Путин ће нови председнички мандат искористити да од Русије направи - светског лидера

ВЕЋ ЈЕ ОБЈАВИО ДА МУ ЈЕ ЦИЉ ДА СВЕ ШТО ЈЕ ДОСАД ПОСТИГНУТО УЧИНИ - НЕОПОЗИВИМ

Путин на форуму Народног фронта

  • Путин својим најважнијим задатком не сматра припремање наследника, већ формирање целе класе „господаревих слугу“, државотворних људи који рад за друштво, државу и народ сматрају делом за респект
  • У свом првом „програмском говору“ у својству председничког кандидата, указао је: „Ми смо дужни да будемо лидери - у знањима, по интелекту, социјалном и културном развоју, а притом, наравно, да сачувамо своју самобитност и своје најбоље традиције“
  • Овај Путинов говор су неки већ упоредили са оним чувеним - Минхенским у којем је открио да Русија жели позиције светског лидера. У суштини, Путин не претендује на немогуће - сама суштина Русије је да буде лидер. Не диктатор, не хегемон и не учитељ већ - онај који крчи пут
Пише: Петар АКОПОВ
 

        ВЛАДИМИР Путин се сам кандидовао за председника Русије, али то уопште не значи да је заборавио на Народни фронт који је основао. Управо на његовом форуму је иступио са својим првим „програмским говором“ као кандидат за шефа државе. Објаснио је због чега се кандидовао.

        Путин жели да учини неповратним све чиме се бавио протеклих година.

        Није дуго говорио, али је фактички објавио да Русију намерава да доведе на лидерске позиције у свету. А за то су потребни: даље јачање земље и припремање њене нове елите.

        Ово друго је нарочито важно јер ће управо од квалитета управљачке, односно - националне елите и зависити неопозивост свега што је Путин досад (у)радио.

        Да подсетим, Путин је на форуму Народног фронта рекао и ово:

        „Не смемо посрнути нити скренути са изабраног курса јер ћемо опет морати да почињено практично од нуле. Не смемо сметати с ума да су Русија и наш народ проли кроз веома тежак период своје историје у минулом веку: кроз револуције, ратове и кардиналне промене целокупног начина живота. Данас смо зато дужни да чувамо своју државност и слободу, стабилност и слогу у друштву. Да сачувамо и оно скромно што смо остварили. То је неопходно да би наша достигнућа и реалне промене набоље били неопозиви, да би наша снага радила за добробит и развој Отаџбине“.

        Путин својим најважнијим задатком не сматра припремање наследника, већ формирање целе класе „господаревих слугу“, државотворних људи који рад за друштво, државу и народ сматрају делом за респект.

        Путин је оценио да је Русија последњих година већ доказала да је у стању да остварује своје снове и најамбициозније планове, да се носи са најтежим искушењима. А неки су јој почетком 2000-их прорицали и распад и државни колапс и изумирање народа.

 

        „Тако је било, а ми смо закорачили далеко напред - и у економији, и у социјалној сфери, и на плану безбедности земље. Створили смо моћну базу, формирали резерве и савремени потенцијал за даље кретање напред. Све смо то - нагласио је -постигли сами. Вером у себе и у своју родну земљу - у Русију! Научили смо да тврдо бранимо своје интересе, постали смо свесни снаге и континуитета своје историје.“

        У наставку је означио три главна изазова: „На нама је да наредних година сачувамо и учинимо многобројнијим свој народ. Пред нама је стварање нове економије, са развојем Арктика, Далеког Истока и Сибира. Чека нас и права револуција у медицинским и другим технологијама. Ми у томе не смемо никога опонашати“.

        Још је подвукао: „Ми смо дужни да будемо лидери: у знањима, по интелекту, социјалном и културном развоју, а притом, наравно, да сачувамо своју самобитност и своје најбоље традиције. Ово су задаци за наредне године“.

        Овај Путинов говор су неки већ упоредили са оним чувеним - Минхенским у којем ће открио да Русија жели позиције светског лидера.

        У суштини, Путин не претендује на немогуће - сама суштина Русије је да буде лидер.

        Не диктатор, не хегемон и не учитељ већ - онај који крчи пут.

        Враћање тој мисији доказ је да је Русија жива и да ће живети.

        Добро је Путин рекао да је моћна Русија устремљена у будућност свима нама потребна и да - све зависи само од нас.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари