НИКОЛИЋ: Ако нам ЕУ каже «Добродошли без Косова», рећи ћу «Хвала и довиђења»

Први канал руске државне телевизије о председничким изборима – интервјуи и са Тадићем и са Николићем

* Аутор Јевгениј БАРАНОВ: За време Тадићевог председниковања, због чланства у Европској унији, власти Србије су чиниле уступке, често и у инат вољи већине грађана земље

* НИКОЛИЋ: Јесте, желим да се Србија изграђује по европским стандардима: право, квалитет живота, сигурност и безбедност. Спреман сам да услове ЕУ испуњавам све док је то земљи корисно. Али, ако кажу: «Добро дошли у ЕУ, али без Косова», тада ћу им рећи: «Хвала и до виђења!» Међутим, до сада су они овде много новца уложили, посебно Немачка. Уверен сам да неће оставити свој капитал

* ТАДИЋ: Главна карактеристика мог опонента је што је он много пута са лакоћом мењао ставове који су постајали дијаметрално супротни. Мислим да ће та његова особина несумњиво утицати на избор људи

* НИКОЛИЋ: Европа је у кризи, али она не може да буде толико слаба да не поклони пажњу Србији. Русија ће увек бити пажљива према Србији. Мој је задатак да од Србије направим мост између капитала, технологија и идеја у ЕУ, са једне стране, и огромног тржишта и дивовских могућности Русије, са друге стране

        ВОДИТЕЉ програма Времја Јекатерина АНДРЕЈЕВА: Лидер српске опозиције Томислав Николић победио је на председничким изборима. Он је освоио нешто више од педесет одсто гласова. Његов ривал, досадашњи шеф државе Борис Тадић, честитао је Николићу на победи. До последњег момента експерти и политиколози су говорили о потпуно другачијем исходу гласања.

        Детаљније у репортажи Јевгенија Баранова:

        БАРАНОВ: Дугогодишње политичко супарништво на председничким изборима у Србији завршило се сензационално и драматично, победом националисте Томислава Николића. Сензационално – зато што је на власт, у земљи која је кандидат за члана ЕУ, дошао човек који потиче из Српске радикалне странке чији је лидер Војислав Шешељ већ девет година у затвору Хашког трибунала. Драматично – зато што је Николић свог супарника, бившег председника Србије Бориса Тадића, победио са тако занемарљивом предношћу - од само неколико хиљада гласова, исто оноликом са колико је, на прошлим председничким изборима 2008. године, Тадић обезбедио победу над Николићем.

        Бивши председник Србије Борис ТАДИЋ: «Увек се гласа за личност, али и за уверљивост и непроменљив став кандидата. Главна карактеристика мог опонента је што је он много пута са лакоћом мењао ставове који су постајали дијаметрално супротни. Мислим да ће та његова особина несумњиво утицати на избор људи».

        БАРАНОВ: Уочи завршетка другог изборног круга председничких избора, сниматељска екипа програма ВРЕМЈА разговарала је са обојицом кандидата. Испоставило се да је била промашена самоувереност која је у овом интервјуу била карактеристична за сада већ бившег српског председника. За време његовог председниковања, због чланства у Европској унији, власти Србије су чиниле уступке, често и у инат вољи већине грађана земље. Економско ситуација се погоршавала, корупција је расла, а проблеми са сепаратистичким властима на Косову постајали су све неподношљивији.    

        Сви у Србији памте да је садашњи победник Николић пре неколико година изјавио да Србију пре види као руску губернију, него као чланицу уједињене Европе. Међутим, пре три године, раскинувши са радикалима, Николић оснива нову Напредну странку и нагло мења реторику. Одтада је Европа њему исто тако циљ као и његовом опоненту, али с том разликом што он поводом чланства у Европској Унији не гаји никакве илузије.

        Изабрани председник Србије Томислав НИКОЛИЋ: «Јесте, желим да се Србија изграђује по европским стандардима: право, квалитет живота, сигурност и безбедност. Спреман сам да услове ЕУ испуњавам све док је то земљи корисно. Али, ако кажу: «Добро дошли у ЕУ, али без Косова», тада ћу им рећи: «Хвала и до виђења!» Међутим, до сада су они овде много новца уложили, посебно Немачка. Уверен сам да неће оставити свој капитал. Зато ћу после Москве, Брисела и Вашингтона посетити Ангелу Меркел јер су управо немачке инвестиције овде веома велике. Као што знате, на Немачку се ослања читава Европска Унија».

        БАРАНОВ: Због кризе у Европи, у Србији је све више евроскептика који су своје гласове дали Николићу. Након вести, да ће после пријема Хрватске следеће године, претенденти на улазак у ЕУ бити привремено заустављени, било је тешко уплашити бираче да ће у случају победе Николића Срби Европу видети као своје уши. Већина присталицаа Томислава Николића су отворено проруски оријентисани гласачи из унутрашњости Србије, које мало брину перспективе европских интеграција. То су они који од свог кандидата очекују решавање унутрашњих проблема земље. Што се, пак, тиче њених спољнополитичких проблема, они који су гласали за Николића рачунају на његове посебне везе са Москвом.

        НИКОЛИЋ: «Европа је у кризи, али она не може да буде толико слаба да не поклони пажњу Србији. Русија ће увек бити пажљива према Србији. Мој је задатак да од Србије направим мост између капитала, технологија и идеја у ЕУ, са једне стране, и огромног тржишта и дивовских могућности Русије, са друге стране».

        Председника Николића очекују многи проблеми. Први – Србија је парламентарна република, а реална власт припада влади коју бира парламент. Николићева странка је освојила највише посланичких мандата и сада је у мањини у парламенту. Да би окупио коалицију, Николићу ће бити потребни снажни аргументи. Осим тога, земља је на рубу економске кризе. Годишњи буџет Србије је већ почетком маја потрошен. Крајем ове недеље Томислав Николић у своју прву званичну посету, како је и обећао, иде у Москву, на конгрес партије Јединствена Русија, којом његова странка има потписан споразум о сарадњи.

 

Превео и приредио: Горан Шимпрага

Линк репортаже: http://www.1tv.ru/news/world/207635

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари