Москва даје два милиона долара за уништавање хемијског оружја Сирије

ПОЈАВИЛЕ СЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ДА ЋЕ СИРИЈСКИ БОЈНИ ОТРОВИ

БИТИ УНИШТАВАНИ НА ТЕРИТОРИЈИ АЛБАНИЈЕ

        РУСИЈА ће за уништење сиријског хемијског оружја издвојити око два милиона америчких долара, а још неколико десетина земаља спремно је да издвоји сличне суме, објавио је московски лист „Комерсант“.

        Русија је одбила да увезе сиријско хемијско оружје на своју територију, наводи овај лист, али намерава да пошаље у Сирију војне стручњаке Оружаних снага Руске Федерације за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту. Они ће, заједно са страним колегама, омогућити његово безбедно уништавање. Осим тога, Русија може да обезбеди и превоз сиријских арсенала на стране полигоне.

        Како се наводи, изгледа да ће друга фаза уништавања бити спроведена у Албанији.

        Ову верзију сајта Global Security Newswire за „Комерсант“ је потврдио неименовани руски дипломатски извор. Претходно су предлог да униште оружје на својој територији одбиле власти Турске, Јордана и Норвешке.

        Прва фаза, то јест уништавање опреме за производњу хемијског оружја, завршена је у року - до 1. новембра. До 15. новембра Извршни савет Организације за забрану хемијског оружја треба да утврди акциони план за другу фазу, у оквиру које се планира уништавање 1,3 тоне отровних материја, које је имала Сирија.

        Сирија се сложила с предлогом Русије и САД да уништи хемијско оружје, како би избегла мешање Америке у грађански рат у Сирији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари