Посаветовао Србији да озбиљно размисли о уласку у ЕУ по цену губитка Косова

РУСКИ МЕДИЈИ О БЕОГРАДСКИМ СУСРЕТИМА И РАЗГОВОРИМА ДМИТРИЈА РОГОЗИНА

  • Уколико је услов за улазак Србије у ЕУ срамотно безакоње и насиље које се догодило 2008. године, онда морате озбиљно размислити о овом услову и о томе колико он одговара вашим интересима - рекао је својим домаћинима Рогозин

Извештај дописника државне агенције РИА Новости Николаја Соколова

        СРБИЈА треба озбиљно да се замисли о сврсисходности ступања у ЕУ по цену одустајања од покрајине Косово на којој су албанске власти 2008. године прогласиле независност, изјавио је у Београду новинарима заменик председника руске владе Дмитриј Рогозин.

       Много пута су међународни експерти изјављивали да Србија мора да одустане од борбе за очување Косова. Западне дипломате су такође више пута указивале да је неопходно да Србија успостави дијалог са албанским властима у Приштини што многи Срби интерпретирају као притисак на Београд с циљем признања Косова.

       „Уколико је услов да Србија уђе у ЕУ признање срамотног безакоња и насиља које се догодило 2008. године, онда ви морате да размислите о том услову и о томе колико то одговара вашим инетересима. Јер, то је ваша суверена одлука“ - рекао је Рогозин одговарајући на питања новинара.

       Он је потврдио непромењени став Русије према очувању територијалне целовитости Србије.

       Рогозин, који се налази у једнодневној посети Београду, састао се са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Ивицом Дачићем и министром одбране Александром Вучићем.

Интернет-портал Фонд стратешке културе

Русија је са вама, Путин је са вама, потребна нам је јака Србија која ће заступати своје ставове

  • „Право на самоопредељење се уважава само у једном случају, а то је када постоји претња геноцидом или уништењем неке конкретне нације и само тада оно може да превлада први принцип. Питам зато: ко је 2008. угрожовао Албанце, ко конкретно? У Београду је на власти била влада која је постигла компромис око Косова, Милошевић је био већ уклоњен. Зашто је онда донета одлука о признању Косова“, упитао је Рогозин

       ПРВИ потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин поручио је данас да су Русија и њен председник Владимир Путин уз Србију и да Русија има и жељу и новац да улаже у Србију.

       Рогозин је, на конференцији за новинаре после састанака са првим потврпедседником владе Србије Александром Вучићем, истакао да је званична Москва у новим српским властима добила „поузданог и озбиљног партнера“, те да је Русији потребна јака Србија која ће заступати своје позиције.

       „Русија је са вама, Путин је са вама, потребна нам је јака Србија која ће заступати своје ставове“, рекао је Рогозин.

       Русија, са своје стране, „има и жељу и новац да улаже у Србију и верујем да наш брак неће бити само из интереса, него и из љубави“, прецизирао је Рогозин.

       Руски званичник је истакао да Москва и даље подржава Србију кад је реч о заштити територијалног интегритета и целовитости.

       Наводећи да не може да не примети ужасне последице бомбардовања Србије, он је подсетио да је међународно право засновано на два принципа: заштити територијалног интегритета и праву на самоопредељење, али да је први принцип важнији.

       „Право на самоопредељење се уважава само у једном случају, а то је када постоји претња геноцидом или уништењем неке конкретне нације и само тада оно може да превлада први принцип. Питам зато: ко је 2008. угрожовао Албанце, ко конкретно? У Београду је на власти била влада која је постигла компромис око Косова, Милошевић је био већ уклоњен. Зашто је онда донета одлука о признању Косова“, упитао је Рогозин.

       Он је нагласио да је са руске тачке гледишта то представљало акт насиља Рогозин је истакао да ће Русија наставити да подржава Србију на том плану не само зато што је њен пријатељ и не зато што је адвокат Србије, већ зато што заступа медјународно право.

       На питање како гледа на тежњу Србије ка чланству у ЕУ и односе Србије и Русије он је рекао да измедју чланства Србије у ЕУ и стратешког партнерства са Русијом нема конфликта интереса и да Србија може да буде „партнер и ЕУ и Русији“.

       Рогозин је, говорећи о сарадњи Србије и Русије у војно-одбрамбеној сфери, рекао да донедавно готово да нису постојали контакти између два министарства и да су сада постигнути неки први конкретни резултати.

       „Надам се да ће после реализације наших договора Србија постати јача држава и то толико јача да ће свако прво морати да размисли пре него што употреби оружје против ње“, поручио је Рогозин.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари