Путин предложио да за терористе материјално одговарају њихови најближи рођаци и јатаци

ИЗРАЕЛ ОБАВЕЗНО РУШИ КУЋЕ ТЕРОРИСТА И ОДВРАЋА ИХ ОД НАПАДА ВЕШАЊЕМ СВИЊЕТИНЕ ПО РАСКРСНИЦАМА И КАФИЋИМА

  • Законска иницијатива шефа руске државе предвиђа да ће штета бити надокнађена „на рачун лица која су извршила терористички акти или на рачун њихових блиских рођака и лица која су са њима у сродству и садејству, као и других лица чији су животи, здравље и просперитет терористима важни због личних односа које са њима одржавају”
  • Шеф московског Центра за војно прогнозирање Анатолиј ЦИГАНОК: Ако „Путинов закон” буде усвојен – Русија ће само понавити веома добро искуство Израела. Додуше, у тој земљи су отишли и корак даље, па обавезно руше кућу у којој живи или је живео теорориста. У току једног јединог дана, а булдожер долази у пратњи војно оклопног возила
  • У Израелу практично у свим кафеима, на свим зауставним пунктовима и сличним местима – виси свињско месо! То се чини зато што муслиман који само удахне мирис свињетине има разлога да себе сматра нечистим. Такву одлуку су донели рабини – наглашава Циганок

         ИЗРАЕЛ исламске терористе-самоубице одвраћа од злочина – и свињским месом.

         А председник Руске Федерације Владимир Путин доставио је  Државној Думи (доњем дому парламента) на усвајање предлог закона који отвара могућност да се штата коју почине терористи намири из њихове имовине или - ако то није могће – онда из имовине и прихода њихових рођака и јатака.

         Путинова иницијатива ће подразумевати измене у више руских закона, укључујући и Кривични закон РФ и закон О борби против тероризма.

         Сама иницијатива предвиђа и надокнаду моралне штете причињене терористичким актом.

         А прецизира:  да ће штета бити надокнађена „на рачун лица која су извршила терористички акти или на рачун њихових блиских рођака и лица која су са њима у сродству и садејству, као и других лица чији су животи, здравље и просперитет терористима важни због личних односа које са њима одржавају”.

         При том се прецизира да је доношење решења о накнади штете могуће у случају да има „довољно основа да се сматра да су новац, вредности и друга имовина стечени терористичком делатношћу  и(ли) приходима од тако стечене имовине”.

         „Уколико сви знају да је ваш брат злочинац, онда имате две варијанте. Или останете са њим или се од њега одвојите и почнете одвојени живот” - изјавио је за руски лист ВЗГЉАД руководилац Центра за војно прогнозирање Анатолиј Циганок и тако прокоментарисао законски предлог који чека расправу у Државној Думи РФ о надокнади штете коју причине терористи, отварајући могућност да страдали штету наплате од њихових рођака.

         ВЗГЉАД: Анатолиј Дмитријевич, шта мислите о иницијативи да за дејства терориста одговарају и њихови рођаци?

         Циганок: Уколико будемо увели такву одговорност - то ће бити веома добро. Додуше, тако ћемо само понавити веома добро искуство Израела. Тамо у отишли и корак даље. У Израелу руше кућу у којој живи или је живео теорориста. Мотив је веома једноставан: уколико је неко одлучио да изврши терористички акт и да се разнесе – онда је то веома озбиљан корак и највероватније је да је његова породица знала за то, а то значи да за нанету штету треба да одговарају његови такви рођаци - ако не може он сам. Стога је наш председник веома паметно проценио ситуацију и предложио прави законски пројект.

         ВЗГЉАД: Али, с друге стране, ако је, рецимо, ваш брат терориста и злочинац - тешко да ви можете бити криви за то. Зашто бисте ви морали да одговарате за његове поступке?

         А.Ц: Будимо отворени: уколико сви знају да вам је брат злочинац, онда имате две варијанте. Или сте са њим или се одричете свог брата или другог рођака и почињете одвојено да живите. А ако наставите да живите заједно са њим - свесно се излажете опасности и сносите одређену одговорност.

         Од кога долази опасност? Не само од самих терориста, већ и од њихових жена које често и саме постају терористи. Ево, управо је у Кенији био велики терористички напад на трговински центар. Испоставило се да је највероватније свим дејстивма терориста на арапском језику командовала такозвана Бела удовица.

         ВЗГЉАД: Како се људи у пракси могу „одвојити” од брата терористе, како гарантовати да због њега неће морати – чак и ако се раздвоје - плаћати вишемилијионску одштету држави?

         А.Ц.: Сматрам да је, у сваком случају, корисно натерати људе да не живе са терористом под истим кровом. Узгред, тренутно власти наше републике Ингушетије објављују да ће сносити „озбиљну одговорност” сви они који су учествовали у терору, као и сви који са терористима имају одосе или им давали уточиште. Било је речи и о рушењу њихових кућа.

         У Ингушетији практично понављају искуство Израела. Намера Израела је веома једноставна: прво, сматра се да се већина терориста крије у нестамбеним објектима. Недавно су писали да се око 80 одсто њих скрива у таквим објектима. Истина, са правне тачке гледишта и ти објекти некоме припадају, али се они у Израелу свеједно руше.

         ВЗГЉАД: Које још земљ имају слична искуства?

         А.Ц.: Колико ми је познато - само Израел. Истакао бих још један интересантан моменат везан за ту земљу. Тамо се практично одмах, чим се сазна где је живео терориста на том месту појављује булдожер, као и оклопно возило – само да би се уништила једна кућа.

         И што је најинтересантније, кућа терористе се обавезно уништава одмах током једног јединог дана. Разлог је разумљив. Ради се о томе да терористи сматрају својом обавезом да буду у својој кући. Тек после губљења куће и почиње њихово скривање од органа безбедности.

         ВЗГЉАД: Какве још ефикасне антитерористичке мере постоје које бисмо могли да преузмемо, а користе их израелске специјалне службе?

         А.Ц.: Има у њиховим мерама још интересантних момената. У Израелу је практично у свим кафеима, на свим зауставним пунктовима и сличним местима – свуда виси свињско месо! То се чини зато што муслиман који само удахне мирис свињетине има разлога да себе сматра нечистим. Такву одлуку су донели рабини. Тамо се свугде на излазима из кафића и сличних установа налази комад свињског меса и терористи зазиру да тамо залазе. Ми смо далеко од тога. Не чинимо то да не бисмо вређали муслимане. Ми имамо добар однос према исламу. Међутим, и код нас разумеју да је ситуација са тероризмом напета и да се нешто мора учинити.

         ВЗГЉАД: Са правног аспекта ко и како треба да одређује одштету за дејстава терориста, као и одговорне за таква дела међу њиховим рођацима? Који степен сродства за то треба да буде? Отац, син, брат, даљи рођак?

         А.Ц.: Не могу да прецизирам који степен сродства треба да буде. Генерално, мислим да такве одлуке треба искључиво суд да доноси. Он и треба да одлучује, ко и на који начин треба да сноси одговорност.

         Превео Горан Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари