„Војска Косова“ биће формирана, у супротном су Американци 1999. узалуд разарали Београд

ТАЧИ РАДИ ОНО И ОНАКО КАКО МУ КАЖУ У АМБАСАДИ САД У ПРИШТИНИ - ДРУКЧИЈЕ И НЕ МОЖЕ ДА БУДЕ

Тачи у Приштинској касарни

  • Америчка амбасада у Приштини саопштила да је Вашингтон узнемирен због планова о формирању Оружаних снага Косова „без промена у уставу“. Попустљиви тата прети прстом дечаку који је неваљао
  • Сада САД на све начине подстичу формирање војске Косова, покушавајући да то лепо уоквире са правне тачке гледишта. Зашто? Да ставе последњу тачку на питање „независности“ Косова. Са својом војском - та српска покрајина ће бити де-факто независна држава, која „ако до нечег дође“ може да се супротстави Србији, која се засад није помирила са губитком своје историјске колевке
  • Клупко национално-религиозних трења, настало на руинама бивше Југославије, све до сада није размршено и пре подсећа на бомбу са фитиљем који полако гори. У основи тог пригушеног, али и даље активног конфликта је - непризнавање Београдом фактичког одвајања Косова од Србије, а такође дубоки сукоб у оквирима БиХ између Срба са једне стране и Муслиманско-хрватске федерације - са друге стране
  • Србија се поводом свега - у сваком случају јавно - није изјаснила о свом односу са NATO и све време говори о пријатељству са Русијом
Пише: Игор ПШЕЊИЧНИКОВ, агенција РИА Новости
 

        РУСКО Министарство спољних послова скренуло је пажњу на речи амбасадора САД у Приштини Грега Делавија о подршци Вашингтона иницијативи за формирању Оружаних снага самопроглашене Републике Косово. Уз услов да формирању претходи прихватање одговарајућег амандмана на косовски „устав“.

        Како је изјавила званична представница Министарства иностраних послова Русије, Марија Захарова, „наду да ће доћи до трансформације Снага безбедности Косова у пунокрвне оружане снаге - власти у Приштини гаје већ неколико година. Томе се покушава обезбедити псеудо-правна база“.

        Према њеним речима, сличан корак, који крши норме међународног права, „био би крајње неодговоран са тачке гледишта безбедности у региону и на европском континенту у целини“.

        Званично је српски суверенитет над Косовом и Метохијом утврђен резолуцијом Савета безбедности УН 1244 од 10. јуна 1999. године. Њу су једногласно прихватили сви стални чланови Савета безбедности, уз активно учешће Русије.

        Сматра се да је резолуција 1244 омогућила да се процес косовског регулисања врати у политичко-правне оквире. Али, под „враћањем у правне оквире“ - најчешће се подразумевају само председник Југославије Слободан Милошевић и његова земља.

        Ван граница СРЈ (а затим и Србије) мало ко спомиње да је 1999. године Београд искористио своје уставно право, када је покушавао да угуши оружану побуну на делу своје суверене територије - на Косову које је историјско срце Србије.

        Нико на Западу није обраћао пажњу ни на то да је NATO бомбардовао Београд и друге градове СРЈ без резолуције УН.

        У јуну 1999. године Савет Безбедности УН одредио је конкретне мере за мирно разрешење кризе на Косову на основу територијалне целовитости СРЈ и поштовања интереса свих етничких група покрајине, укључујући Србе и Албанце.

        У резолуцији се само говорило о „суштинској аутономији и реалној самоуправи на Косову“ и изражавала се „приврженост свих држава-чланица суверенитету и територијалној целовитости Савезне Републике Југославије“, коју је 2003. године наследила Србија.

        Резолуцијом је донета одлука „да се на Косову под окриљем УН размести стално цивилно присуство и присуство ради безбедности, са неопходним особљем и опремом“.

        Последње - то су снаге KFOR-а, које се претежно састоје од трупа земаља NATO.

        И најзад, резолуција је предвиђала „разоружавање ,Ослободилачке војске Косова’ и других оружаних група косовских Албанаца“.

        Почетком марта ове године председник непризнате Републике Косово Хашим Тачи предао је на одобрење парламенту у Приштини нацрт закона о трансформисању Снага безбедности Косова (СБК) у праве оружане снаге.

Са Ердоганом

        Тачи је неумољив. Он каже: „Ако чланови парламента не буду гласали ,за’ (нацрт закона), моментално ћу напустити место председника“. Тачи истиче да „законодавни орган, који не гласа за формирање војске властите земље, мора бити распуштен“.

        Раније је спровођењу реформе, на којој локална влада инсистира већ три године, правио препреку бојкот партије српске националне мањине „Српска листа“.

        Од 120 посланичких места у косовском „парламенту“ 11 припада Србима, који бојкотују формирање војске. Албанска већина у парламенту изјавила је да ће донети такве „амандмане на устав, који ће омогућити да се заобиђу српски посланици и да се донесе одлука о куповини тешког наоружања и ангажовању већег броја војника“, то јест да се формира права војска.

        Србија је крајње узнемирена. Александар Вучић, премијер Србије (који је ових дана победио на председничким изборима) рекао је да ће формирање војске Косова „донети додатну нестабилност за све“. Он је скренуо пажњу да се то ради упркос чак и самом „уставу“ Косова, и позвао је у помоћ Русију, ЕУ и САД.

        До чега може да доведе формирање војске Косова, може се само нагађати.

        Клупко национално-религиозних трења, настало на руинама бивше Југославије, све до сада није размршено и пре подсећа на бомбу са фитиљем који полако гори. У основи тог пригушеног, али и даље активног конфликта је - непризнавање Београдом фактичког одвајања Косова од Србије, а такође дубоки сукоб у оквирима Босне и Херцеговине између Срба са једне стране и Муслиманско-хрватске федерације - са друге стране.

        У суштини резолуција Савета безбедности УН 1244 већ је одавно грубо прекршена - пре свега од стране Вашингтона и земаља ЕУ и NATO. На пример, тачка о територијалној целовитости је прекршена већ тиме што проглашење 17. фебруара 2008. године од стране парламента Косова независности покрајине није било резултат народног референдума. И никога на Западу није узнемирило што потези косовских власти заобилазе СБ УН и што су у супротности са међународним правом.

        Сједињене Државе и њихови савезници, без обзира на све, признале су независност Косова. Вашингтон је на тај начин дао косовским сепаратистима недвосмислен знак: ви такође можете да некажњено заобилазите међународно право. Што сада и посматрамо.

        Срби на Косову и Метохији су изложени свирепом прогону. Почев од 1999. године са Косова су биле протеране десетине хиљада етничких Срба, стотине су убијене. Њихове куће су срушене или су их присвојили Албанци.

        У резолуцији Савета безбедности 1244 се говорило о потреби „заштите српских светиња“. Упркос томе, за то време су уништене десетине православних храмова и манастира, изграђених пре више стотина година. Храмови су често рушени уз отворену попустљивост снага KFOR-а.

        Данас цео свет жали због рушења сиријске Палмире. А заборављени су православни храмови на Косову, који су увршћени у Светску културну баштину UNESCO и којима прети разарање.

        Након Тачијевог демарша, америчка амбасада у Приштини је саопштила да је Вашингтон узнемирен због планова о формирању Оружаних снага Косова „без промена у уставу“.

        Попустљиви тата прети прстом дечаку који је неваљао. Слично се, према подацима агенције Reuters, изјаснио и NATO: „Алијанса сматра, да - у циљу формирања војске - Република Косово треба да измени свој устав“.

        Испоставља се да ствар није у томе што власти самопроглашене Републике Косово не поштују резолуцију Савета безбедности УН (ни САД не поштују ту резолуцију), већ у томе што Тачи и његово окружење треба да нађу легитимну основу за формирање војске.

        Мислим да ће војска Косова бити формирана. Иначе, због чега су Американци бомбардовали 1999. године Београд и касније се борили за отцепљење Косова од Србије?

        Тачи ради онако како му кажу у амбасади САД. Другачије и не може да буде.

        Снаге безбедности Косова су биле формиране од припадника „Ослободилачке војске Косова“, којом је командовао Тачи. А његово име се повезује и са скандалом у вези са нелегалном трговином органима на Косову и у Албанији.

        Члан Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти је 2010. године изнео у јавност документ у коме се тврдило да су људи, блиски Тачију, били умешани у трговину органима.

        Европска унија је тим поводом формирала специјалну истражну групу. Али, ствар је забашурена.

        Управо су САД одвојиле Косово од Србије. Као знак захвалности Сједињеним Државама, на Тачијеву иницијативу је главни трг у Приштини назван у част Била Клинтона, бившег председника САД. Тамо је постављен и огромни споменик.

        Сада САД на све начине подстичу формирање војске Косова, покушавајући да то лепо уоквире са правне тачке гледишта. Зашто? Да се стави последња тачка на питање „независности“ Косова. Са својом војском - та покрајина ће бити де-факто независна држава, која „ако до нечег дође“ може да се супротстави Србији, која се засад није помирила са губитком своје историјске колевке.

        Србија се поводом свега - у сваком случају јавно - није изјаснила о свом односу са NATO и све време говори о пријатељству са Русијом.

        Превела: Душанка Ђелекар

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари