Обами сад у Вашингтону недостаје још само војна побуна!

ШЕФ БЕЛЕ КУЋЕ ЈЕ ПУЦЊАВУ У ШТАБУ МОРНАРИЦЕ НАЗВАО „КУКАВИЧКИМ АКТОМ“ - БУШ ЈЕ ТО ИСТО РЕКАО ЗА 11. СЕПТЕМБА

  • Пажњу заслужује место злочина. Главни град САД, федерални округ Колумбија где се цивилним лицима не издају никакве лиценце за ношење оружја и не важе лиценце издате ни у једној од 50 држава. Та федерална територија буквално је начичкана службеницима органа реда  
  • Не ради се ни о „обичној пуцњави“ коју је починио млад човек болесне главе негде у забити. То је био веома прорачунат напад, који су извршили одлично припремљени људи (можда се заиста испостави да је „Рамбо“ био сам)
  • Алексисов напад је терористички акт. Како се још може назвати напад на стратешки објекат који је проузроковао много жртава? Уосталом, терористички акт уопште не мора да има спољне и/или верске корене (зато у FBI и постоји сектор за борбу са такозваним унутрашњим тероризмом)
  • После катастрофе у конзулату у Бенгазију и експлозија у Бостону - а у склопу са скандалима о прислушкивању АНБ - пуцњава у штабу ратне морнарице може коначно да подрије веру у садашњу администрацију Беле куће 
Пише: Дмитриј ДРОБЊИЦКИ, књижевник (Москва)
 

        ПРЕДСЕДНИК САД, Барак Обама, а одмах за њим и неки медији, пожурили су да у исти ред ставе масовно убиство, које се догодило у Вашингтону, са пуцњавама у Колораду, Конектикату и другим местима - али та слика, у реалности, није баш сасвим јасна.

        Прво, место извршења злочина. Главни град САД, федерални округ Колумбије. Тамо се цивилним лицима не издају никакве лиценце за ношење оружја и не важе лиценце издате ни у једној од 50 држава. Оружје се може регистровати само за поседовање у кући. Та федерална територија буквално је проткана службеницима органа реда.   

        Друго, објекат напада. У другим градовима стрелци су за мете  бирали позоришта, трговинске центре и школе, односно, места у којима се налазе потпуно беспомоћни људи. У тим местима на снази је забрана ношења оружја, чак и полицајци који нису на задатку, предају оружје, а припадници безбедности су у најбољем случају наоружани су електричним шокерима. При том су деца у школи, породице у биоскопу или у куповини - обичне мете и према дефиницији жртве.

        Напад у Вашингтону је извршен на објекат војно-поморских снага „Нејви-јард“ (дословце - војно - поморски док). То је један од стратешких центра ратне морнарице, који се налази мање од километра (!) од Капитола. Наравно, баш у самом објекту „Нејви-јарда“ налази се и музеј (у Вашингтону су свуда наоколо музеји), који служи за одржавање свечаности, иако је огромна већина зграда тог блока, како би код нас рекли, режимска. Ту се налазе и војно - правна служба и академија морске пешадије и један од командних центара поморских операција.

        Судећи по саопштењима америчких извора, пуцњава је почела у згради бр. 197, у којој се углавном ради на војно-научним и војно - техничким задацима. Подразумевају се висока тајност и одговарајући ниво безбедности. Како су саопштиле градске власти, о обезбеђењу зграде брину  „сопствени унутрашњи органи флоте“.

        Лако је претпоставити да то нису портири са огласа, већ маринци.

        У згради раде како војни, тако и цивилни стручњаци, али да би се доспело унутра и могло пуцати у људе - требало је проћи искусно обезбеђење. Заправо, оно што се десило у 8.30 ујутру по источном времену и било почетак кошмарног дана у престоници САД, био је окршај на улазу у зграду. Обезбеђење није успело да изађе на крај са нападачем (или нападачима). Након 5-7 минута на трећем, а затим на четвртом спрату одјекнули су нови пуцњи. 

        Према незваничној верзији која је сачињена коришћењем „анонимних извора“ и компилацијом изјава сведока, има троје осумњичених. Сви су високи, снажни, искусни - у животном добу од 35 до 50 година и сви су били обучени у војне униформе. Један од њих је убијен током чишћења зграде од стране специјалних снага и одмах препознат по отисцима. Појавила су се саопштења да је то Арон Алексис, „резервиста, недавно отпуштен из службе“.

        Један од људи, које су описали органи реда, скинут је са листе осумњичених. Специјалне јединице наставиле су чишћење читавог блока, многе улице у Вашингтону су затворене, настава у школама прекинута, привремено је био заустављен рад аеродрома „Роналд Реган“, а број идентификованих убијених достигао је 13.

        На крају, рећи ћу неколико речи о оружју, које је, вероватно, коришћено у нападу. Према првим описима сведока - а међу њима је било много људи оштрог ока - припадници FBI су дошли до закључка да је у рукама осумњиченог била пушка Colt AR-15  са оквиром великог капацитета, коју је Обама покушавао да искључи из цивилне употребе. Ипак, саопштење марке оружја, које је за цивилно становништво легализовано у многим државама, не треба никога да збуњује.

        Ради се о томе да је чак са обичног растојања практично немогуће разликовати најраспрострањенију верзију AR-15 од њене ратне сестре М-16, главног оружја оружаних снага САД. Осим тога имитирање звука, од стране једног од очевидаца злочина, јасно говори у корист аутоматске рафалне паљбе са по три пуцња, што указује на војно оружје, а не на цивилно.

        Једном речју, не ради се о „обичној пуцњави“ коју је починио млад човек болесне главе негде у забити. То је био веома прорачунат напад, који су извршили одлично припремљени људи (можда се касније заиста испостави да је „Рамбо“ био сам).

        Разумљива је жеља председника САД да све припише неодговорном понашању цивилних лица са оружјем. Отуда и речи о још једној пуцњави. Међутим, ту је ситуација потпуно другачија.

        Може се, наравно, претпоставити да су неког маринца незаслужено, или, напротив, заслужено отпустили из службе и он је дошао у једно од седишта његовог ресора да се обрачуна. Ипак, једна је ствар доћи са карабином у беспомоћну канцеларију, а сасвим друга - у обезбеђени војни објекат.

        Да ли је постојао фактор изненађења? Делимично. Али, то не искључује саму чињеницу  напада војника САД (па и бившег) на своју команду, напада који би, да је извршен на непријатељски објекат, назвали храбрим и професионалним. Обами сада у

        Вашингтону недостаје још само војна побуна!

        Друга варијанта је још гора. Терористички напад.

        Градоначелник Вашингтона изјавио је да за сада нема основа да се оно што се догодило назива манифестацијом тероризма. Узгред, формално - то је управо тероризам.

        Како се још може назвати напад на стратешки објекат који је проузроковао много жртава? При том, терористички акт уопште не мора да има спољне и/или верске корене (у FBI постоји сектор за борбу са такозваним унутрашњим тероризмом).

        После катастрофе у конзулату у Бенгазију и експлозија у Бостону у склопу са скандалима о прислушкивању АНБ, пуцњава у штабу ратне морнарице може коначно да подрије веру у садашњу администрацију Беле куће. 

        У вези с тим занимљива је Обамина напомена. Пуцњаву у „Нејви-јарду“ он је назвао „кукавичким актом“.

        Џорџ Буш је у своје време исто тако назвао напад терориста 11. септембра...

        Превела Ксенија Трајковић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари