Светски рат против терора је царство искривљених огледала

ПРВИ КАНАЛ РУСКЕ ДРЖАВНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ ПОВОДОМ ЛИБИЈСКОГ ПАКТА АМЕРИКАНАЦА СА АЛ КАИДОМ

  • Сви главни војни команданти «побуњеника» чланови су Либијске борбене групе Ал Каиде, а њених људи има и у Прелазном савету који је једина формална власт у Либији

  • Прича о томе како је терориста из Ал Каиде Абдел Хаким Белхаџ постао главни командант у срушеном Триполију потреса ово царство искривљених огледала које се зове «рат против светског терора

  • Сасвим су умесни западни стрaхови да ће се поновити ирачка варијанта. Али, то је проблем европских наполеончића који су у пориву страсти уништили своју велику либијску бензинску пумпу

  • Ако су могли наоружавати терористе који су убијали Американце у Ираку, у Авганистану и по остатку света, шта још може бити сметња обучавању терориста који ће убијати Американце у самој Америци

     ВОДЕЋИ коментатор првог канала руске државне телевизије - Михаил Леонтјев, у ауторској емисији «Однако» - поводом париске конференције «Пријатељи Либије» написао је:

     Ипак, здраво!

     НЕСРЕЋНА Либија је коначно достигла оно стање од кога може да започне њена обнова. Због тога се у Паризу окупила репрезентативна међународна конференција.

     СПИКЕР: На конференцији у Паризу под председавањем главних победника, Саркозија и Камерона, и уз учешће више од шездесет држава, предложено је разматрање будућег устројства «ослобођене Либије». Како се наводи у саопштењу администрације француског Председника, важно је после успешних војних операција организовати прелазни период узимајући у обзир негативно искуство Ирака: «Неопходно је – каже се у том саопштењу – извући закључак из догађаја такве врсте, односно под хитно подржати нове власти Либије и ништа им не наметати».

     Кина, која ће у Либију да инвестира више од двадесет милијарди долара, у Паризу ће бити представљена у својству посматрача. Русију представља специјални представник Председника РФ за Африку Михаил Маргелов.

     ЛЕОНТЈЕВ:На срећу, ми, за разлику од Кинеза, у Либији немамо толико неостварених инвестиција колико изгубљене добити од нереализованих уговора. Зато је и наше признање Прелазног савета нека врста аванса.  Као и за наше западне партнере који су почели да извлаче закључке из свог негативног искуства. Главно је питање: ко ће и како ће да враћа те авансе.   

     СПИКЕР: «Време је да се упознамо. Његово име је Абдел Хаким Белхаџ – пише хонгкошки «Asia Times». Прича о томе како је терориста из Ал Каиде постао главни командант у срушеном Триполију, вероватно да потреса ово царство искривљених огледала, које се зове «рат против светског терора».

     Белхаџ се налази на челу тзв. «Триполитанске бригаде», коју су обучавали амерички командоси и која је постала најефикаснија у армији «побуњеника». Како тврде те новине, брижно скриване тајне Белхаџа знају сви обавештајни ресори САД, Европе и арапског света.

     Он је оснивач и вођа Либијске исламске борбене групе која је још 2007. године одлучила да се споји са «Ал Каидом исламског Магреба». Белхаџ је класични ветеран џихада. Почео је 80-тих у Авганистану.

     После 11 септембра када су код пријатељских талибана почели проблеми отишао је у Пакистан, а затим у Ирак. Американци 2003. године хапсе Белхаџа у Малезији и држе у тајном затвору. Како и бива, мучили су га, а након годину дана предају га либијској обавештајној служби. У марту 2010. године режим Гадафија га ослобађа са још 200 терориста, након што су се заклели да ће прекинути са џихадом.

     ЛЕОНТЈЕВ: Сви главни војни команданти «побуњеника» били су чланови те Либијске борбене групе Ал Каиде. Чак и убиство генерала Јуниса, који је био њихов командант, повезује се са људима Белхаџа. Таквих има доста у Прелазном савету који је данас једина формална власт у Либији.

     Шта је та творевина и колико је она уопште способна да контролише саму себе, а камоли ситуацију у Либији, добро је познато њеном оснивачу. Због тога су сасвим умесни њихови стрaхови да ће се поновити ирачка варијанта. Али, на крају крајева то је проблем европских наполеончића који су у пориву страсти уништили своју велику либијску бензинску пумпу.

     Индикативније је нешто друго. Десет година после фамозног 11. септембра, Американци по други пут наоружавају ту исту Ал Каиду. Разлика је само у томе што је сада на њиховим рукама управо крв Американаца.

     СПИКЕР: «Од 11. септембра је прошло 10 година – закључује хонгкошки «Asia Times» – па  сада није тешко замислити како се  са дна Арапског мора кези нека полуиструлела лобања, загледана у будућност»

     ЛЕОНТЈЕВ: Имајући пред очима последњу деценију, остаје још само да се замисле искежене, али још читаве лобање. Јер, ако су се могли припремати и наоружавати терористи који су убијали Американце у Ираку, у Авганистану и по остатку света, шта још може бити сметња обучавању терориста који ће убијати Американце у самој Америци?

     Ипак, до виђења!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари