Косовски Срби знају да могу рачунати једино на себе

Нечије камере ипак биле на Јарињу 2 - камере Првог канала руске државне телевизије

*  Допремљена је тешка техника, до зуба наоружани војници, снајперисти са обе стране пута – сви против једне сниматељске екипе и јединог Србина који је до последњег момента покушавао да узме своју заставу са осуђене барикаде. 

* Срби имају шта да предоче Американцима, ако истрага о пуцању, на масу ненаоружаних људи, буде икада вођена

* Ми ћемо да издржимо – слобода нема цену!» - уверен је Марко Јакшић

* Амерички официр : «Go, go, go!»

* Баранов: «This is my car!»

* Прошли месец је косовским Србима јасно показао да они могу рачунати само на себе. И, по свему судећи, они су на то спремни. Изабрани начин супротстављања показао је велику ефикасност

          ВОДИТЕЉ ДНЕВНИКА: Главни међународни скандал, ове недеље било је ново заоштравање ситуације на Косову. Америчким и европским средствима јавног информисања више одговара да ово заоштравање не примећују, понављајући да је на Косову све у реду и да тамо одавно нема никаквих проблема. Међународне снаге су ипак ове недеље, под командовањем НАТО, хитно пребачене да помогну албанским терористима–сепаратистима и да обезбеде границе самопроглашеног Косова и Србије.

          Покушаји Срба, који у великом броју живе у том делу Покрајине, да блокирају прелазе завршени су пуцањем на мирне демонстранте. Том приликом пуцали су управо војници међународних снага који су по резолуцији УН дужни да поштују неутралност. 

          Из жаришта европског лицемерја репортажа Јевгенија Баранова.

          БАРАНОВ: Да бисте из Централне Србије дошли на северно Косово које претежно насељавају Срби, сада треба путовати околним путевима – планинским стазама, заобилазећи линију фронта необјављеног «друмског рата» који овде траје последња три месеца. Још у јуну су, албанске власти, самопроглашеног Косова покушале да, уз подршку НАТО снага, поставе своју царину на два гранична прелаза – Јариње и Брњак – на административној граници са Србијом. За време тих сукоба било је и рањених Срба.

          Игноришући ту чињеницу хеликоптери НАТО ипак 16. септембра превозе представнике албанске пограничне службе изнад глава Срба који протестују. Власти у Приштини славе: од сада је, како им се чинило, макар и симболички, сва власт на територији Косова, као и његов непокорни српски део, под њиховом контролом.

______________________________________________    

«Славље је било преурањено. Срби су одмах одговорили херметичним затварањем свих путева».

______________________________________________

          Међутим, очигледно да је славље било преурањено. Срби су одмах одговорили херметичним затварањем свих путева који воде према окупираним граничним прелазима. Одсада се за саобраћај са Србијом користе алтернативни путеви који су донедавно били шверцерске стазе. Преко шума и планинских гудура које контролишу српски добровољци, крећу се непрегледне колоне аутомобила, шлепера и путничких аутобуса. Шта више, број таквих путева се множи сваког дана, њих шире и ојачавају, што изазива бесмопоћни бес у Приштини. 

          «Ми ћемо да наставимо са блокадом путева, како са наше тако и са српске стране административне границе. И нека они на граници сами себи проверавају документа. Преко њиховог прелаза неће проћи ни једно возило. То ће бити најскупља и најбесмисленија акција за коју сам чуо. Ма, они су једноставно присиљени да све достављају ваздухом. Од хране до тоалетног папира – све хеликоптерима. Истина је да су скочиле цене робе. Али ми ћемо да издржимо – слобода нема цену!» - уверен је Марко Јакшић председник националног већа српских општина и насеља.

          БАРАНОВ: Доктор Јакшић, један је од лидера српског отпора на Северу Косова. У болницу града Косовска Митровица, где је начелник ортопедског одељења, доставили су рањене Србе, на које су у прошли уторак пуцали амерички војници приликом последњег сукоба на блокираном царинском прелазу Јариње.          

_____________________________________________

«Ми смо почели да бежимо. Тада сам осетио снажну бол у нози. Видео сам да ми је нога буквално поломљена. Пао сам, подигли су ме и понели да би у том моменту добио други метак. У том моменту рањавају и момка који ме је носио» - каже рањени Небојша Радојичић.»

_____________________________________________

          «Ми смо почели да бежимо. Тада сам осетио снажну бол у нози. Видео сам да ми је нога буквално поломљена. Пао сам, подигли су ме и понели да би у том моменту добио други метак. У том моменту рањавају и момка који ме је носио» - каже рањени Небојша Радојичић.

          БАРАНОВ: Одмах након обуставе ватре на прелазу Јариње, команда НАТО снага на Косову изјављује да је све што се десило био одговор на српску провокацију, да су седаморица Срба рањени гуменим мецима и да је због експлозије бомбе ручне израде, бачене из масе, рањено четири њихова војника. Међутим, никакви докази за то нису предочени и без обзира на покушај скривања доказа. «Карактер рањавања, из ватреног оружја, свих седам наших пацијената, сведочи да су ране задобили у моменту бегства. Улазни отвори задобијени од бојеве муниције, ушли су с леђа» - каже хирург Александар Божовић.            

          БАРАНОВ: На аматерским снимцима јасно се види како људи у паници беже, док се пуцњава наставља. На рендгенским снимцима види се метак натовског калибра 5,65 мм. Као и на фотографијама које су направљене за време хирушке операције. А ево и аутомобила хитне помоћи на коју су пуцали док су лекари покушавали да извуку рањене. Метални оквир ветробранског стакла са возачеве стране пробијен је метком.   

          «Управо када смо унослили другог рањеног, чуо сам да је нешто пукло. И тек тада сам, када су дошли полицајци који су нашли метак и рекли да је од натовског снајперског оружја, постао свестан да су пуцали по мојој хитној помоћи» - каже возач хитне помоћи Миљан Илић.

          ВОДИТЕЉ: Могуће је да су управо Американци одлучили да преузму иницијативу за решење проблема на Косову. Они немају намеру да праве церемонију нити да се осврћу на последице које изазивају њихова дејства. Судећи по томе као се понашају, они имају јасан план, а и рокови његове реализације притишћу.

          БАРАНОВ: «Требало је само да оду представници УНМИКА и администрације УН који су овде дошли из Приштине на гранични прелаз Јариње ради преговора са представницима Кфор. Чим су отишли почела је неочекивана акција америчке војске. Шта ће се сада дешавти није јасно, јер се са свих страна спуштају борбена возила. Из правца српске барикаде крећу се амерички војници КФОР у пуној борбеној опреми». 

__________________________________________

          «Кад су власти у Приштини појуриле да објаве да је гранични прелаз Јариње отворен и слобозан за прелаз, никле су нове барикаде и херметички затвориле пут са српске стране границе и тиме постале недоступне за миротворце.» 

____________________________________________

          Прошлог петка, два дана након пуцања у људе на граничном прелазу Јариње, Американци сада на истом месту обављају операцију уклањања српских барикада на прилазу косовској граници.

          Амерички официр и војници: «Go, go, go!»

          Јевгениј Баранов: «This is my car!»

          Ми смо били једини који смо видели последње минуте барикаде око које су све време бујале страсти. На срећу, осим нас у моменту почетка операције у околини никога није било. Дејства америчке војске била су таква да су се крвави догађаји од прошлог уторка могли су се поновити да су на нашем месту били Срби. Допремљена је тешка техника, до зуба наоружани војници, снајперисти са обе стране пута – сви против једне сниматељске екипе и јединог Србина који је до последњег момента покушавао да узме своју заставу са осуђене барикаде.   

          «Ми смо упозоравали да може да дође до таквог развоја догађаја, а они који нису обрађали пажњу на наша упозорења, у првом реду НАТО, сносе пуну одговорност за оно што се десило данас на Косову» - изјавио је министар иностраних послова Србије Вук Јеремић.

          БАРАНОВ: Без обзира на изјаве српских власти и покушаје да конфликт који се распламсава регулишу дипломатским путем, ситуација ће се вероватно погоршавати. Прошли месец је косовским Србима јасно показао да они могу рачунати само на себе. И, по свему судећи, они су на то спремни. Изабрани начин супротстављања показао је велику ефикасност. Свега два сата на двесто метара даље, после тога од како су Американци уклонили барикаду, подигнута је нова. У суботу поподне, када су власти у Приштини појуриле да објаве да је гранични прелаз Јариње отворен и слобозан за прелаз, никле су нове барикаде и херметички затвориле пут са српске стране границе и тиме постале недоступне за миротворце. 

          Међутим, на основу дејстава тзв. миротвотаца такође је јасно да они немају намеру да одступе. Формално, они су успоставили контролу над границом, али се поставља питање које ће начине сада да изаберу да би та контрола постала реална.  

На емисији радили: Јевгениј Баранов, Игор Критсков и Горан Шимпрага

 

 

          Линк репортаже: http://www.1tv.ru/news/world/187068

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари