Паника издајника: Козирев одбегао у САД, а Трампа назвао „америчким дучеом“

ИЗДАО И РУСКЕ И СРПСКЕ ИНТЕРЕСЕ, А САДА ТВРДИ ДА СЕ АМЕРИКА И СВЕТ МОГУ НАЋИ У ОРВЕЛОВОЈ „1984“

Андреј Козирев

  • Пред пресудни избор Американаца између Доналда Трампа и Хилари Клинтон у The Washington Post написао: „Чини се да Трамп има реалне шансе да постане председник САД, земље коју сам ја пре неколико година изабрао за своју другу домовину. Шта, ако се то деси? Где на планети могу тражити демократску земљу у којој ће моја деца и унуци бити слободни и у којој могу тражити срећу?“
  • Америчке бираче директно је упозорио: „Ваша грешка, може довести до глобалне катастрофе. Нико неће заменити Америку као стуб глобалне стабилности, нико неће обуздати америчког дучеа“
  • А ко је стварно био Андреј Козирев? Јевгениј Примаков се у својим мемоарима сећа како је једном бивши амерички председник Ричард Никсон питао Козирева - који су интереси нове Русије. А он му је узвратио: „Један од проблема Совјетског Савеза је био у томе што смо сувише били заглављени у националним интересима - цинично је одговорио Козирев. - А сада ми више мислимо о општељудским вредностима. Али, ако ви имате неке идеје, ви нам можете предложити како да дефинишемо наше националне интересе и ја ћу вам за то бити веома захвалан“

Пише: Николај ПЕТРОВ

        БИВШЕ политичаре Јељцинове ере и лоповске олигархе, који су побегли на Запад, изненада је ухватила паника.

        Пребацујући „преко баре“ стечено у Русији „немукотрпним радом“ и добијајући тамо стално место боравка, они су се надали да ће до краја живота мирно живети у удобним ћошковима. Међутим, сада су се одбегли нашли у ужасу, због прилива имиграната у Западну Европу, као и због страха од доласка Доналда Трампа на власт у САД.

        О њиховим је страховима отворено говорио, у Русији давно заборављени, бивши министар иностраних послова Андреј Козирев.

        „Чини се да Трамп има реалне шансе да постане председник САД, земље коју сам ја пре неколико година изабрао за своју другу домовину - нервозно је написао Козирев у чланку за лист „Вашингтон Пост“ још пре самих избора.

        - Шта, ако се то деси? Где на планети могу тражити демократску земљу у којој ће моја деца и унуци бити слободни и у којој могу тражити срећу? - жалосно се још тада питао Козирев.

        У светлу оваквих питања, свако ко је иоле упознат са историјом Русије и биографијом бившег министра, може да добије нервне грчеве од чуђења.

        Каква слобода је недостајала у Русији човеку који је седео у министарској фотељи? Шта је то сметало „срећи његове деце и унучића?“

        Да ли је он био дисидент кога су прогонили, затварали у лудницу или хапсили на улицама? Наравно да није, срећи и благостању њему и члановима његове породице апсолутно нико никада није сметао.

        Дакле, у чему је ствар? Откуда тај страх?

        У истом вашингтонском листу, бивши министар објашњава да је његовој срећи у Русији, сметао... Путин!

        Ево како то формулише Козирев: „Када је 2000. године Путин дошао на власт, нико није тачно знао његово мишљење о питањима економске, социјалне или спољне политике, ако се не рачуна нејасно обећање да ће „подићи Русију са колена“ (вратити јој достојанство), увести закон и ред и угушити тероризам. Закон и ред су се претворили у прогон критички настројених новинара, контролу медија и клевету противника, а корупција и тероризам су остали.

        Самозадовољство Думе припремило је терен за рестриктивне законе, и корак-по-корак неоспорни национални лидер је утврдио свој положај“.

        Другим речима, након тога је све у Русији, са тачке гледишта Козирева, постало лоше и сада се иста прича понавља, како он сматра, и у Сједињеним Државама.

        „То је рол-модел - пише он - кога се држи републикански кандидат за председника САД 2016. године“.

        Паника је захватила одбеглог политичара са таквом силином да је чак решио да се отворено умеша у предизборну кампању у САД.

        „Ваша грешка - обратио се Корзирев америчким бирачима - може довести до глобалне катастрофе. Нико неће заменити Америку као стуб глобалне стабилности, нико неће обуздати америчког дучеа“.

        Он упозорава да се може обистинити сценарио који је Орвел описао у роману „1984“ - доминација три аутократске силе на међународној арени.

        „Биће да је Орвел само погрешио у датуму за 32 године?“- наглашава се у његовом чланку.

        Овде неће бити излишно подсетити читаоце шта је у не тако давним временима био, од свих заборављени Козирев и шта је својевремено радио.

        Муњевито изградивши у мутном вртлогу 90-их година каријеру у Министарству спољних послова, Козирев се вољом случаја удобно сместио у министарску фотељу. А онда је на Западу зарадио злогласни надимак „Мистер Да“, за разлику од „Мистера Не“ - Андреја Громика, који је чврсто бранио интересе своје земље.

        У својим мемоарима, Јевгениј Примаков се сећа како је једном бивши амерички председник Ричард Никсон питао Козирева - који су интереси нове Русије. А он му је узвратио:

        „Један од проблема Совјетског Савеза је био у томе што смо сувише били заглављени у националним интересима, - цинично је одговорио Козирев. - А сада ми више мислимо о општељудским вредностима. Али, ако ви имате неке идеје, ви нам можете предложити како да дефинишемо наше националне интересе и ја ћу вам за то бити веома захвалан“.

        Превео: Срђан Ђорђевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари