Мандић: Црна Гора ће бити прва земља која је напустила NATO и анулирала признање Косова

„НАШ ГЛАВНИ ПРИОРИТЕТ БИЋЕ УСПОСТАВЉАЊЕ НАЈБОЉИХ ОДНОСА СА РУСИЈОМ И СРБИЈОМ“

Андрија Мандић

  • Лидер Нове српске демократије и Демократског фронта Андрија МАНДИЋ у интервјуу утицајном московском дневном листу „Известия“: „Историја показује да Црна Гора никада није имала ближе савезнике од Србије и Русије. Међутим, водеће земље NATO су током многих година улагале велики новац и напоре у кидање веза и стварање антисрпске и антируске Црне Горе. „Нова Црна Гора“ треба да постане „балкански носач авиона“ за борбу са Москвом и Београдом“
  • „Многи наши истомишљеници и сарадници већ се налазе у затвору. Против мене је подигнуто више оптужби и започет кривични прогон. Покушали су да нас оптуже за непостојећи државни преврат (на дан избора, 16. октобра 2016-те). То је био најкомичнији ,државни преврат’ у светској историји: без оружја, без пучиста и било каквих доказа да га је уопште било“
  • „Цела тајна Ђукановићеве власти је у моћној подршци Вашингтона и низа европских држава. Упркос томе што су многи из режима, укључујући и самог екс-премијера Мила Ђукановића, умешани у фалсификовање резултата избора и криминалне активности - подршка власти од стране западних земаља не слаби. Када се пре нешто више од годину дана у парламенту гласало о поверењу влади, америчке дипломате су отворено вршиле притисак на део опозиције са захтевом да подржи Ђукановићеву владу“

        ОЗБИЉНИ и утицајни московски дневни лист „Известия“ објавио је интервју са Андријом Мандићем.

        Представио га је у оба својства: и као председника Нове српске демократије и као прву личност унутар Демократског фронта.

        Лист је Мандићу прво поставио ово питање: „Односи Русије и Црне Горе преживљавају времена која нису добра. Подгорица је проширила персоналне санкције против политичара Русије. Како то треба оцењивати?

        „Историја показује да Црна Гора никада није имала ближе савезнике од Србије и Русије. Међутим, водеће земље NATO су током многих година улагале велики новац и напоре у кидање веза и стварање антисрпске и антируске Црне Горе. ,Нова Црна Гора’ треба да постане ,балкански носач авиона’ за борбу са Москвом и Београдом. Зато се данас за непријатељско сматра све што има везе са Русијом и Србијом. А главним непријатељима се називају они који се боре за очување односа са традиционалним савезницима.

        Владајућа елита беспоговорно извршава све налоге западних политичара. Када добије сигнал да је неопходно да некоме уведе санкције - она то чини без премишљања. Она и не делује у интересу својих грађана већ у интересу трећих земаља, а притом следи своје егоистичне циљеве. Чисто економски гледано, од санкција страда понајпре сама Црна Гора“.

        • Председник друштва руско-српско-црногорског пријатељства „Словенски мост“ - Љубомир Радиновић - обратио се свим опозиционим партијама у Црној Гори са предлогом да на нивоу општина доносе одлуке о укидању антируских санкција. Може ли опозиција направити јединствени фронт?

        „Ми одлучно поздрављамо и подржавамо ту иницијативу. Као главана опозициона снага, тежићемо да она у форми декларације буде прихваћена у свим градовима у којима је на власти опозиција. Укидање санкција на нивоу општина биће јак политички гест. То ће допринети доласку руских инвестиција и туриста“.

        • Очевидно је да је политика владајуће елите усмерена на продубљивање сарадње са NATO, а да то уноси раздор у црногорско друштво. Каква је реална ситуација у земљи?

        „Црна Гора је фактички на ивици „грађанских сукоба“. Још 2006-те, када је одржаван веома сумњиви референдум о независности, Црна Гора је била на прагу кризе („Известия“: 45,5 одсто народа било је против раскидања државног савеза са Србијом). Са одлуком власти о ступању у NATO и увођењем антируских санкција - раскол у друштву се само повећао. Осим тога, владајући режим је почео да користи оштрије методе против опозиције. Још 2006. тешко је било замислити да ће уследити репресије против опозиције. Сада је то постало свакодневна рутина“.

        • Кад говорите о репресијама, шта тачно имате у виду?

        „Многи наши истомишљеници и сарадници већ се налазе у затвору. Против мене је подигнуто више оптужби и започет кривични прогон. Покушали су да нас оптуже за непостојећи државни преврат (на дан избора, 16. октобра 2016-те). То је био најкомичнији „државни преврат“ у светској историји: без оружја, без пучиста и било каквих доказа да га је уопште било. Штавише, владајући режим користи грубу силу против учесника протеста који не желе да своју земљу виде у саставу NATO. А демонстрације су сталне јер су две трећине грађана против прикључивања тој алијанси“.

        • Упркос свему, владајућа Демократска партија социјалиста, на челу са Милом Ђукановићем, многе године је већ на власти...

        „Цела тајна Ђукановићеве власти је у моћној подршци Вашингтона и низа европских држава. Упркос томе што су многи из режима, укључујући и самог екс-премијера Мила Ђукановића, умешани у фалсификовање резултата избора и криминалне активности - подршка власти од стране западних земаља не слаби. Када се пре нешто више од годину дана у парламенту гласало о поверењу влади, америчке дипломате су отворено вршиле притисак на део опозиције са захтевом да подржи Ђукановићеву владу. Кршење елементарних грађанских права у Црној Гори за Вашингтон није никакав проблем јер му је на Балкану потребна још једна марионетска држава“.

        • Сада је опозиција на власти у 30 одсто општина, укључујући градове као што су Будва, Котор и Херцег-Нови. Наредне године ће бити одржани председнички избори и локални у више од 10 градова. Ако опозиције успе да преузме власт 2018-те, какви се њени спољнополитички кораци могу очекивати?

        „Првенствено желимо да направимо ревизију позиција према NATO. Већина грађана је била против ступања у алијансу јер су натовски авиони бомбардовали територију Црне Горе чак и пре напада на Србију. Зато ћемо после смењивања режима организовати референдум о уласку у тај војно-политички блок, па ће Црна Гора постати прва земља која је напустила NATO.

        Ми ћемо укинути антируске санкције и анулирати признање непостојеће државе Косово. Наш главни приоритет биће успостављање односа са Русијом и Србијом. Међутим, ми смо спремни за конструктивни дијалог са свим суседима, па и са онима који су чланови Европске уније и NATO“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари