Откуд међу маратонцима припадници војне фирме снајперисте Криса Кајла?

ПРВИ КАНАЛ РУСКЕ ДРЖАВНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ О СКРИВЕНОЈ ПОЗАДИНИ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА У БОСТОНУ

  • Како је, без саучесника било могуће поставити седам експлозивних пуњења на различита места?
  • Зашто терористи не само да нису сакрили своју спољашњост, већ је сам Џохар Царнајев ставио белу бејзбол капу са шилтом позади, излажући лице свим могућим камерама?
  • Зашто се браћа терористи нису одмах дали у бег, већ је млађи два дана након догађаја виђен на пријатељској вечери у добром расположењу?
  • Без одговора остају и питања: шта су на месту експлозије радили представници приватних војних фирми који су случајно ушли у кадар?
  • На раменима ових бораца су руксаци потпуно налик онима у којима ће за само неколико минута експлодирати бомба
  • На њиховој униформи је нашив са мртвачком главом - знак војне фирме „Крафт Интернешнл“ коју је основао познати амерички снајпериста Крис Кајл који је под чудним околностима убијен пре два месеца
  • Човек са таквом одећом нашао се у кадру на крову зграде пред којом се догодила експлозија. А још један је снимљен пред финишом маратона са неким даљинским управљачем у рукама

        ПРВИ канал руске државне телевизије - у специјалној емисији чији је аутор Јевгениј Баранов - позабавио се неподударностима верзија о терористичком нападу у Бостону и позадином овог догађаја

       Факти у целини преносе стенограм те емисије:

       Ове недеље пажња читавог света била је прикована за државу Масачусетс.

       Прво се у Бостону десио највећи терористички акт од 11. септембра, а онда је уследила контратерористичка операција америчких специјалних снага против оних које је штампа назвала „браћом минерима“.

       Џохар и Тамерлан Царнајеви имигранти су из Киргизије. Они су етнички Чечени, а одрасли и васпитавани у Америци.

       ФБИ тврди: управо су они поставили бомбе ручне израде у улици којом су се трчали бостонски маратонци. Управо су они ти, који су се - као у филму Тарантина - борили са специјалним јединицама. До последње гранате ручне израде.

       Зашто су се млади људи који су одрасли у Америци и који су помно чували свој амерички сан, одлучили на ово?

       Остаје да се нагађа.

       Мој колега Јевгениј Баранов се потрудио да анализира шта или ко стоји иза ове монструозне приче налик холивудским трилерима. А открио је низ неподударности.

       На шпици пише: Ефект екплодиране бомбе

       Две бомбе код линије финиша на бостонском маратону, дигле су у ваздух светски информациони простор.

       Резултат је био: троје погинулих и преко 150 на овај или онај начин повређених.

       Терористички напад у Бостону ни по чему се не може упоредити са боројем жртава претходног терористичког напада у САД од 11. септембра 2001. године у Њујорку. Међутим, реакција у свету на ова два, по размерама различита догађаја, потпуно је упоредива.

       Овакво усијање страсти се објашњава искуством у најновијој историји које сведочи да догађаји те врсте не могу проћи без последица и да се такве последице у овој или оној мери тичу читавог света.

       Принципијелна разлика бостонских експлозија, од онога што су Американци морали да преживе пре 12 година, у недостатку је јасног мотива. Информација да су извршиоци терористичког напада Чечени Тамерлан и Џохар Царнајеви само је замрсила целу причу и ни на који начин није објаснила његове разлоге.

       „Сматрам да је, за Американце терористички напад на њиховој земљи, са непознатим мотивима и још уз непознатог починиоца, прилично тежак психолошки проблем са којим они не могу да изађу на крај. Веома је тешко одредити шта је потребно чинити кад не познајеш свог непријатеља и шта он од тебе тражи“ - каже шеф одељења за анализу ванредних ситуација британског аналитичког Центра за одбрамбена питања Џенифер Кол.

       У таквој ситуацији принципијелно важно питање је: како ће се, на крају, интерпретирати то што се догодило. Генерално гледано, уколико се докаже да су Чечени подметнули бомбе, то ће бити довољна основа да се тероритички напад сматра нападом на Сједињене Државе. Или ће се признати да је, поступак ове двојице младих Американаца чеченског порекла, унутрашњи проблем Америке.

       „Једно од тренутно главих питања јесте каква ће бити реакција, нас као народа, на ову трагедију. После 11. септембра наша реакција је прешла границе многих закона и довела до прогона невиних грађана. Тада је, за две године, било ухапшено око 5 хиљада странаца од којих огромна већина није имала никакве везе са тероризмом. То је била прекомерна реакција. И сада, кад је јасно, да се сумњиче странце, може се очекивати исто тако прекомерна реакција власти. Надам се да се то неће догодити“ - каже професор правног факултета са Џорџтаунског универзитета Дејвид Коул.

       Прелиминарно су представници бостонске полиције изјавили да су браћа Царнајеви - од којих је један најбољи боксер у Бостону, а други перспективни студент престижног колеџа - усамљени терористи иза којих не стоји никаква организација.

       Мотив злочина који су починили остаје загонетка. Заиста, изобиље детаља и потпуно одсуство информација о мотивима терористичког напада, постали су основа различитих конспиролошких шема.

       Епизода под називом „Каубој у турбану“ популарне америчке анимиране серије Фемили гај која је приказана само месец дана пре експлозије пред финишном линијом, приповеда о Американцу који је постао исламси екстремиста и који је аутомобилом газио тркаче маратона.

       Активно се расправља и о озбиљнијим чудима бостонских догађаја.

       Како је, без саучесника било могуће поставити седам експлозивних пуњења на различита места?

       Зашто терористи не само да нису сакрили своју спољашњост, већ је сам Џохар Царнајев ставио белу бејзбол капу са шилтом позади, излажући лице свим могућим камерама?

       Зашто се браћа терористи нису одмах дали у бег, већ је млађи брат два дана након догађаја виђен на пријатељској вечери у добром расположењу?

       Зашто на својој страници руске друштвене мреже „В контакте“ Џохар Царнајев пише да су за њега смисао живота - каријера и новац?

       То су потпуно чудни циљеви за младог исламисту.

       Без одговора остају питања: шта су на месту експлозије радили представници приватних војних фирми који су случајно ушли у кадар?

       На раменима ових бораца су руксаци потпуно налик онима у којима ће за само неколико минута експлодирати бомба. На њиховој униформи је нашив са мртвачком главом - знак војне фирме „Крафт Интернешнл“ коју је основао познати амерички снајпериста Крис Кајл који је под чудним околностима убијен пре два месеца.

       Човек са оваквом одећом нашао се у кадру на крову зграде пред којом се догодила експлозија. А још један је снимљен пред финишом маратона са неким даљинским управљачем у рукама.

       Оно што је најважније: како се могу објаснити контакти ФБИ са бар једним од браће, са Тамерланом?

       „Схваташ ли шта су FBI и читава полиција? Они те следе у траг. Они су му када су долазили рекли: ми вас слушамо, пратимо и снимамо шта говорите, шта једете, шта читате на компјутеру. Званично су дошли код нас у кућу и то нам саопштили“ - говори отац Тамерлана и Џохара Царнајева Анзор Царнајев.

       Представници ФБИ су потврдили да су заиста пре две године проверавали Тамерлана Царнајева по захтеву „треће стране“. Ко је та трећа страна - нису прецизирали, али су истакли да Тамерлан није био сумњив. То је телефоном из САД потврдила и мајка браће Царнајев.

       „После разговора са мојим сином, лично ме је позвао један од агената FBI и мог дечака окарактерисао као једног од најбољих. Рекао је: ваш син је и у комуникацији и генерално паметница“ - каже мајка Тамерлана и Џохара Царнајев Зубејдат Царнајева.

       У касно поподне 20. априла агенција Ројтерс је саопштила, позивајући се на неименовани извор из органа силе САД, да је та „трећа страна“, која је још 2011. године инсистирала на провери Тамерлана Царнајева, отишла у Русију.

       Да би ангажовале агенте ФБИ, руске специјалне службе су морале Бироу доставити озбиљне аргументе. Сада, кад се већ све догодило, логично се намеће питање: или су Американци учинили криминални пропуст, или су из неког разлога у ФБИ дали предност могућност да браћу Царнајеве задрже за боља времена.

       „Са мог аспекта, позадина је у томе што САД желе да се извуку из сиријске авантуре. Разлог: одустајање од подршке наоружаној опозицији против Асада. То је акутна неопходност, јер је промењена парадигма односа према Асаду. И осим тога, постоји пацифички правац који ће Америку довести у цугцванг ситуацију. Због тога што хитно морају да изађу из тога, за то су им биле потребне експлозије“ - каже председник Исламског комитета Русије Гејдар Џемал.

       Овакву верзију бисмо несумњиво могли подвести под „докону конспиралогију“. Међутим, Барак Обама је већ затражио од својих специјалних служби да обаве детаљну истрагу могућих екстремистичких веза браће Царнајевих који су донедавно проглашавани за усамљене терористе.

       Руске специјалне службе су објавиле да не могу својим америчким колегама понудити било какве допунске информације због тога што осумњичени нису живели у Русији. Па ипак, истакнуто је да ће се партнерски рад који је успостављен са Американцима и контакти наставити.

       Истовремено, телевизија „Фокс Њуз“ саопштила је -позивајући се на истражне органе - да специјалне службе САД већ проверавају везе Тамерлана Царнајева са терористиичком организацијом „Кавкаски Имарат“ и једним од њених лидера Доку Умаровом којег већ зову „кавкаским Осамом бин Ладеном“.

       Уколико се током истраге потврде информације да су браћа имала контакте са бандитском илегалом, то може у основи да промени однос Американаца према ономе што се сада дешава у региону, од Сирије до Северног Кавказа, захваћеном активностима бојовника.

       Приредио Горан Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари