РУСКИ ГЕНЕРАЛШТАБ: Лансирањима у Медитерану - САД проверавале ПВО Сирије

АМЕРИКАНЦИ ЋЕ НАПАСТИ АВИЈАЦИЈОМ И КРСТАРЕЋИМ РАКЕТАМА

ЈЕР БИ КОРИШЋЕЊЕ БАЛИСТИЧКИХ ЗНАЧИЛО НУКЛЕАРНИ РАТ

  • По мишљењу руских војних експерата, ракетирање мета у Средоземном мору изведено је са циљем да се провери присуство система С-300  у Сирији
  • Судећи према правцу лансирања, брзини и карактеристикама лансирања, радило се о откривању локације система ПВО Сирије. Један од задатака био је да се провери да ли Сирија има техничке могућности да обара балистичке и крстареће ракете
  • Војни експерт, Вјачеслав ЦЕЛУЈКО: Сирија званично нема средства ПВО која могу да оборе балистичке ракете, а нема ни целовит систем ПВО већ неколико десетина „Бука“ и „Панцира“ у региону Дамаска и на обали. На истоку и северу - ПВО као систем не постоји, а помоћу „Бука“ теоретски је могуће оборити балистичку ракету, али веома је компликовано 

         ЛАНСИРАЊЕ две ракете у Средоземном мору у уторак, био је покушај да се провере време реаговања и локације система ПВО Сирије, који могу да обарају балистичке мете.

         За московски дневни листа „Известија“ овакву верзију догађаја изнели су у Генералштабу Оружаних снага РФ. Упркос томе што је Пентагон саопштио да су две ракете-мете лансиране ради провере израелских система ПРО.

         - Судећи према правцу лансирања, брзини и карактеристикама лансирања, радило се о откривању локације система ПВО Сирије. Један од задатака био је да се провери да ли Сирија има техничке могућности да обара балистичке и крстареће ракете - објаснио је саговорник „Известија“.

         Он је додао да су лансирање забележила руска копнена и космичка средства за контролу ваздушног простора.

         Из штаба Црноморске флоте Русије за „Известија“ је речено да група руских војних бродова, која се налази у Средоземном мору, није учествовала у откривању ракета-мета.

         - На бродовима нема система ПВО који могу да забележе балистички циљ. Он се може открити тек приликом долетања до самог брода. У том случају циљ се уништава за неколико секунди не чекајући наредбу команде - објаснио је представник Црноморске флоте.

         Он је такође додао да се руски бродови у Средоземном мору налазе у приправности и да њихови борбени и одбрамбени системи константно раде.

         Бивши начелник Генералштаба Оружаних снага Русије, Николај Макаров, сматра да су Американци могли истовремено да споје два задатка - да испитају израелски систем противракетне одбране и спроведу извиђање сиријских средстава ПВО.

         - Да бих могао да изведем недвосмислене закључке потребни су ми подаци и параметри. Они су заиста могли да лансирањем ових ракета провере свој систем ПРО, да погледају како и шта ће се активирати и да, можда, на основу тога нека средства преместе. Мислим да се може веровати званичној верзији Министарства одбране и да ту нема никакве замке. Али, у односу на Сирију све је могуће, ја ништа не оповргавам и не тврдим - рекао је Макаров.

         Војни експерт, Вјачеслав Целујко, рекао је за „Известија“ да Сирија званично нема средства ПВО која могу да оборе балистичке ракете. При том се у низу медија повремено појављују подаци о томе да Сирија поседује руске системе С-300 који имају такве могућности и зато је циљ вежбе могла да буде провера присуства тих система - приликом откривања циља они би се активирали и показали своју локацију.

         - Сирија сада нема целовит систем ПВО, има неколико десетина „Бука“ и „Панцира“ у региону Дамаска и на обали. На истоку и северу ПВО као систем не постоји. Помоћу „Бука“ теоретски је могуће оборити балистичку ракету, али веома је компликовано - истакао је Целујко. 

         Он је додао да су Американци активно користили балистичке ракете у Ираку приликом свргавања режима Садама Хусеина, али претпоставља да ће у случају напада на Сирију углавном користити крстареће ракете.

         - Балистичке ракете углавном носе подморнице, али ако их активирају, то ће већ бити нуклеарни рат, што је практично нереално. Ако нападну, онда ће то бити крстареће ракете и авијација - нагласио је Целујко.

         Истовремено су извори израелске армије саопштили за „Известија“ да ће током недеље израелске оружане снаге извести вежбе напада на израелско-сиријској граници у пределу Голанске висоравни. У вежбама ће учествовати десантне јединице са задатком освајања територије на отвореној локацији.

         Према речима саговорника „Известија“ такав сценарио се разматра наводно само као одговор на напад. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари