Пекинг ће Трампу испоставити рачун за „десерт Томахавк” и десет секунди ћутања Си Ђинпинга

НИ ДАНАШЊА КИНА СЕ НИКУДА НЕ ЖУРИ – ЗА РАЗЛИКУ ОД УМИШЉЕНИХ ЈЕНКИЈА

  • Тренутке који су уследили након што је преседнику Кине рекао да је наредио напад на Сирију, Доналд Трамп је овако описао: „Седели смо за столом. Завршили смо ручак и прелазили на десерт. Послужили су нам по комад чоколадне торте. Бољу никада нисте пробали. Саопштио сам тада Си Ђинпингу да смо управо лансирали 59 ракета које лете према Сирији. Он је поћутао десет секунди, а онда замолио преводиоца да му понови) шта сам рекао)”
  • Према Трамповој тврдњи, Си је одобрио тај корак (напад на Сирију) и рекао да су такве мере допустиве „ако је неко толико суров да против деце примењује хемијско оружје”
  • Верујем да ће Кина још настојати да установи: да ли је Трамп ово са „томахавцима” урадио због своје неупућености и специфичности карактера. Или је ракетирањем покушао да нанесе штету имиџу Си Ђинпинга као представнику клана „принчева”, у тренуцима сложене политичке супротстављености унутар Кине
  • Груба демонстрација силе у време мирних економских преговора вероватно ће у Кини бити примљена као отворена увреда и покушај да се на Пекинг и самог Си Ђинпинга изврши притисак и да се понизе
  • Кинеском лидеру тешко да ће се свидети и то што је Доналд Трамп овако целом свету избрбљао како се он понео кад је чуо за удар на Сирију. То је огрешење о дипломатску етикецију и потпуно неразумевање традиција којих се држе кинеске власти 

Пише: Дмитрий ДЗИГОВБРОДСКИ    

          ДОНАЛД Трамп је демонстративно наредио да се ракетира Сирија док су трајали његови преговори са Си Ђинпингом.

          Потом се похвалио у интервјуу Fox Business: „Седели смо за столом. Завршили смо ручак и прелазили на десерт. Послужили су нам по комад чоколадне торте. Бољу никада нисте пробали. Саопштио сам тада Си Ђинпингу да смо управо лансирали 59 ракета које лете према Сирији”.

          Трамп је јавности САД открио и реакцију председника Кине: „Он је поћутао десет секунди, а онда замолио преводиоца да му понови) шта сам рекао)”.

          У истом интервјуу је тврдио да је Си одобрио тај корак (напад на Сирију) и да му је рекао да су такве мере допустиве „ако је неко толико суров да против деце примењује хемијско оружје”.

          У интервјуу New York Post Доналд, Трамп је са увереношћу изјавио да је његов сусрет са Си Ђинпингом протекао у доброј атмосфери и да су њ њих двојица „одлично сложили”.

          Зачуђује колико грешака може један човек направити за само десет минута. Притом човек који се налази на једном од најважнијих положа у свету.

          Амерички лидер је претерано оптимистично оценио резултате свог сусрета са председником Кине. По свему судећи, они нису били ни близу да се „одлично сложе”. Трампу су такв оцене бил потребне за унутрашњу употребу: да би показао ко је у „салуну” најтврђи каубој.

          Међутим, он је на Кину оставио прилично негативан утисак. Није Си Ђинпинг тек онако ћутао целих десет секунди, па још тражио да му се превод понови.

          Било би наивно мислити да доктор права на Универзитету Цинхуа не зна енглески и да није схватио шта Трамп говори на свом каубојском дијалекту.

          Груба демонстрација силе у време мирних економских преговора вероватно ће у Кини бити примљена као отворена увреда и покушај да се на Пекинг и њега самог изврши притисак и да се понизе.

          Уосталом, кинеском лидеру тешко да ће се свидети и то што је Доналд Трамп овако целом свету избрбљао како се он понео кад је чуо за удар на Сирију. То је огрешење о дипломатску етикецију и потпуно неразумевање традиција којих се држе кинеске власти.

          Није случајно што Си Ђинпинг и Доналд Трамп нису закључили никакве реалне споразуме.

          Из истог разлога је Си округласто склиско Трампу поводом ракетног напада: „Ако је неко тако суров да користи хемијско оружје против мале деце...”

          А ко је то?

          Кинеске тајне службе олично знају ко је употребио хемијско оружје у Сирији. Наивно је веровати да су Американци успели да обману Кину.

          Пекинг је мало сачекао, па одговорио.

          Кина се никуда не жури, за разлику од умишљених Јенкија.

          Си Ђинпинг је 12. априла – у телефонском разговору са Доналдом Трампом – изнео поглед своје земље на проблем: „Залажемо се за политички пут и мировне преговоре поводом Сирије”.

           Може зато Трамп колико му је воља убеђивати америчке бираче да је са кинеским лидером успоставио добре односе. Кина на то, како изгледа, гледа сасвим другачије...

          Верујем да ће Кина још настојати да установи: да ли је ово са „томахавцима” урадио због своје неупућености и специфичности карактера. Или је ракетирањем покушао да нанесе штету имиџу Си Ђинпинга као представнику клана „принчева”, у тренуцима сложене политичке супротстављености унутар Кине.

          Трампу тек предстоји да сазна како ће се и њему и Сједињеним Државама вратити”десерт Томахавк” и десет секунди ћутања Си Ђинпинга.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари