Након председничких избора у Русији 2018. почеће да се кида неприродна веза САД и Немачке

А ЗА ЊОМ ЋЕ ПОЧЕТИ ДА СЕ ПАРА И НЕМАЧКА ДОМИНАЦИЈА УНУТАР ГРАНИЦА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Си и Путин 04. јула 2017. у Кремљу

  • Уместо BRICS-а, који је изгледао као алтернатива самовољи Америке, много брже, функционалније и делотворније настао је савез Кине и Русије, после кога више ништа није и неће бити исто у свету. Наравно, и BRICS ће наставити да расте и прераста у ефикаснију групацију држава, али време оптерећено високим ризицима и великим степеном агресивности Америке захтевало је бржи и одлучнији одговор. Тражили сте - добили сте
  • Најгора ствар која је владаоцима из САД могла да се догоди је управо ово што им се догодило у односима Кине и Русије, а што је добило своју свеобухватну и свечану форму 4. јула 2017. године за време посете Си Ђинпинга Москви. На Дан државности Сједињених Држава
  • Код нас је 4. јул био Дан устанка у Другом светском рату. Али, сада поново добијамо разлог да славимо тај датум. У знак сећања на сламање америчког интервенционизма у свету које је обнародовано 2017. у Москви
Пише: Бранко ПАВЛОВИЋ, Фонд стратешке културе
 

        ДО СКОРА је 4. јул у свету био познат као Дан државности САД, али од овог 4. јула 2017. године биће познат као датум од када су Кина и Русија потпуно усагласиле своје међународне односе и економске политике и одлучиле да убудуће наступају заједно.

        Када тако сагледамо чињенице, онда је на делу нова суперсила, која у потпуности може да парира САД, а у неким сегментима, као рецимо војном, је већ сада директно моћнија од САД.

        Са тако усаглашеним политикама, чији степен је далеко већи него између држава ЕУ (ЕУ има заједничку бирократију која јој је чист баласт, али суштински нема заједничке ставове о важним питањима, а нарочито нема оперативне одговоре за горуће проблеме ЕУ), Кина и Русија ће наступити на самиту Г 20 у Немачкој.

        Уместо BRICS-а, који је изгледао као алтернатива самовољи Америке, много брже, функционалније и делотворније настао је савез Кине и Русије, после кога више ништа није и неће бити исто у свету. Наравно, и сам BRICS ће наставити да расте и прераста у ефикаснију групацију држава, али време оптерећено високим ризицима и великим степеном агресивности Америке захтевало је бржи и одлучнији одговор. Тражили сте - добили сте.

        Стратешка грешка Америке је био државни удар у Украјини 2014. године и све што је касније из тога следило. Када кажем грешка, онда мислим посматрано из угла оног дела САД који хоће да неомеђено влада светом.

        На први поглед, ударом у Кијеву је дестабилизована Русија и отворен је нови јаз између ЕУ и Русије, што је све било на руку САД, али је потцењена проницљивост Кине у датој ситуацији. Очигледно се мислило да ће се Кина повести за неким дневним користима у сарадњи са Западом, на штету Русије. Међутим, Кина је од почетка украјинске кризе стратешки мудро побољшавала односе са Русијом, као приоритет своје спољне политике. Исправно разумевајући да ако падне Русија, онда је Кина следећа за одстрел.

Кинески председник код руског патријарха

        Муке кроз које је Русија прошла у претходне три године, зла крв између ЕУ и Русије која је из Вашингтона посејана и истине ради оберучке прихваћена и у Немачкој и у Француској (о Британији не треба трошити речи), су мале надокнаде за успостављање ове и овакве сарадње Русије и Кине.

        Најгора ствар која је владаоцима из САД могла да се догоди је управо ово што им се догодило у односима Кине и Русије, а што је добило своју свеобухватну и свечану форму 4. јула 2017. године.

        До избора за председника Русије у марту 2018. године још ће се правити и у Вашингтону и у Берлину да је „све под контролом“, а онда ће почети да се пара та неприродна веза САД и Немачке, па онда насилно наметнута доминација Немачке у односу на друге водеће државе ЕУ. Зато што им је савезом са Русијом Кина у значајној мери преузела важна тржишта у Русији. Као што је изградња брзих пруга, на пример. Или великог авиона и хеликоптера за цивилни саобраћај.

        Код железнице су брзи возови Немачке и Француске осуђени на губитак тржишне утакмице са кинеским брзим возом, код авиона ће то потиснути временом и Боинг и Ербас са тржишта Кине, као далеко највећег тржишта нових великих авиона, а код хеликоптера су са Запада могли са Русима да развију тај концепт.

        Ово наводим само примера ради.

        Најмоћнији медији на Западу ће вечито наставити да игноришу стварност, па и тако монументалну стварност као што је пола земаљске кугле коју чине Русија и Кина.

        Али, зашто наш РТС игнорише стварност и зашто ми на свом ударном дневнику такође немамо извештај о посети председника Кине Путину, то је застрашујуће. И ми извештавамо о сусрету само из угла саопштења које су Си и Путин дали у погледу предлога решења тензија око Корејског полуострва. Чак се ни не поставља питање, „а којим поводом су уопште председници били у прилици да дају заједничко саопштење“. Него, ето, дали, па сад не можемо ни ми потпуно да прећутимо да је изгледа нека висока личност из Кине била код неке високе личности из Русије.

        Ужас.

        Код нас је 4. јул био Дан устанка у Другом светском рату. Али, сада поново добијамо разлог да славимо тај датум.

        У знак сећања на сламање америчког интервенционизма у свету које је обнародовано 2017. у Москви.

        Фонд стратешке културе
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Slobodanka's picture
Slobodanka 08:23 09.07.2017.

  • +2
Voting is closed.

Zapad takav kakav je ne želi da se menja i do marta 2018.godine nadaju se da će oni i dalje menjati svet spram sebe, u ovom slučaju Rusiju. Samo gube dragoceno vreme nadajući se. Menjaće se najviše baš oni Zapad, a EU će medju prvima trpeti promene.

Biće potresi, osipanje i eventualni raspad 28 (27) -člane savezne države (EU).
Njihova "SR Slovenija" već se izdvojila. Koliko god da ne volim crni humor evo sad sa radošću pitam se: Ko će biti sledeći - Ko će biti njihova "SR Hrvatska" ?

misko's picture
misko 01:29 09.07.2017.

  • +4
Voting is closed.

Zapad je pukao. Samo čekam kad će da se dovate za grkljane medjusobno. Oni nemaju više manevarskog prostora u ekonomiji, vojno su osujećeni sa ovim velikim savezom i ostaje im sad samo da se medjusobno pobiju oko onog parčeta pite koji im je ostao. Jer ne treba sumnjati da će posle decenija šikaniranja gotovo trećine planete oni koji su maltretirani i ponižavani i pljačkani, propustiti priliku da im otkažu poslušnost i pridruže se velikoj alijansi:) zato mislim da je upravo srbiji sad prioritet da udje u ODBK i čvrsto stane rame uz rame sa te dve ogromne nacije koje su pokazale da su nam prijatelji koliko god su mogli u datim okolnostima a čak možda i više nego što je bilo pametno u tom ternutku. Sreća zver nije shvatila šta stoji iza tih poteza rusije i kine u toku jugoslovenskih ratova nego su nagazili iz sve snage i tako sebew bacili u provaliju. 1999 god i bombardovanje naše zemlje je bila svetska prekretnica i ako je neko to video i znao onda smo to bili mi u srbiji.Drago mi je da su kinezi i rusi shvatili da samo zaista čvrsta saradnja i potpuna usaglašenost bez ostataka mogu da im donesu sigurnos i prosperitet, Zapadni blok je imao šansu i on je tu šansu prokockao u pohlepnom jurišu na tudje a sada če videti kako u stvari zaista izgleda i funkcioniše SVETSKA EKONOMIJA, ALI BEZ NJIH DA SKIDAJU KAJMAK I NAMEĆU ROBU POD PRETNJOM TOPOVA.Mnogi će se pridružiti toj alijansi i mislim da i mi u srbiji PODHITNO TO TREBA DA URADIMO I TAKO SEBI OSIGURAMO MESTO POD SUNCEM I MIRAN I SLOBODAN ŽIVOT SA RAZUMNIM STANDARDOM.

AntiBot's picture
AntiBot 18:20 03.08.2017.

  • +0
Voting is closed.

"Neprirodna" veza potice od toga sto je Nemacka svojom kapitulacijom 1945.godine, okupirana od strane tzv.saveznika, tacnije, Nemacka je vazal prvenstveno americki.

zstoja's picture
zstoja 21:18 30.08.2017.

  • +0
Voting is closed.

"Међутим, Кина је од почетка украјинске кризе стратешки мудро побољшавала односе са Русијом, као приоритет своје спољне политике. Исправно разумевајући да ако падне Русија, онда је Кина следећа за одстрел."

Piatnje je sto je Kina u tom trenutku prisla Rusiji. I pitanje je koliko je ona prisla Rusiji a koliko je Rusija prisla njoj. Svakako da su obe prisle jedna drugoj. Ali sigurno da je neki uspupak uradjen i od strane Rusije. Rusija oseca da bi bilo lepo da ima dobre odnose sa Kinom u trenutku kada joj pola Ukrajine odlazi. Kina sa druge strtane to koristi, a kako ce Kina sa Rusijom da bude za 20 godina, je pitanje kakva ce Rusija biti i koliko jaka. Mislite da ako je Rusija slaba Kina nece d apodeli Rusiju sa Zapadom? Sigurno hoce, bez trunke razmisljanja. A slabost Rusije moze da dodje zbog odlaska Putina, zemlja moze biti vis epodeljena, jer zaamenu za njega je tesko naci. Drugi problme bi mogao biti pad stanovnista u Rusiji do 2050. goine koji bi mogao biti 120 miliona, sada je 140.

Zapadu ne cvetaju ruze. Razlog je forsiranje necega za sta narod na zapadu niej spreman. Recimo homo brakovi, socijala u Americi i liberlani kapitalizam u Evropi. Znaci Amerika bezi malo od kapitalizma, dok Evropa se gura malo vis eu liberalni kapitalizam. Evroap je uvek bila problem za Zapad, kao sto je Balkan za Evropu, podeljena, neefikasna. EU je nesto sto je dodatno zakomplikovalo stvari, kao i natalitet.

Meni pre lici da ce u daljoj buducnosti pre Amerika i Kina da dele svet, a Evropa i Rusija ce ostati po strani.

Додај коментар