Россия 24: Ко стоји иза протеста по Србији и потпаљивања Македоније?

КАРЕЈЕВСКИ: ПРОТЕСТИ СУ МОЖДА ОПОМЕНА ВУЧИЋУ - МОЖЕШ ИГРАТИ, АЛИ САМО ПО ЕУ-ПРАВИЛИМА

клик за видео! 

 • Јелена ПОНОМАРЈОВА: Чувени српски писац Милорад Павић изговорио је ову крилатицу: Кад год се Европа разболи - она прописује лек Балкану. Истина је: унутаревропски проблеми веома често се пребацују на Балкан. И, на Балкану експлодира овај или онај конфликт
 • Игор ПШЕЊИЧНИКОВ: То уопште није обојена револуција у стилу кијевског мајдана. То је протест са супротним предзнаком - патриотским. Усмерен је против доминације страних компанија које, како сами млади Срби говоре, експлоатишу њихов народ. Србима дају ситне паре, а добит износе из земље
 • Марко ГАШИЋ: Запад на свом дневном реду за Србију има само потпуно потчињавање. Ти добро организовани демонстранти поручују следеће: ако нови преседник Вучић не буде слушао и следио инструкције својих газда - биће свргнут
 • Маркус ПАПАДОПУЛОС: Веома сам скептичан према тим протестима. Зашто? Нико од демонстраната не осуђује ни Европску унију ни NATO. Критикују само Вучића и изборни систем
 • Јелена ГУСКОВА: За Запад је главно да на Балкану не буде јаке словенске, православне државе. Чак и када се Југославија свела на Србију и Црну Гору - она је, упркос томе, била јак геополитички фактор на Балкану. Да Срби заувек остану по државицама на које се распала велика Југославија и да више не гледају на Исток - на то је срачуната сва западна политика

         ЗАШТО се опет заоштрава ситуација на Балкану? Коме је то потребно? Неће ли Балкан и у 21. веку бити зона нестабилности?

         Одговоре на ова и још нека питања потражила је (у емисији „Геоекономија“) московска телевизија Россия 24, а Факти у сажетој форми преносе мишљења њених саговорника.

         Уредник емисије и водитељ Александар Карејевски: Док је пажња целог света прикована за две вреле тачке - за Сирију и Северну Кореју - у самом центру цивилизованог света, у Европи, заоштрава се ситуација на Балкану.

         Кроз историју су ту територију називали „европским буретом барута“.

         Управо због Балкана је почео Први светски рат који је довео до потпуног преустројства света.

         Данас су балканске земље у озбиљним економским проблемима и периферија ЕУ, што у њима додатно заоштрава политичку ситуацију.

         Хоће ли Балкан и у 21. веку бити озбиљан проблем за светски политички систем?

         Јелена Пономарјова, професор МГИМО: Чувени српски писац Милорад Павић изговорио је ову крилатицу: Кад год се Европа разболи - она прописује лек  Балкану. Истина је: унутаревропски проблеми веома често се пребацују на Балкан. И, на Балкану експлодира овај или онај конфликт.

         Карејевски: Балканске земље су слабе карике у систему европске безбедности.

          (уследио је снимљени прилог о протестима „Против диктатуре“ у Београду и више других градова Србије).

         Игор Пшењичников, заменик директора РИСИ:

         То уопште није обојена револуција у стилу кијевског мајдана. То је протест са супротним предзнаком - патриотским. Усмерен је против доминације страних компанија које, како сами млади Срби говоре, експлоатишу српски народ. Србима дају ситне паре, а добит износе из земље.

         Карејевски: Неки експерти у овим протестима виде скривени сигнал Александру Вучићу - играти можеш, али само по европским правилима.

         Марко Гашић, директор Spokesmen International (Лондон): Запад на свом дневном реду за Србију има само потпуно потчињавање. Ти добро организовани демонстранти поручују следеће: ако нови председник Вучић не буде слушао и следио инструкције својих газда - биће свргнут.

         Маркус Пападопулос, главни уредник Politics First: Веома сам скептичан према тим протестима. Зашто? Нико од демонстраната не осуђује ни Европску унију ни NATO. Критикују само Вучића и изборни систем.

         Леонид Решетњиков, политиколог, историчар: Многе од бивших југословенских република још се држе за рачун помоћи која им стиже из фондова ЕУ. Та помоћ, међутим, довољна је само да људи не помру од глади… Србија се најдуже супротстављала и бранила своју независну позицију.

         Јелена Гускова, шеф Центра за изучавање савремене балканске кризе: За Запад је главно да на Балкану не буде јаке словенске, православне државе, како је то било чак и после 1991-ве године. Чак и када се Југославија свела на Србију и Црну Гору - она је, упркос томе, била јак геополитички фактор на Балкану. Да Срби заувек остану по државицама на које се распала велика Југославија и да више не гледају на Исток - на то је срачуната сва западна политика.

         (снимљени прилог о „ломљењу Македоније“ у интересу албанске мањине)

        Гашић: Проблем је у томе што Албанци траже све више права што више права добијају. Ако председник Ђорђе Иванов пристане да албански језик буде други државни на целој територији - то ће Албанце потпуно изравнати са Македонцима на уставном плану. А то ће бити корак ка дестабилизацији и корак ка распаду државе. Јер, из Тиране се одавно уздиже идеја велике Албаније.

        Россия 24: Целу ситуацију погоршава и намера Албанаца да формирају армију Косова. Потом ће Американци тој армији испоручивати оружје - ради обуздавања Србије… Слабост економија Балкана иде на руку снагама које су заинтересоване да барут у балканском бурету барута увек буде сув.

        Георгиј Енгељгардт, сарадник Института РАН за словенске студије: Џон Мекејн је посетио балканске земље зато што се део њих налази изван ЕУ и NATO. Зато је сада и у Бриселу и Вашингтону веома популарна борба са `руским присуством` у том региону.

        Карејевски: По замисли неких америчких конгресмена, Македонија треба да сасвим нестане иако њени политичари желе да она буде део ЕУ. Намеће јој се федерализација да један део федерације оде Албанији, а други, са етничким Македонцима, Бугарској. А Црну Гору увлаче у NATO

        Гускова: Црну Гору примају у NATO из два разлога. Да и њен део обале укључе у NATO, да алијанса и ту може отварати своје базе и градити инфраструктуру. А још им је важније: да покажу да се од Русије окрећу и земље чији народ према Русији гаји огромну љубав.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Minka's picture
Minka 16:22 25.04.2017.

 • +32
Voting is closed.

Дајте линк емисије, звучи веома интересантно, штета је да се пропусти.
Хвала.

Minka's picture
Minka 16:32 25.04.2017.

 • +33
Voting is closed.

Нашла сам овај линк:
http://rutv.ru/brand/show/id/44362

фактu's picture
фактu 17:24 25.04.2017.

 • +1
Voting is closed.

клик на насловну слику!

milovan's picture
milovan 16:30 25.04.2017.

 • +1
Voting is closed.

Markus Papadopulos je kratko i jasno izneo pravu istinu. Steta za onu decu koja istinski vole Srbiju i zabrinuta su sa pravom za svoju buducnost, razni mesetari i secikese zloupotrebljavaju. Samo par njih ima korist,politicku i novcanu,a sve druge smatraju korisnim budalama. Kao stari bundzija dobro znam o cemu govorim i nema vise te politicke smrdine koja ce me izvesti na ulicu da uredjujemo drzavu.

Baja's picture
Baja 20:26 25.04.2017.

 • +36
Voting is closed.

Šteta za naš narod srpski,šteta za Srbiju,šteta za nepopravljivu katastrofu koju smo doživeli pod crveno-crnim patriJotima,šteta za nenormalni narod koji to većinski podržava.
Uživajte u našoj propasti, nacionalnu tragediju ste već zaboravili u koju ste nas uveli 90. , potvrdili i završili u poslednjih pola decenije..

misko's picture
misko 22:39 25.04.2017.

 • +2
Voting is closed.

To su bre sve plaćenici, previše su dobro organizovani, previše su im lepe parole i transparenti PREVIŠE JE TO SVE PROFI IZREŽIRANO. KADA SE GLEDA SA STRANE I SA VISINE POSTAJE JASNA KOREOGRAFIJA. AKO NISU SPONTANI PROTESTIO ONDA SU SVAKAKO ZLONAMERNI ,PODSTAKNUTI I PLAĆENI OD NEKOGA KO ŽELI HAOS U SRBIJI PRED ZDRUŽENI USTAŠKO ŠIPTARSKI NAPAD--- OČIGLEDNO.KOLIKO SAM GLEDAO TA GRUPA NI NE ŽELI DA SE NEŠTO PROMENI ILI REŠAVA , SVE ŠTO ŽELE JE BUKA, GALAMA ŠIRENJE NEMIRA I AKO JE IKAKO MOGUEĆE ISPROVOCIRATI NASILJE, ALI IH JE PREMALO PA SE NE USUDJUJU DA POKUŠAJU NEŠTO KONKRETNIJE.

Baja's picture
Baja 23:24 25.04.2017.

 • +32
Voting is closed.

Čoveče nesretni, shvati da su ustaše uzele sve što su htele od najvećih izdajnika srpskog naroda crveno-crnih patrijota, koji su nas uz put propisno opljkačali, osramotili, moralno degradila i ponizili.

Čoveče nesretni shvati da su šiptari sve uzeli što su hteli od najvećih izdajnika srpskog naroda crveno-crnih patriJota,koji su nas uz put propisno opljačkali,osramotili,moralno degradirali i ponizili.

Kakav ti,orvelovski nesretniče , napad ustaša i šiptara očekuješ?Kakav orvelovski mrak je u tvojoj glavi pored propagande koja ti je svest i razum poremetila?
Šta se sa vama dešava ljudi, zašto je većina našeg naroda potpuno poludela i manipulaciji podložna?
Prođe vreme, propadoše duše i životi.

milovan's picture
milovan 00:33 26.04.2017.

 • +34
Voting is closed.

Baja*! Tacno je da su nam Hrvati i Siftari uzeli ili oteli teritorije. Treba da ti je jasno da to nisu mogli svojom snagom da nam otmu. Oteli su nam teritorije uz pomoc onih koji su nam organizovali,platili i na vlast doveli DOS-manlije. Od 2000-te su im dozvolili da kradu i da nas zaduzuju. Jedini uslov je da im daju sve mic po mic sto nisu mogli vojno da nam otmu ili bombama poruse. Bez tih "kulturtregera" sa zapada, Srbima nije trebala vojska- Dosta bi bili Beogradski vatrogasci, terali bi oni "silne"Hrvate do Zidanog Mosta,a Siftare do mora nebi mogao niko zaustaviti. Ali oni koji su stvarali Jugoslaviju,resili da je rasture i razdrobe SRBSKI ZIVOTNI PROSTOR i da uz pomoc nasih suseda izvrse TRECI GENOCID nad nama u jednom veku.Idejni tvorci genocida nad Srbima su "kulturni i krsteni" Evropljani,a nasi susedi puki izvrsioci.

Baja's picture
Baja 10:48 26.04.2017.

 • +27
Voting is closed.

Tebi treba nešto da bude jasno.
Izabrali ste pogrešne ljude u veoma važnom istorijskm momentu i to se završilo katastrofom, nacionalnom, državnom, ekonomskom, moralnom !
Sve ostalo što pričaš je viđenje prosečnog Srbina ubijenog propagandom.
Šteta je napravljena i u mnogo čemu nepopravljiva !
da li smo se kao narod većinski opametili, izvukli pouku... NISMO.

misko's picture
misko 19:51 26.04.2017.

 • +1
Voting is closed.

ma ne luduj bajo žuta kolaicija je SVE to lepo spakovala da NIKAD više srbija ne postoji bre ali NISU DUGO TRAJALI. JA VEĆIH LOPOVA OD DJINDJIĆA I EKIPE LEŠINARA OKO NJEGA NISAM OVDE VIDEO, A GRADACIJE SU VEOMA VAŽNE. MOŽDA JE CRVENO-CRNA KOALICIJA KAKO JE TI ZOVEŠ KRALA ALI BILO JE I ZA MENE A ŽUTA KOALICIJA JE DOŠLA DA MI UZME I ONO MALO ŠTO IMAM. UVEK SAM PRE ZA SOCIJALISTE KAKVI GOD DA SU NEGO ZA OVU PREKOMORSKU BANDU KOJA JE OVDE ULETELA KO GLADNA DŽUKELA 5 OKTOBRA PREDSTAVLJAJUĆI SE KAO DEMOKRATIJA I DOBROTVORNA ORGANIZACIJA. JEBI SE I TI I TVOJ MRAK U GLAVI TI IMAŠ PROBLEM SA OČIMA DEČKO VIDIŠ-- A NEĆEŠ DA VIDIŠ. ŠTA SU URADILI SA SVIM OBEĆANJIMA DOSMANLIJE , GDE JE STANDARD, GDE SU PLATE, GDE JE EU GDE JE ZAKONITOST I DEMOKRATIJA , PA ONI SU NAJODGOVORNIJI, BANDA LAŽOVA I LOPOVA ŠTO JE OVAKO KAKO JE SADA I TI BI OPET DA NEKO PODRŽAVA TU RAZBOJNIČKU GRUPU I LUPETAŠ O NEČIJEM MARKU I PROPAGANDI , PA NE TREBA MENI PROPAGANDA DA BIH SHVATIO DA SAM BOLJE BRE ŽIVEO ZA VREME BOMBARDOVNJA NEGO SAD, ALO DEČKO TOLIKO SU NAS UPROPASTILI ČAK NI BOMBE NISU MOGLE TOLIKO DA NAM SROZAJU STANDARD, KAO TA BANDA.

Baja's picture
Baja 23:47 26.04.2017.

 • +1
Voting is closed.

Strašna zabluda ,činjenice su drugačije ali su ovde nebitne.
Uživaj.

Додај коментар