Србија је фактички чланица НАТО — са обавезама, али без права

ПРАВИ ВУЧИЋЕВ ОДНОС ПРЕМА НАТО ОТКРИО ЈЕ ЦРНОГОРСКИ ПРЕМИЈЕР ДУШКО МАРКОВИЋ

 • Федерика Могерини је ових дана посадила за исти сто премијера Србије Александра Вучића, који је недавно избаран за председника Србије, и шефа владе Косова Ису Мустафу. За ЕУ је то нови пробој на плану добијања међународног признања независности Косова и отимања те покрајине од стране Србије  
 • После сусрета са Могерини, хоризонт односа између НАТО и Србије постао је јаснији. Томе је помогао црногорски премијер Марковић, који је, под утиском сусрета са Могерини, био брбљив. Он се фактички излануо, рекавши: „Србија је заузела позицију војног неутралитета, али су руководство и влада Србије у сваком моменту подржавали владу Црне Горе на путу у НАТО“
 • Ово је веома индикативно. Нико ни у Србији, ни у Црној Гори на званичном нивоу није тако директно говорио о српској подршци ступању Црне Горе у НАТО. Марковић је осветлио прави однос Вучића према Северноатлантској алијанси
 • Званични Београд, чије је лице последњих година искључиво Александар Вучић, са увереношћу се поставља у орбиту интереса колективног Запада, и то на два правца – по линији Европске уније и по НАТО-линији
 • ЕУ и НАТО плански раде над увлачењем у своју орбиту свих западнобалканских земаља које су засад „без присмотре“. Првенствено се ради о Србији чији народ тежи Русији. По социолошким истраживањима, 65,7% Срба је за „савез Србије са Русијом“. Али, власти Србије, судећи по свему, плове другим бродом и у другом правцу

Пише: Игор ПШЕЊИЧНИКОВ, за РИА Новости

          У БРИСЕЛУ се висока представница ЕУ за спољну политику -  Федерика Могерини – срела да премијерима шест балканских земаља, од којих би једну било правилније звати квазидржавном творевином.

          Vis-à-vis Могерини били су шефови влада Црне Горе, Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, такозвани мандатар за формирање нове владе Македоније, као и одлазећи шеф владе  самопроглашене „Републике Косово“, која и јесте квазидржава.

          Како је саопштено, теме –прво билатералних преговора премијера са Могерини, а затим њиховог разговора за радним ручком – биле су регионална безбедност, економски развој и сарадња, а такође евроинтеграције држава западног Балкана.

          Непријатељи за истим столом

          Официјелно саопштење о сусрету Могерини са представницима западнобалканских народа не разоткрива реалну суштину тог догађаја. Као прво, свим тим земљама је висока представница ЕУ, сликовито речено, поново показала шаргарепу у виду њиховог будућег чланства у Европској унији. Али, то уопште није главно.

          Као друго, а то је главно, Могерини је посадила за исти сто премијера Србије Александра Вучића, који је недавно избаран за председника Србије, и шефа владе Косова Ису Мустафу. За ЕУ је то нови пробој на плану добијања међународног признања независности Косова и отимања те покрајине од стране Србије, која га, као и раније, сматра својом неодвојивом територијом.

          Ретуширана статистика

          Признање независности Косова је главни услов за улазак  Србије у Европску унију. Премијер Вучић, који је и „без пет минута“ председник Србије (преузеће функцију почетком јуна), више пута је говорио да не види руги пут за Србију осим пута у ЕУ.

          Према анкетама, за чланство земље у ЕУ залаже се 47,7% Срба. Против је 39%, а неопредељених — 13,3%. То јест, у сваком случају је за ЕУ — мање од половине.

          Колико се може веровати тим истраживањима?

          Тешко је рећи. Јер, по тим истим анкетама, против чланства земље у НАТО изјашњава се 79,4% Срба, који нису заборавили натовска бомбардовања Београда и других градова своје земље 1999. године.

          У свести Срба су та два појма — НАТО и ЕУ — практично  идентични јер све земље старе Европе, са малим изузетком, улазе у обе те структуре. А обе те структуре су основа заједнице под именом „колективни Запад“, која је за све несреће на територији бивше Југославије кривцима прогласила Србе.  

          Зато није баш сасвим схватљиво како се међусобно односе они статистички подаци — 79,4% против НАТО и 47,7 % за ЕУ. Српски  евроскептици сматрају да су подаци о односу Срба према ЕУ веома улепшани.

          То мишљење треба имати у виду у контексту бројних оптужби на Вучићев рачун да држи под својом контролом све медије и да   и манипулише јавним мњењем.

Видљиво задовољни су Еди Рама, Душко Марковић и Зоран Заев

          ЕУ врши притисак на Србију

          Али, вратимо се бриселском сусрету.  

          Није први пут да је руководство Србије принуђено да општи са лидерима Косова. И, сваки пут се то догађа при посредовању — тачније, под принудом — Европске уније.

                У августу 2015. Србе су „позвали“ у Брисел и посадили за преговарачки сто са косовским Албанцима. Резултат су закључена четири споразума који су се тицали обезбеђења нормалног живота у српским енклавама на Косову. Тада је безбедност Срба на Косову официјелном Београду могла да послужи као оправдање за сусрете са Албанцима.

          Али, сам факат преговора официјелних српских представника са Албанцима и закључивање са њима ма каквих споразума - у Србији је био дочекан, меко говорећи, различито. Најоштрији Вучићеви критичари га назвају издајником који је – у замену за чланство Србије у ЕУ – наводно спреман да жртвује право Србије на своју историјску колевку, на Косово.

          У октобру 2015. године су се у Бриселу опет срели Вучић и Мустафа. Уз посредовање Могерини је разматрана примена споразума из августа. Неопходност тог сусрета Вучић-Мустафа уопште није била очевидна. Више је личио на покушај ЕУ да у масовној свести учврсти чињеницу да је Србија пошла на преговоре са лидерима Косова, што значи – да се предаје.        

          Мртва петља

          Управо у овом светлу треба гледати на последње сусрете у Бриселу и на заједнички радни ручак Вучића са Мустафом и Могерини. Званични Београд, чије је лице последњих година искључиво Александар Вучић, са увереношћу се поставља у орбиту интереса колективног Запада, и то на два правца – по линији Европске уније и по НАТО-линији.

           После преговора сс Могерини, премијер Црне Горе Душко Марковић изјавио је да су се лидери балканских земаља  договорили да сложно раде на европској и евроатлантској интеграцији региона.

          Те две линије у се одавно помешале и сплеле у мртву петљу, на западу Балкана – у сваком случају.

          НАТО и ЕУ журе да тај регион чврсто узму под своју контролу и већ су над њим истакли своје заставе.

           Хрватска и Словенија (као и Бугарска) већ су и у ЕУ и у НАТО. Албанија је чланица НАТО. Црна Гора ће официјелно постати чланица НАТО почетком јуна, а у ЕУ - по речима њеног премијера Марковића – може ући кроз 4-5 година.

           Кандидати за улазак у НАТО су Македонија и Босна и Херцеговина – њих такође чекају у ЕУ. То јест, све побројане земље се овако или онако врте око „газде“. Само се Србија – са претензијама њеног народа на Косово – заноси ко зна куда.

          Хоризонт постао јаснији                

          Заправо, да ли је то уопште непознаница?

          После сусрета са Могерини, хоризонт односа између НАТО и Србије постао је јаснији. Томе је помогао црногорски премијер Марковић, који је, под утиском сусрета са Могерини, био брбљив.

          Он се фактички излануо, рекавши: „Србија је заузела позицију војног неутралитета, али су руководство и влада Србије у сваком моменту подржавали владу Црне Горе на путу у НАТО“.

          Ово је веома индикативно. Нико ни у Србији, ни у Црној Гори на званичном нивоу није тако директно говорио о српској подршци ступању Црне Горе у НАТО. Марковић је осветлио прави однос Вучића према Северноатлантској алијанси.

          Судећи по свему, Вучић би одавно повео своју земљу у НАТО – чак и упркос расположењу Срба – да није живо покољење које је на својој кожи осетило натовска бомбардовања 1999-те.

          Управо тако је, без обазирања на мишљење народа, деловао  Мило Ђукановић који је наизменично био час председник час премијер Црне Горе. Он прво одвојио Црну Гору од Србије (на референдуму одржаном 2006. године), а потом је учланио у НАТО. Уосталом, како су ми говорили Срби, Ђукановић и Вучић су пријтељи. А то у Србији говори о много чему.      

          Срби, куда сте навалили?

          У овом контексту треба изнова подсетити на то да је српски парламент 2015. - готово тајно, без јавне расправе и саопштења за медије – ратификовао споразум са НАТО, познат као СОФА (Status of Forces Agreement) који је био потписан годину дана раније.

          Тако је Србија, иако није члан НАТО, преузела на себе обавезе које имају пуноправни чланови НАТО у складу са оснивачким споразумима Северноатлантске алијансе из 1949-те, 1951-ве и 1952-ге године. Де факто, Србија је постала чланица НАТО — са обавезама, али без права.

          Исте године је министар одбране Србије потписао споразум познат под називом ИПАП који предвиђа сарадњу Србије и НАТО у свим сферама војних активности.      

          ЕУ и НАТО плански раде над увлачењем у своју орбиту свих западнобалканских земаља које су засад „без присмотре“. Првенствено се ради о Србији чији народ тежи Русији. По социолошким истраживањима, 65,7% Срба је за „савез Србије са Русијом“. Али, власти Србије, судећи по свему, плове другим бродом и у другом правцу.

Ко овде има срећно лице?

          Занимљив детаљ

          У интервјуу српској телевизији уочи сусрета у Бриселу, Александар Вучић је изјавио да зна да ће премијер непризнатог Косова ускоро постати Рамуш Харадинај. То је лидер оружаних  формација косовских Албанаца, који је био оптужен за масовна убиства косовских Срба за време етничких чистки, али је га је потпуно оправдао хашки Међународни трибунал за ратне злочине у бившој Југославији. По свих 37 тачака оптужнице.

          Србија је покушала да га позове на одговорност за масовна  убиства Срба и расписала је за њим потерницу, по којој је  Харадинај у јануару ове године био ухапшен у Француској. А у априлу је француски суд одбио захтев Србије да јој изручи Харадинаја и ослободио га.

          Ето, са тим човеком ће Александар Вучић морати да иде на нове сусрете под окриљем Европске уније.     

          „То ће створити тешкоће на плану безбедности. То ће створити  проблеме, о којима чак не треба посебно ни говорити“, — изавио је Вучић поводом изгледа да Харадинај буде премијер Косова.

          На ово је један од читалаца српског информативног  портала „Факти“, који се представио Драгослав Бајагић, написао: „Вучићу! Ти су највећи проблем Србије!“ А други, са ником Cigla, додао: „Мене занима како ће уопште имати посла са тим зликовцем Харадинајом на будућим преговорима и како ће то представити — као да је све у реду…“

          Биће то заиста занимљиво.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 18:00 28.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Ovaj Vucic je pravi peder,
kukavica,i sramota ove Srbije.
On i njegova stranka su najveci prevaranti koji cine sve da Kosova ne bude vise u Srbiji.

https://www.Youtube.com/watch?v=PMD9KocfYU4
https://www.YouTube.com/watch?v=rM622T6V3wI

Slobodanka's picture
Slobodanka 19:05 28.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Glavni cilj je da NATO proširi svoje granice u Evropi. Očigledno je da EU sa svim svojim lažnim obećanjima je šargarepa da bi zemlje kandidati za prijem u EU prethodno postale članice NATO-a. Problem proameričkih marioneta na vlasti u Srbiji je da Srbija ne može da postane punopravni član NATO sve dok ima nerešene odnose s Kosovom, jer je jedan od uslova za prijem i nepostojanje teritorijalnih sporova. Zato sa nama idu drugačijim redom, ali sa naprednjačkim vlastima sve će postići.
EU je Srbiji počela da otvara po(d)glavlja 18.04.2016.godine. Pre toga naprednjačka vlast je potpisala sve što može: SOFA (januar 2014/jul 2015 godine), IPAP (januar 2015.godine) i NSPO (februar 2016.godine).
Do kraja postupka prijema u EU naprednjačka vlast će priznati Kosovo, jer to je uslov koji se isto krije, a tada će ostvariti i uslov da Srbija postane punopravna članica alijanse i sa pravima. I u Srbiji o tom pitanju odlučuje samo Skupština, a nije obavezan referendum, tako da ćemo proći kao gradjani Crne Gore.
Nevolja je i to velika što postoji mogućnost da dok uporno tvrdi pazar da je Srbija vojno neutralna naprednjačka vlast ogrebaće se od Rusije i Belorusije za avione. Ćiftinski lukavo i krajnje pokvareno. Ne može se isključiti mogućnost da će slovenska braća Srbi na kraju ispasti gori i od poznatih rusomrzitelja Poljaka, a i od Ukrajinaca i svih ostalih.
Važno je da i autoput Merdare -Niš koji je izgleda vojni kopneni put: Drač (Jadransko more) - Priština - Niš - Bugarska, Rumunija (Crno more) naprednjačke vlasti s apetitom najavljuju da će završiti do 2020 godine, a to je i godina kada računaju da ćemo se značajno približiti prijemu u EU. Verovatno je i to prethodni uslov.

Da bi porazili i stavili pred svršen čin tih 79,4% gradjana Srbije koji se protive bliskosti Srbije sa NATO alijansom ključni sporazum SOFA potpisan je gotovo u tajnosti u Vašingtonu od strane SNS ministra odbrane Nebojše Rodića u januaru 2014.godine, a ratifikovan je od strane Skupštine Srbije u julu 2015.godine. Značaj potpisivanja tog sporazuma se krije kao reka ponornica i zato imaju potrebu da ističu deklerativno kako je Srbija i dalje vojno neutralna, mada nakon potpisivanja SOFA sporazuma ona to više nije. Neutralnost recimo znači da Srbija u slučaju rata ne dozvoljava prolaz stranim trupama, a mi to već sada dozvoljavamo.
Taj ključni sporazum je potpisan gotovo u tajnosti tako da domaća javnost nije vodila nikakave debate o toj dalekosežnoj odluci, kojom je Srbija preuzela obaveze iz osnivačkih ugovora zemalja članica NATO potpisanih u Vašingtonu 1949, Londonu 1951. i Parizu 1952.
Dakle, iako formalno nije postala član NATO, Srbije se SOFA sporazumom obavezala na primenu ugovora i povelja koje su do tada važile isključivo za punopravne i zvanične članice NATO.

Zato su kod nas i mnoge političke izjave debelo našminkane, a i udarni mediji su pod kontrolom, da bi pored svega toga što podmuklo rade nesmetano prolazili na izborima.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 19:06 28.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

@Slobodanka - Takav komentar je dobar, jer je jasan i argumentovan. Tek minimalni dodatak da je SOFA sporazum ratifikovan na poslednjem skupstinskom zasedanju pre odlaska na godisnje odmore - sto je vrlo perfidno i nedvosmisleno govori o nameri veleizdajnickog rezima i njegovih vazalskih skupstinskih podanika.
Nemam ja ni trunke sumnje ko je i sta je aktuelni premijer/predsednik Srbije.
Picousti kvisling me nikada nije izneverio, sve ove godine je postojano i istrajno radio protiv interesa Srbije i srpskog naroda na celom Balkanu.
Tako ce biti i nakon sto zvanicno prizna "Kosovo" kao regularnu drzavu kroz tzv. Ugovor izmedju dve drzave. To je nemacki recept (BRD/DDR) za priznanje i clanstvo u UN.
Ugovor ce potpisati buduci premijer. Najavio sam svinjoglavog kvislinga za tu ulogu, jer je odradio IPAP i Briselski sporazum, pa mu je ovo sansa za het-trik protiv Srbije.
Zalosno, ali je tako.
Ne postoji drzava, postoje samo kriminalni klanovi i njihovi sebicni interesi koji su iznad svega i iznad svih.

Slobodanka's picture
Slobodanka 20:21 28.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Gospodar Zarin - U skladu sa izrekom da "nada umire poslednja" još uvek neke male šanse postoje. Ulični protesti kojih se i ja bojim jer mogu biti mač sa dve oštrice ipak mogu da doprinesu da izgube najpre na lokalnim izborima. Posle toga mogući su i parlamentarni izbori, a onda je bitno da u parlamentu bude što više predstavnika suverenističkih stranaka. Samo kako to postići?

Na čelu državica u našem regionu su lutke pod kontrolom SAD. Sa režiranim pretećim igricama u regionu izmedju ostalog postižu da se deo naših glasača glupo boji da NE znači samo jedno -nove sukobe. Ne razmišljaju ljudi o daljoj borbi političkim sredstvima, a vide da ni za to nemamo odgovarajućeg vodju. Već duže vreme i pre dolaska naprednjaka, a i u njihovo vreme grade namerno kod naroda u Srbiji takvu svest. Postoje i druge manipulacije. Uglavnom od glasača u Srbiji napravili su - žive mrtvace.
A koliko su Šiptari na KIM "hrabri" za nove sukobe? Neke njihove kolovodje jesu, ali sada ne verujem da bi ih značajan broj u tome pratio. Samo za postizanje takvog efekta treba sasvim drugačija vlast kod nas.

Poseban problem je što veliki broj ljudi ne shvata da ulaskom u EU nećemo podići našu privredu i zaposlenost, naprotiv biće još gore. A tek u reformisanoj EU bićemo udaljeni od jezgra EU - na 3 ili 4 spoljnom prstenu. To znači da će za razliku od svih članica koje su ušle ranije u EU za nas biti baš najgori ekonomski uslovi.

Zorbas's picture
Zorbas 19:02 28.05.2017.

 • +2
Voting is closed.

„Србија је заузела позицију војног неутралитета, али су руководство и влада Србије у сваком моменту подржавали владу Црне Горе на путу у НАТО“

Као прво. ШУПАК ЦРНОГОРСКИ налази неки алиби за себе, пред својим Србијама. Какве везе има то шта је рекла Србија са тим ФАКТОМ да су они ушли у НАТО, на подмукли начин?

Још глупљи од својих обожавалаца је сам НАТО. Требали би да су нешто научили из историје ...

Ако дође до правог рата, од својих савезника не да неће имати ништа, него ће и америчка војска ГРДНО пострадати а да и не добије шансу да дође до Русије. Србија и Босна ће им везати дупло више дивизија него Хитлеру. А Срби ће им у Црној Гори потопити СВЕ бродове у Јадрану, јер ће добити руске мале ракете.Чеси су убили Хајдриха, а неће се окренути против НАТО-а. Једног Чеха неће мобиласти за рат у Русији. Бугари и Румуни, чим осете да ови пуцају, одмах ће прећи на страну Руса. Ни Мађари неће више бити глупи.

Видра's picture
Видра 00:06 29.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Окупили се коњусине са једном кобилом па се усликали!!!!

misko's picture
misko 06:42 29.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Srbija je OKUPIRANA od strane amerikanaca i NATO, ali tome se bliži KRAJ.Oni MISLE da mogu da nas potčine i nateraju na planirano dalje otimanje teritorije ali JA MISLIM DA SU SE IZ MESTA ZAJEBALI.Ovaj medjunarodni balet se bliži kraju u srbiji a uskoro i u evropi. Leteće "glave" uskoro u političkim čistkama i promenama koje će nastupiti.Uobičajen metod amerike da glumi oslobodioca i nekoga ko donosi demokratiju se obično završava pokušajem državnog udara onoga trenutka kada glasači odluče političku opciju koja se amerikancima ne dopada, ali teško da će im sad uspeti nešto tako u srbiji, i zato oni prete ratom.Oni prete praznom puškom i rat na balkanu je zadnja stvar koju bi oni želeli pošto bi takva jedna stvar ujedinila evropu PROTIV njih.Samo u francuskoj sud može doneti onakvu odluku povodom haradinaja i TAJ potez ih je ZAISTA OGOLIO pred mnogima. U svakom slučaju treba shvatiti da vučić nije vrana i da ga je neko veoma dobro savetovao šta treba da uradi kada su pokrenuli poternicu upravo u ovakvom momentu. Puštanje haradinaja je apsolutno pokazalo KO je KO u evropi i dalji razvoj dogadjaja će svakako biti na štetu američkih marioneta pošto posle tog čina više nema dileme u mnogim prestonicama ŠTA treba raditi.Oni koji podržavaju ovakve životinje kao što je haradinaj i sami predstavljaju isto to, a s haradinajem i njemu sličnim razbojnicima politike i NEMA, tu samo puška može da reši problem.Zato će i da radi oružje uskoro ali SIGURNO na štetu šiprtarske mafije i njihove kvazidržave.Ne treba se plašiti tog rata jer ni nato ni amerikanci neće smeti da se umešaju a mi ionako nemamo izbora pošto šiptari svakao planiraju da napadnu pod pogrešnom predpostavkom da će nato da ratuje za njih i moraćemo da se branimo. Dokle god se ne unište šiptarski mafijaški klanovi na kosovu ovde neće biti ni mira ni prosperiteta, to treba da bude svakome jasno i zato će sad i biti pokrenuta široka i moćna operacija ne samo od strane srbije da se ta pošast utamani za stalno, počeli su da prave previoše problema mnogo moćnijim igračima od srbije.

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 17:03 29.05.2017.

 • +10
Voting is closed.

dobrojutro dzezeri ! Ja sam vam i rekao da udjemo u NATO, ali vi ne smete zapretila vam Rusija. A Rusija ljubi dupe istom tom NATO !

Slobodanka's picture
Slobodanka 18:09 29.05.2017.

 • +11
Voting is closed.

A.A. Na kom si prahu kad si tako "crn" ? Da li taj "prah" zvecka ili šuška i/ili je možda i bezgotovinski?
Samo i to malo veći kreten može da poželi Srbiji da bude bliska sa NATO-om ili da bude članica te alijanse.

Ovo su naši ljudi, a ubica je bio NATO. Bilo je još puno ovakvih bombardovanja. Šta tek reći za osiromašeni uranijum i štetne posledice na zdravlje ljudi.
Takodje ne želimo da učestvujemo u NATO ratovima širom sveta.

VOZ SMRTI: Grdelica NATO bombardovanje da zaboravi ne može i neće!
Vagoni su goreli na mostu, a delovi ljudskih tela razleteli su se svud naokolo, bilo ih je i na granama drveća. Ljudi su jaukali...
http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/voz-smrti-grdelica-nato-bombardovanje-...

Додај коментар