни врх са том понудом није сагласан јер их је аранжман са Французима већ досад коштао 1,163 милијарде евра. Стога је, тврди тај лист, Французима поручено: никаквих дозвола за продају „Мистрала“ трећој страни неће бити док новац не буде враћен у целости.

        На новостворену ситуацију је одреаговао први заменик шефа посланичке групе владајуће Јединствене Русије у Државној Думи, Франц Клинцевич, упозоривши: „Француска мора платити за раскид уговора онолико колико затражи Русија“.

        Први „Мистрал“ добио је име „Владивосток“ и већ су га руски поморски официри и морнари истестирали. Други - „Севастопољ“ требало би да буде предат руској ратној флоти у другој половини ове године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари