Повампирени макартизам: САД формирају комисију за парирање „мешању Русије у целом свету“

АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕНИ ЖУРЕ ДА ТРАМПУ ПОСТАВЕ РАМПУ ЗА ОТОПЉАВАЊЕ ОДНОСА СА МОСКВОМ

Конгрес САД

  • Већина у Преставничком дому без гриже савести, а још и без доказа, гласала за закон којим се оптужује Русија за мешање у унутрашње ствари других земаља. На 93 стране се наводи да ће комисији бити поверено да „парира политици Русије усмереној на вршење страног утицаја, укључујући разоткривање лажних информација, агената од утицаја, корупције, кршење људских права, тероризма и убистава које врше органи безбедности или политичке елите Руске Федерације или њихови штићеници“
  • Списак „злочина“ сведочи да је Русија већ „проглашена“ кривом за све то. А нема сумње да ће Сенат Конгреса САД на брзину одлучивати о истом закону до краја године, пошто ће Конгрес у садашњем саставу радити само до 3. јануара 2017-те. Нити да ће затим Обама све брзо потписати пошто ће 20. јануара његово место у Белој кући заузети Доналд Трамп
  • Реторика којом одише законски предлог о финансирању тајних служби подудара се са реториком Клинтонове, која је током изборне кампање оптуживала Москву да се меша у изборни процес у САД путем сајбер-напада.
  • Цео свет се добро сећа епрувете Колина Пауела, чије је једно показивање у УН било оправдање за инвазију САД на Ирак. Касније се испоставило да је то био фалсификат. Али, Садам је убијен, а Ирак уништен и фактички не постоји као самостална држава. Тешко је одупрети се мисли да ће пред високу комисију за парирање Русији бити постављен задатак да припреми још много таквих „епрувета“
  • Неће бити изненађење ако све европске чланице NATO удруже своје обавештајне напоре ради тражења „скривеног“ мешања Москве у њихове унутрашње ствари. И ко зна, можда ће председнички кандидат у некој европској земљи, који се залаже за дијалог са Русијом, уочи или после избора одједном бити проглашен од стране тамошњих тајних служби за руског „шпијуна“ или „агента од утицаја“
Пише: Игор ПШЕЊИЧНИКОВ, саветник директора РИСИ, специјално за РИА Новости       
 

        ОВЕ СРЕДЕ Представнички дом Конгреса САД усвојио је законски предлог који предвиђа „формирање комисије високог нивоа за парирање политичком мешању Русије у целом свету“, објавила је агенција Associated Press.

        „Та мера може бити у супротности са курсом изабраног председника Доналда Трампа, који је обећао да ће побољшати односе САД са Москвом“ - тако, отворено, буквално од првих редова, водећа америчка информативна агенција квалификује тај потез америчких законодаваца.

        Тај предлог закона се генерално тиче финансирања америчких служби у 2017. години. У те сврхе планирано је да се издвоји више од 70 милијарди долара.

        Пада у очи да амерички законодавци без гриже савести, а још и без доказа оптужују Русију за мешање у унутрашње ствари других земаља. У законском предлог од 93 стране се наводи да ће комисији бити поверено да „парира политици Русије усмереној на вршење страног утицаја, укључујући разоткривање лажних информација, агената од утицаја, корупције, кршење људских права, тероризма и убистава које врше органи безбедности или политичке елите Руске Федерације или њихови штићеници“.

        Сам списак „злочина“ које би требало да разоткрива комисија сведочи да је Русија већ „проглашена“ кривом за све то.

        Међутим, ту нема ничег новог. То се сасвим уклапа у политику администрације САД и њихових савезника у Европи, који оптужују Русију и њено руководство са све могуће грехове, а затим због тих „грехова“ уводе санкције против Русије. Довољно је погледати вести западних медија о непостојећим „бомбардовањима“, која наводно спроводе у Сирији руске Ваздушно-космичке снаге и услед којих наводно „гину цивили“.

        Можете да не сумњате да ће Сенат Конгреса САД на брзину расправити о том предлогу закона до краја године, пошто ће Конгрес у овом саставу радити само до 3. јануара 2017-те. Затим предлог закона доспева на сто председника Обаме и биће потписан брзо, пошто ће 20. јануара место у Белој кући заузети Доналд Трамп.

        А Трамп би могао и да га не потпише, има законско право. Јасно је да ни садашњи конгресмени, ни председник Обама неће одуговлачити са усвајањем закона, пошто пропада сав смисао те замисли.

        У овом саставу Конгреса већину има Републиканска странка, која је формално кандидовала Трампа. Али, то уопште не значи да је већина у Конгресу за Трампа.

        Резултати избора су показали да се Американци током избора нису поделили само по партијским симпатијама. Народ САД је подељен на традиционалну „једноспратну Америку“, која је гласала за Трампа, и на присталице либералних „вредности“, које је промовисао Барак Обама и који су чинили основу изборне реторике Хилари Клинтон.

        Та народна подела уопште није у складу са међусобним односом мишљења о истим питањима у Конгресу, и тим пре нису сви конгресмени-републиканци (и демократе, наравно) попут Трампа спремни за побољшање америчко-руских односа. А какав ће бити нови састав Конгреса - неизвесно је. Зато Обама и жури.

        Осим тога, да би се отежало Трампу да спроведе намеру да побољша односе своје земље са Русијом, законски предлог има и други аспект. Лако се уочава да се реторика којом одише законски предлог о финансирању тајних служби подудара са реториком Клинтонове, која је током изборне кампање оптуживала Москву да се меша у изборни процес у САД путем сајбер-напада.

Доналд Трамп

        А ако се свему дода да је у државама Висконсин, Пенсилванија и Мичиген иницирано поновно бројање гласова бирача… Сама од себе се склапа слика, чији је смисао - тражење разлога и повода који би могли, као прво, да промене резултате избора, и као друго - да оптуже Москву за мешање у унутрашње ствари САД. И уопште се не може искључити могућност да ће након свог формирања та специјална комисија пронаћи „уверљиве доказе“ за то. А то значи да ће Хилари Клинтон и кругови који је подржавају моћи да доведу у питање резултате избора и да поново све свале на Русију.

        И као сасвим случајно - каква подударност! - Associated Press саопштава се да су се сенатори-демократе из сенатског одбора за обавештајна питања (независно од усвајања законског предлога о о финансирању тајних служби) обратили Обами писмом у којем траже да се обелодане подаци о „мешању Русије у последње председничке изборе у САД“.

        Занима ме шта ће одговорити Обама.

        Цео свет се добро сећа епрувете Колина Пауела, чије је једно показивање у УН било оправдање за инвазију САД на Ирак. Касније се испоставило да је то био фалсификат. Али, Садам је убијен, а Ирак уништен и фактички не постоји као самостална држава.

        Тешко је одупрети се мисли да ће пред високу комисију за парирање Русији бити постављен задатак да припреми још много таквих „епрувета“, које ће се користити за вршење притиска на Москву. Како ће се с тим борити нови председник Трамп, уколико се на крају ипак нађе у Белој кући, тешко је рећи.

        Јасно је једно: да се историја понавља. Од краја '40-тих и до краја '50-тих Америка је пролазила кроз епоху такозваног „макартизма“, када се америчким тајним службама, па и америчкој штампи, иза сваког камена привиђао комунистички агент. Комунистички - значи, совјетски. Сада је све исто, уз разлику што више нисмо СССР, већ поново Русија.

        Одлука Представничког дома може имати и друге последице. Савезници САД и, конкретно, антируске снаге у Европи такав потез могу да протумаче као сигнал: ради исто што и Американци.

        Зато ме неће зачудити ако све европске чланице NATO удруже своје обавештајне напоре ради тражења „скривеног“ мешања Москве у њихове унутрашње ствари. И ко зна, можда ће председнички кандидат у некој европској земљи, који се залаже за дијалог са Русијом, уочи или после избора одједном бити проглашен од стране тамошњих тајних служби за руског „шпијуна“ или „агента од утицаја“.

        Данас САД губе иницијативу на светској сцени. Зато се „јастребовима“ у Конгресу свуда привиђа „рука Москве“. Уосталом, формирање комисије за парирање Русији је највиша оцена коју су за свој рад могли да добију руски новинари, војна лица, дипломате , наравно, и наш председник.

        Тајна успеха Русије је очигледна: ми само не лажемо.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари