Јавно самоубиство европских суверенитета

НАЈСМЕШНИЈЕ ЈЕ ШТО ЈЕ БЕЧКА ПОЛИЦИЈА ДОКРАЈЧИЛА БЕЧКУ КОНВЕНЦИЈУ О ДИПЛОМАТСКОМ ИМУНИТЕТУ

  • Можемо само да замислимо какав су притисак Американци извршили на своје сателите да би се ови оволико пресамитили и начисто заборавили све познате норме међународног права. Чак и своје властите интересе
  • Посебно је смешно, у светлу овог нелегалног лова на Сноудена, изгледају неприродне изјаве европских лидера који су револтирани због америчког прислушкивања које је разоткрио Сноуден. Ако је неко још и мислио да сателити имају суверенитет – сада су се ови момци сами постарали да им разбију и последње илузије
  • Феномен Сноудена ванредно је поучан да се пред лицем најнаивнијег и најинфантилнијег дела друштва разоткрију политкоректни митови о узорној западној демократији

         ПОЗНАТИ и утицајни политички коментатор Првог канала руске државне телевизије Михаил Леонтјев осврнуо се у својој ауторској емисији Однако на инцидент инцидент са принудним приземљавањем авиона председника Боливије Ева Моралеса.

         Факти преносе у целини коментар Михаил Леонтејва:

         Ипак, здраво!

         ОНО што се десило на аеродрому мирног Беча може се назвати јавним самоубиством европских суверенитета.

         Авион боливијског председника Ево Моралеса, враћајући се из Москве назад у своју земљу, принудно је слетео у Беч након што су власти Португалије, Француске, Шпаније и Италије за њега затвориле свој ваздушни простор.

         Председник Боливије задржан је 12 сати на аеродрому током кога је извршен претрес авиона који притом није дао жељени резултат. Резултат је требало да буде откривање у Моралесовом авиону одбеглог сарадника ЦИА Едварда Сноудена чије хватање по сваку цену желе Сједињене Државе.

         Најсмешније је што је управо бечка полиција докрајчила Бечку конвенцију о дипломатском имунитету.

         До сада се сматрало да је заузимање амбасада резервисано само за дивљаке. А заузимање председничког авиона - исто је што и заузимање амбасаде.

         Можемо само да замислимо какав су притисак Американци извршили на своје сателите да би се ови оволико пресамитили и начисто заборавили све познате норме међународног права. Чак и своје властите интересе.

         Посебно је смешно, у светлу овог нелегалног лова на Сноудена, изгледају неприродне изјаве европских лидера који су револтирани због америчког прислушкивања које је разоткрио Сноуден. Ако је неко још и мислио да сателити имају суверенитет – сада су се ови момци сами постарали да им разбију и последње илузије.

         Инсерт из цртаног филма Могли”:

         - Станите, зар је Ширхан — предводник стада? Или сте ви шакали да бисте пред њим пезили?

         - Ућути, људско дериште!

         - Нешто базди на стрвину.

         Ми у Русији генерално сматрамо да феномен Сноудена није много продуктиван за добијање неких нових информација, али је ванредно поучан да се пред лицем најнаивнијег и најинфантилнијег дела друштва разоткрију политкоректни митови о узорној западној демократији.

         Зато је тешко поверовати да човек који је при здравој памети заиста посумња да америчке специјалне службе не скенирају интернет и не прислушкују стране лидере када год за то имају прилику. Међутим, можемо да разумемо Американце: Сноуден за њих није ботаничар-истинољубац, већ издајник који је имао приступ најповерљивијим тајним подацима.

         Сноуден нама није урадио ништа лоше ни у моралном ни у правном смислу.

         „Специјалне службе Сједињених Држава имају глобални карактер. Оне делују глобално. Оне имају и неке своје ресорне интересе. Правници користе појам „експрес извршиоца”: некима нареде да некога држе на оку, они одмах прислушкују; пошаљеш их да прислушкују они одмах врше присмотру. Зато нека колеге међусобно саме открију ко је од њих у праву, ко је крив и како да се против тога боре”, изјавио је Владимир Путин.

         Ово значи: уз сво саосећање са америчким колегама, не можемо да помогнемо.

         А што се тие међународног права и безбедности летова... Можда је сада боље у Латинску Америку летети преко Сибира.

         Али, коме ли ће још - и пред ким - пасти на памет у просвећеној Европи да се пресамити?

         Ипак, до виђења!

 

         Превео: Горан Шимпрага
 

         Оригинал емисије можете погледати на http://www.1tv.ru/news/leontiev/236666

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари