Свет се наоружава - и у ваздуху се осећа надолазећа олуја

КОМЕНТАТОР ПРВОГ КАНАЛА РУСКЕ ДРЖАВНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ

МИХАИЛ ЛЕОНТЈЕВ О РЕКОРДУ МОСКВЕ У ПРОДАЈИ ОРУЖЈА

Сухоj ПАК ФА T-50

  • Наш извоз оружја у 2012. премашио је 14 милијарди америчких долара
  • Извозни рекорд је у доброј мери остварен захваљујући и испоруци две фрегате Индији, 28 ловаца Су-30 у Индију и Алжир, МиГ-29 у Индију и Мијанмар, система ПВО и копненог наоружања у Алжир и Венецуелу. А до краја године биће такође потписан уговор о испоруци додатна 42 ловца Су- 30 Индији
  • Русија је једина земља у свету данас која је у стању да испоручује савремено наоружање без дозволе САД а то је шанса и за нас и за нове перспективне светске економије које воде независну политику од Сједињених Држава
  • У суштини, раст продаје наоружања, укључујући и наше - то је друго лице кризе - још један њен индикатор. Индикатор раста „глобалне турбулентности“, конфликтности, непредвиђених реакција, а у првом реду слабљење светског хегемона

       Ипак, здраво!

 

       РУСИЈА је, оповргнувши очекивања многих скептика, постигла нови рекорд по обиму извоза оружја.

       „У овој години избијамо на рекордни ниво у извозу производа војне намене. Обим је премашио 14 милијарди америчких долара, тј. годишњи план је пребачен“ - саопштио је Владимир Путин.

       Овај извозни рекорд у доброј мери је остварен захваљујући и испоруци две фрегате Индији, 28 ловаца Су-30 у Индију и Алжир, МиГ-29 у Индију и Мијанмар, система ПВО и копненог наоружања у Алжир и Венецуелу. До краја године биће такође потписан уговор о испоруци додатна 42 ловца Су- 30 Индији.

       Генерално, што се тиче нових уговора, ова година је била година продаје авионских мотора. Кина је освојила нелегалну производњу руских ловаца Су-27, али није у стању да за њих произведе моторе, па их је купила за милијарду и по долара. Уговор о куповини авионских мотора за пет милијарди долара закључила је и Индија.

       „Само у овој години закључени су ниви извозни уговори у износу од 15 милијарди долара“ - саопштио је председник Руске Федерације.

       У суштини, то уопште није баналан резултат. Јер, познато је да у свету траје криза. Буџети се смањују. А конкуренција је на светском тржишту оружја зверска. У сваком смислу.

       Ту још треба додати и наше познате технолошке и индустријске проблеме, посебно у војно-индустријском комплексу.

       „Постојала је бојазан да ће се испоруке руског оружја смањивати уз смањење партије поруџбина. Међутим, то се није догодило. То је двоструко задовољство, јер су нам у принципу отпала нека веома важна тржишта као на пример Иран, Либија и делимично Сирија. Међутим, наставља се раст не само испорука, већ и обима поруџбина“ - каже директор Центра за анализу стратегије и технологије Руслан Пухов.

       Почев од 2000. године, руски извоз оружја непрекидно расте: повећао се са 3 милијарде долара до данашњих 14, практички експоненцијално.

       Суштина је у томе да озбиљне државе не продају, а озбиљне земље не купују само оружје - гвожђурију. Војно-техничка сарадња - то је трговина безбедношћу по принципу „кључ у руке“, где војно-политичка тежина продавца, његове гаранције и стабилност имају не мали, а понекад и већи значај од карактеристика наоружања. То јест, обим трговине оружјем - то је индикатор реалне, интегралне моћи земље - војно-политичке и техничко-економске.

       Ми можемо имати проблеме и заостајање у сваком појединачном аспекту, али, обрни, окрени, Русија се интегрално налази на другом месту, одмах после Америке.

       „Русија ће нема сумње наставити сарадњу са својим традиционалним партнерима у сфери ворно-техничке сарадње, међутим за нас није од малог значаја продор на нова тржишта“ - рекао је председник Путин.

       Каква су то тржишта у условима кризе и снажног притиска неких светских суперсила? То су, разуме се, нове перспективне светске економије које воде независну политику од Сједињених Држава. Русија је једина земља у свету данас која је у стању да испоручује савремено наоружање и то без дозволе САД.

       „Поред традиционалних тржишта, као што су Кина, Индија, Алжир, Венецуела, можда је могућ још и снажан продор у сарадњи са Бразилом, Јужном Африком и наравно, Вијетнамом“ - наглашава Пухов.

       У суштини, раст продаје наоружања, укључујући и наше - то је друга страна кризе - још један индикатор. Индикатор раста „глобалне турбулентности“, конфликтности, непредвиђених реакција, а у првом реду слабљење светског хегемона.

       Свет се наоружава. И у ваздуху се осећа надолазећа олуја.

       Ипак, до виђења!

       (ауторска аналитичка емисија Михаила Леонтјева „ОДНАКО“ емитује се у ударном вечерњем дневнику Првог канала)
       

       Приредио: Горан Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари