НИКОНОВ: Русија је победила парализу воље - неће бити новог „хладног рата”

ВРЕМЕНА СУ СЕ ПРОМЕНИЛА - ЗАПАД НИЈЕ ВИШЕ ЗОНА ЕКОНОМСКОГ РАСТА, ПРЕ ЈЕ ЗОНА СТАГНАЦИЈЕ

  • Изолација Русије неће у потпуности успети ни у најужем кругу „велике седморице” где, свакако, сви не деле радикализам Барака Обаме – процењује руски спољнополитички експерт и посланик у Дражвној Думи Вјачеслав Никонов
  • „Да ли су западни бирачи спремни да се нађу у следећој дубокој кризи због слободно изражене воље грађана Крима? Очигледно, не” – уверен је Никонов

         НЕЋЕ бити новог „хладног рата”, а Русија се не плаши санкција Запада – оценио је Вјачеслав Никонов, руски спољнополитички експерт који је и депутат Државне Думе.

         Његова анализа посвећена садашњем положају Русије у светлу ситуације у Украјини и претње санкцијама од стране Запада, објављена је у „Росијској газети” под насловом „Кратак телеграм”: не оптерећујте се”.

         „Неће бити „хладног рата”, времена су се променила. Запад није више зона економског раста, пре је зона стагнације” – написао је Никонов у одговору на чланак бившег амбасадора у РФ, Мајкла Мекфола, који објављен у понедељак у „The New York Times».

         Према речима Никонова, још пре 30 година земљама Запада  припадало је 80% светског БДП, а сада – приметно мање од половине. „Европска унија треба још десетак година да напредује да би достигла индексе из 2007. године. За неколико година Кина ће постати највећа економија света и престићи  САД” – нагласио је Никонов. 

         Дотичући се могућих санкција против Русије, он тврди да у данашњим условима изолација РФ неће успети.

          „Њена изолација неће у потпуности успети ни у најужем кругу – „велике седморице” где, свакако, сви не деле радикализам Обаме и његовог главног експерта за Русију, Мекфола. Искључивање Русије из „осморице” ту организацију само лишава њеног некадашњег значаја” – уверен је Никонов.

         Он подсећа да Европска унија зависи од руске енергије за једну трећину, док Русија троши трећину европског увоза. „Да ли су западни бирачи спремни да се нађу у следећој дубокој кризи због слободно изражене воље грађана Крима? Очигледно, не” – пише Никонов.

         Међутим, по његовом мишљењу, Запад Украјину неће успети да претвори у излог благостања и демократије.

         „Европска унија није у стању да помогне ни својим чланицама – Грчкој, Италији, Шпанији, Португалији и т. д.  – а камо ли Украјини. Споразум о асоцијацији означиће не само губитак независности, него и економски колапс Украјине” – сматра депутат Никонов.

         По његовим речима, враћањем Крима Русија је „победила парализу воље, победила је своју политичку апатију”.

         Никонов сматра да Русија неће дозволити да буде увучена у конфронтацију „на коју позива бивши амбасадор” САД.

       К. Т.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари