У Шведској све уверенији да им је америчка заштита потребнија него икад

ИСТОВРЕМЕНО БУЈА АНТИРУСКА ХИСТЕРИЈА – НИЈЕ ЈАСНО КО ЈЕ СВЕ ВЕЋ „СИШАО С УМА”

  • Шведски медији час симулирају нуклеарни напад на Стокхолм, час причају о некаквим подморницама, час пишу да се, наводно, са руских сервера врше неки страшни напади. Или ово: „Русија делује потајно”, „Русија води психолошки рат против Шведске”...

         ШВЕДСКА је забринута да би САД могле да окрену леђа како тој земљи, тако и Европи у целини. Локални медији долазе до закључка да је америчка заштита Шведској потребнија него икада – а у првом реду, као противтежа „страшној Русији”.

         Осим тога, Европу погађа криза за кризом: несугласице у еврозони, избеглички изазов, терористички напади и могућност изласка Британије из ЕУ. Укратко, примиче се „европски кошмар” од кога, наводно, могу да спасе само САД и НАТО.

         Истинитост тих тврдњи је упитна, сматра начелник сектора за регионалну безбедност Руског института за стратешка истраживања, политиколог Игор Николајчук.

         „Стиче се утисак да су они који говоре у име Шведске – политичари и медији – просто сишли с ума. Та хистерија траје не једну годину. С рационалног аспекта, с аспекта политичких наука, то је толико ирационално да чак и аналитичари који се баве Шведском почињу полако да силазе с ума. Зато што све то једноставно нема никаквог смисла” – казао је Николајчук у програму радија Sputnik.

         Он је као пример навео недавне чланке у шведским медијима.

         „Лист Svenska Dagbladet је објавио годишњи извештај полицијске службе за државну безбедности и ставио поднаслов „Пет главних претњи за Шведску”. Претња из Русије је тамо на првом месту. То јест, не тврде то специјалне службе, већ шведска полиција, да је главна претња за Шведску – Русија.

         Шта они под тим подразумевају? Не могу да схватим.

         Медији те земље час симулирају нуклеарни напад на Стокхолм, час причају о некаквим подморницама, час пишу да се, наводно, са руских сервера врше неки страшни напади. Или ово: „Руски региони на прагу финансијског колапса”, „Русија делује потајно”, „Русија води психолошки рат против Шведске”.

         У једној таквој нејасној, ирационалној каши настају озбиљна питања: зашто се појавило одређено незадовољство Европом и НАТО, који, наводно, неће да их заштите. То је нови моменат. Раније су хтели да уђу у НАТО, или барем да се зближе са алијансом. То је био почетак ерозије дугогодишње неутралности, што, узгред, исто изазива сумње у адекватност садашњих шведских политичара” – подвлачи Николајчук.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари