Украјина у раму конфронтације Запада и антизападне коалиције на челу са Русијом

„ОПЕРАЦИЈА ИСТОЧНО ПАРТНЕРСТВО”: ЗАПАДНИ БЛИЦКРИГ СА КИЈЕВОМ НИЈЕ УСПЕО

  • „Неповољно време” и за Запад и за украјинске евроинтеграторе је – Путин. Данашња ситуација са Украјином подсећа на оно што се дешавало у вези са Сиријом у августу и септембру ове године
  • Руски информативно-дипломатски контранапад  поводом Сирије потпуно је разбио све намере Запада и показао га пред читавим светом као агресора, као – обичног разбојника из краја, који тражи повољан изговор да удари на слабог
  • При том је Путинов контранапад изведен још енергичније и убедљивије него напад Запада – удари су наношени један за другим и за неколико дана одређен је исход битке. У новијој историји то је, у ствари, била прва победа Русије на информативно- дипломатском пољу
  • Москва сада има одличну дислокацију за наношење удара не само у области економије, него и на информативно-дипломатском пољу. Путин активно преговара са земљама Блиског Истока – Египтом, Сиријом, Ираном, долазио му је израелски лидер Нетањаху, а данас је у Петерсбургу турски премијер Ердоган 

         Пише: Едвард БИРОВ, аутор сајта „Русија заувек”

         ОБУСТАВЉАЊЕ евроинтеграције Украјине – није победа, већ заустављање блицкрига, специјалне операције Запада за брзо и коначно одвајање Украјине од Русије.

         Москва је успела да тај план осујети, али то не значи и аутоматско окретање Кијева према Русији. То потврђују речи Виктора Јануковича изговорене у Бечу: „Желим да истакнем да за реформе, за европске интеграције, Украјина нема алтернативу. Можда има привремене тешкоће, можда нас је у некој фази пењања према врху сустигло неповољно време, али ми настављамо тим путем и не мењамо правац маршруте”.

         „Неповољно време” је – Путин. Данашња ситуација са Украјином подсећа на оно што се дешавало у вези са Сиријом у августу и септембру ове године, када је - рачунајући на изненађење -Запад сручио информативно-дипломатску паљбу саопштења и оптужби пред агресију на Сирију, што у почетку није наишло на јавно противљење Русије, али се већ тада дешавало нешто што је успоравало планове САД и одложило их до самита G20 у Стрељни.

         А онда је почео руски информативно-дипломатски контранапад који је потпуно разбио све намере Запада и показао га пред читавим светом као агресора, као – обичног разбојника из краја, који тражи повољан изговор да удари на слабог.

         При том, Путинов контранапад изведен је још енергичније и убедљивије него напад Запада – удари су наношени један за другим и за неколико дана одређен је исход битке. У новијој историји то је, у ствари, била прва победа Русије на информативно- дипломатском пољу.

         Ако се сада формира слична ситуација, ако Русија има исту намеру, онда ћемо ускоро видети не само закулисне радње за сузбијање напада, већ и брзу офанзивну информативно-дипломатску операцију на сцени такозване Трилатералне комисије.

         Моменат је веома повољан, не може бити погоднији. Представници Европске уније су збуњени, украјински западњаци такође су потиштени (нису могли, чак ни на „свежу рану” да окупе  нешто бројнији протестни скуп), украјинско руководство опет је у раскораку и чека шта ће даље бити

         Москва, пак, пошто се свих протеклих недеља намерно и јавно држала позиције ишчекивања, демонстративно не улазећи у политичка расправљања са евро-интеграторима, сада заузима одличну дислокацију за наношење удара не само у области економије, него и на информативно-дипломатском пољу.

         Не заборавимо да истовремено Путин активно преговара са земљама Блиског Истока – Египтом, Сиријом, Ираном, да му је долазио израелски лидер, Нетањаху, да је данас у Петерсбургу турски премијер Ердоган. 

         Сигуран сам да се питање Украјине разматра у контексту глобалне конфронтације Запада и антизападне коалиције на челу са Русијом. Зато није искључено да ће на њену судбину утицати кључне одлуке, не са Кијевом, него на Блиском Истоку.

         Превела

       Ксенија Трајковић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари