Тилерсон реализује план отпуштања 2.000 америчких дипломата до октобра 2018.

ОЧИШЋЕНИ КООРДИНАТОРИ ЗА СИДУ И ТЕРОРИЗАМ, ЗА ЉУДСКА ПРАВА

И УВОЂЕЊЕ ДЕМОКРАТИЈЕ

Рекс Тилерсон

  • Од 44 највиша положаја у Стејт департману - тренутно је попуњено само десет. Понајвише зато што на упражњена места Рекс Тилерсон никога није предложио
  • Тилерсона, разумљиво, зато већ оптужују за наношење штете држави. Наводи се да је у току „корејска криза“, а да нема заменика државног секретара за Источну Азију, као ни амбасадора у Јужној Кореји. Додаје се да је сасвим нејасно шта ће даље радити у Сирији и да нема ни заменика за Блиски Исток и да није попунио места амбасадора у Саудијској Арабији, Турској, Јордану, Египту и Катару
  • Не зауставља ни пред незамисливим - отпушта из службе и жене и црнце, чак и црнкиње. Доћи до његовог кабинета није могуће јер избегава да се среће са било ким од потчињених

Пише: Дмитриј КОСИРЈЕВ

        ЗНАТЕ ли да је државни секретар САД Рекс Тилерсон у свом министарству позатварао цео низ одељења која су се бавила праћењем санкција уведених мноштву држава?

        Догодило се то још у октобру. Али, коме је до тих одељења, ако је разбијен, у суштини цео Стејт департман у којем се укида 2000 радних места?

        Чак се намеће питање: како ћемо ми остали (тј. свет) живети са смањеном верзијом америчке дипломатије?

        Јасно је: живећемо, највероватније, добро, а и самој Америци биће од тога боље.

        Синдикат америчких дипломата - American Foreign Service Association - протеклих неколико дана је организовао моћну кампању протеста. За то је користио пре свега главне медије демократа. Погледајмо зато кључне публикације, пре свега факте изнете у New York Times и страшни редакцијски текст на исту тему.

        Испоставља се да се Тилерсон није шалио када је обећавао да ће смањити буџет Стејт департмана за 31 одсто. Јер, он то сада и реализује, а почео је од - кадрова.

        Показати врата двема хиљадама дипломата - то је официјелни циљ који он има намеру да оствари до октобра 2018. године. Међутим, Стејт департман је већ сада остао без врхушке.

        Од 44 највиша положаја у том министарству САД - тренутно је попуњено само десет. Понајвише зато што на упражњена места Тилерсон никога није предложио.

        Тилерсона, разумљиво, зато већ оптужују за наношење штете држави. Наводи се да је у току „корејска криза“, а да нема заменика државног секретара за Источну Азију, као ни амбасадора у Јужној Кореји. Додаје се да је сасвим нејасно шта ће се даље радити у Сирији, а да Тилерсон нема ни заменика за Блиски Исток и да није попунио места амбасадора у Саудијској Арабији, Турској, Јордану, Египту и Катару.

Запослени у Стејт департменту

        Ова кампања има чисто америчке акценте: Тилерсон се не зауставља ни пред незамисливим - отпушта из службе и жене и црнце, чак и црнкиње. Доћи до његовог кабинета није могуће јер избегава да се среће са било ким од потчињених.

        Погледајмо сада на шта указује друга страна, узмимо за пример ауторски текст у професионалном магазину Foreign Policy.

        У њему је и оваква интересантна оцена: одавно је требало растурити ту институцију (Стејт департман), пошто су многа од недавних крахирања америчке спољне политике била плод неадекватног разумевања локалне политичке ситуације и стања ствари у појединим деловима света.

        У истом тексту се указује да је Стејт департман - уместо да се позабави грешкама и да форсира професионалце - установио десетине позиција глобалних координатора за борбу са сидом и тероризмом, за људска права и завођење демократије.

        Сада управо на тим функцијама нема никога.

        У истом ауторском тексту се наводи да је последњи амерички државни секретар којег би имало смисла назвати истакнутим дипломатом био Џејмс Бејкер (1989-1992). А све остале, укључујући Хилари Клинтон, америчке дипломате нити су волеле нити су уважавале.

        Друга је ствар што ни Тилерсон у много чему није у праву, али за њега треба имати разумевања, јер ради са председником који се у спољну политику нимало не разуме, али мисли да се разуме.

        Слушати тишину право је задовољство. Стиче се утисак да сада у САД постоји ако не баш добра, оно сигурно постоји спољна политика која се може трпети.

        Епицентар из којег се намећу санкције преселио се у америчко Министарство финансија и неколико других државних институција, укључујући Конгрес САД.

        Једна од оптужби која иде више на Трампову адресу јесте да смањује финансирање Стејт департмана а да истовремено повећава буџет Пентагона.

        Тешко је рећи шта ће даље бити са америчком дипломатијом.

        Међутим, више је него добро што су обећања о променама почела од мењања кадровског састава Стејт департмана. Што се већ вуку конкретни потези...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари