Колективни Запад подржава Албанце, а они могу запалити и Македонију и Балкан

АЛБАНЦИ ЖЕЛЕ ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈУ ЗЕМЉЕ ДА БИ СВОЈ ДЕО ПОТОМ ПРИКЉУЧИЛИ „ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ”

 • На Ђорђа Иванова се врши жесток притисак. Али, он се засад држи. Чак одбија да се сретне са емисаром Стејт департмана Хојтом Ји који би – треба ли се уопште бавити врачањем – од председника Македоније затражио да попусти пред захтвима Албанаца. То је смео поступак који показује да македонске власти не намеравају да попуштају под притиском вашингтонског и бриселског Це-Ка
 •  Албански националисти наваљују све више. Зато: ако нека страна изгуби живце – да се и не говори о смишљеној провокацији од стране Албанаца – у Македонији ће планути рат. Запалиће се цео Балкан. А Балкан је данас кућица од картона испод које је гомила тињајуће сламе. Управо то су данас Балкан и земље на простору бивше Југославије
 • Ако се у Македонији пролије крв – било православних Македонаца или муслимана-Албанаца – истоверци и једних и других изван Македоније неће остати по страни   
 • НАТО је 1999. бомбардовао Србију прогласивши за њену кривицу покушаје Слободана Милошевића да на Косову успостави уставни поредак. А за шта Сједињене Државе и ЕУ могу оптужити Ђорђа Иванова? За  било шта

Пише: Игор ПШЕЊИЧНИКОВ, експерт РИСИ за агенцију РИА Новости

          ЕТНИЧКА и религиозна конфронтација међу двема групама становништва Македоније — православним Македонцима и и муслиманима-Албанцима — опет је дошла до тачке кључања.

          Посланици Собрања (парламента) Македоније 27. априла увече су већином од 62 гласа (од укупно 120) изабрали етничког Албанца Талата Џаферија, који је представник највеће партије албанске националне мањине (ДУИ), за председника тог законодавног органа.

          Реч „избрали” у овом случају може се ставити под наводнике јер је до „избора” дошло без председника Собрања који је већ био напустио салу за седнице. Гласањем је руководио један од опозиционих посланика.

          Све се догађало док су посланици досад владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ узвикивали „Ово је пуч!”.

          А председник државе, Ђорђе Иванов, позвао је посланике да се „врате уставном и законском поретку и поштовању пословника који су били прекршени”.

          После таквог „гласања”,  активисты покрета „За заједничку Македонију”, који су митинговали на улици, упали су у парламент и избили лидере опозиције и посланика-Албанца. Умешала се полиција. Повређени су 70 демонстраната, 22 сарадника полиције и три посланика.

          Постоје озбиљна страховања да је у Македонији зпочело оно што може разнети цело Балканско полуострво, а за њим и целу Европу.

          Инцидент у македонском парламенту је директни и логични развој кризе у којој се нашла Македонија после парламентарних избора одржаних 11. децембра прошле године.

          Узрок кризе је у томе што је опозициони Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ), који подстиче Запад, за све обезбедио подршку партије албанске мањине. Притом ДУИ тврди да то уопште није коалиција.

          Било како било, обједињавање посланичких мандата СДСМ и Албанаца (заједно имају преко половине од укупно 120) омогућава тој „рецимо коалицији” да претендује на формирање владе. И, нико се томе, вероватно, не би ни противио да се тај чудни савез не заснива на условима које је поставила ДУИ који су названи „албанском платформом”.

          Какви су то услови?

          Албанци су спремни да сарађују са СДСМ под условом да  албански језик у Македонији добије статус другог државног језика. Такође: ако се на дневном реду нађе федерализација земље (то јест – њена етничка подела — на македонски и албански део), са расправом о новом грбом, застави и другим симболима државе.

 

          Фактички би се радило о трансформацији Македоније од садашње унитарне земље у којој су Македонци — титуларна нација (64%), а Албанци — мањина (25%), у нешто много аморфније (по неким подацима, Албанци, чији наталитет је протеклих деценија био много већи, могу чинити и до 40% становништва Македоније).

          Лидер СДСМ, Зоран Заев, крајем фебруара је предао председнику Иванову више од половине (67 од 120) потписа посланика и затражио мандат за формирање новог кабинета министара. Председник, који је прозрео намере албанске мањине, одбио је да му да мандат за формирање владе и директно је изјавио да је програмска платформа опозиције припремљена у суседној Албанији.

          Ако се све ово има у виду, апсолутно претеће је зазвучала изјава председника самопроглашене „Републике Косово” Хашима Тачија да „Албанци у Македонији морају узети ситуацију у своје руке”.

          Одавно ни за кога није тајна да у Тирани сањају о стварању „Велике Албаије”. Део тог плана је отцепљење територије Македоније наесљене Албанцима и њено припајање Албанији.

          У „паналбанским” плановима је исто такво присаједињење Албанији Косова – покарјине данас насељене Албанцима коју Србија сматра својом историјском колевком и неодвојивим делом, а такође и јужног дела Црне Горе који је такође насељен Албанцима.

          На Балкану живи преко пет милиона Албанаца. Од тога, три милиона у Албанији, преко пола милиона (а можда и више) – у Македонији, милион и по – на Косову и југу Србије.

          Председник Македоније не даје сагласност за формирање владе која би функционисала према „албанској платформи”. Зато је у минули четвртак виђен упад истих албанских играча – само „кроз друга врата”.

          Наступили су по принципу: нисмо успели да формирамо  владу – хајде да изаберемо свог човека за председника парламента, који ће руководити реализацијом законодавних иницијатива, укључујући и оне које су у интересу албанске мањине у Македонији и њених покровитеља у Албанији и свих који са њом „саосећају” на Косову.

          Веома је индикативно које земље кога подржавају у Македонији. Јер, омогућава да се схвати ко је од страних играча за који сценарио за Македонију.

          На пример, формирање владе на бази „албанске платформе” подржавају Европска унија – у лику шефа њене дипломатије Федерике Могерини - а такође НАТО, а нарочито — САД и Велика Британија.

          Министарство иностраних послова Русије је још у марту оштро критиковало ЕУ и НАТО због притиска на председника Ђорђа Иванова да дозволи опозицији да формира владу на „албанској платформи”.

          „Мешање извана у унутрашње ствари Републике Македоније поприма форме које све више вапе за осудом. Грађани Македоније су на ванредним парламентарним изборима 11. децембра 2016. године подржали владајућу партију која је добила највише гласова. Упркос отвореној подршци ЕУ и САД, а и свим маинпулацијама, опозиција је претрпела пораз. Важно је не губити из вида чињеницу да мере формулисане у Тирани подразумевају федерализацију Македоније, промену архитектуре њене власти, чак и државних симбола, а да све то фактички води подривању њених уставних темеља, у коначном збиру – и дезинтеграцији те земље”, - говорило се у изјави МИП РФ.

          Клективни Запад је подржао постављање Џаферија за спикера македонског парламента.

          „Демократија мора ићи својим курсом. Ми позитивно оцењујемо, како је објављено, избор Талата Џаферија за спикера парламента”, наглашава се у заједничкој изјави поменуте Федерике Могерини и еврокомесара Јоханеса Хана. И то: упркос очевидним разлозима за сумње у легитимност гласања у парламенту.

          Балкан одавно и оправдано називају европским „буретом барута”, па сваки нагли покрет прети повратком авети рата којих је у  XX веку на том простору буктало вероватно више него било где другде у Европи.

          На Ђорђа Иванова се врши жесток притисак. Али, он се засад држи. Чак одбија да се сретне са емисаром Стејт департмана Хојтом Ји који би – треба ли се уопште бавити врачањем – од председника Македоније затражио да попусти пред захтвима Албанаца.

          То је смео поступак који показује да македонске власти не намеравају да попуштају под притиском вашингтонског и бриселског Це-Ка.

          Албански националисти наваљују све више. Зато: ако нека страна изгуби живце – да се и не говори о смишљеној провокацији од стране Албанаца – у Македонији ће планути рат. Запалиће се цео Балкан.

          А Балкан је данас кућица од картона испод које је гомила тињајуће сламе. Управо то су данас Балкан и земље на простору бивше Југославије.

          Јужне општине Србије (Бујановац и Прешево) густо су насељене Албанцима који гледају према Албанији и Косову. Само Косово тежи да се припоји Албанији, мада Србија ту покрајину сматра својом.

          Од БиХ жели да се одвоји Република Српска и да се присаједини мајци-Србији.

          Југ Црне Горе такође је плацдарм албанског сепаратизма који подгрева Албанија.

          Ако се у Македонији пролије крв – било православних Македонаца или муслимана-Албанаца – истоверци и једних и других изван Македоније неће остати по страни.

          А да ли ће остатак Европе остати пасиван?

          НАТО је 1999. бомбардовао Србију прогласивши за њену кривицу покушаје Слободана Милошевића да на Косову успостави уставни поредак.

          А за шта Сједињене Државе и ЕУ могу оптужити Ђорђа Иванова?

          За  било шта.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Нада's picture
Нада 17:50 30.04.2017.

 • +1
Voting is closed.

Тако је Игоре! Колективни Запад подржава Албанце, а они могу запалити и Македонију и Балкан.
Али фашисте то не брине. Проливена православна крв није важна- не важе ни људска нити било која права. Само ропска послушност.
Свет је већ дуго у циркусу, где су животиње добро дресиране.

draganz's picture
draganz 22:41 30.04.2017.

 • +1
Voting is closed.

Ma važno je bilo (slovenskim/pravoslavnim) Makedoncima da podginu trijumfalnu kapiju (vidi se na prvoj slici), spomenika Aleksandru Makedonskom i drugima iz Helenske Grcke umesto Srprskim (pošto je to i njihova istorija a ne Helenska) istorijskim ličnostima (Caru Dusanu, Vladici Nikolaju...) ili bratskom Ruskom narodu. Ko će vas braniti? Antički Grci? Savremeni Grci kojima kradete istoriju? Tako su lako zaboravili ko im je doneo slobodu u Balkanskim ratovima. Ne kazem da im mozemo danas pomoci, ali mozda ce doci vreme.

I kakva Zajednika MK? Pa zar nije bilo dovoljno iskustvo 90 tih sa prostora cele bivse Juge? Moze ali na silu kao BIH. I kako im je? Nikako. Nego vi vucite prvi poteze, nacrtajte vi granice, manite Siptarske granice i boriste se za njih.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 20:15 30.04.2017.

 • +39
Voting is closed.

Ima stvarno mnogo tekstova o Vardarskoj Makedoniji, ali je ocigledno da ogromna vecina autora (ne mislim samo na ovoga) nema blage veze da je jos 1996. (1995. je izvrsen atentat na Gligorova i on se povukao) Lord Dejvid Oven pitao Milosevica za misljenje o roku trajanja ove kvazidrzave. Milosevic je rekao do 15-ak godina, a Oven mu rekao da precenjuje njihove sposobnosti da ce potrajati jos 5-6 godina...
Ovo sam napisao zato sto nista, ali bas NISTA o cemu se govori nije NIKAKVA NOVOST i ceo scenario za podelu je stara prica koja nije ostvarena samo sticajem okolnosti.
Iako izgleda da je Milosevic bio blizi istini, zapravo nije tako.
Vardarska Makedonija likvidirana je po Ovenovoj prognozi 2001.godine, nakon potpisivanja kapitulacije u formi sporazuma pod nazivom "Ohridski sporazum". Samoubistvo je potpisao Boris Trajkovski.
A sta je to potpisao nas nepravoslavni vardaromakedonac, verom protestant?
Pa, potpisao je podelu vardaromakedonske kvazidrzave na DVA konstitutivna nazovinaroda!
(uz to je isla i masa drugih stvari sa promenom Ustava - ravnopravnost jezika, ucesce u kompletnom drzavnom aparatu, itd. i sl. sve moguce...).
Prihvatio je da je broj siptara nesto veci od 25%, a to je (gle cuda!) taman bila donja granica da jedna nacionalna manjina postane preko noci konstitutivni narod...
Ovo danas je samo posledica toga i nista vise.
Plan je podeliti teritiriju siptarima i bugarima.
Ono sto je presudilo je falsifikovan broj siptara. Njih nikada nije bilo ni 20%. Broj je montiran uz pomoc Nato, EU, Jenkija i Nemacke, kojoj je Vardarska Makedonija predata. Operativni naziv plana je bio "Juzni vetar". Vetar je dunuo i oduvao Vardaromakedoniju u istoriju.
Kao i Trajkovskog, koji je par godina kasnije nastradao u avionskoj nesreci.
Tako da 99% tekstova koji idu ovih dana pisu dibidus neznalice...

Slobodanka's picture
Slobodanka 08:44 01.05.2017.

 • +30
Voting is closed.

Evropski narodi su oduvek bili osvajački i mnogi od njih su imali kolonije, a tamo su odavno naučili kako da zavadjaju, dele, i tako lakše osvajaju i pokoravaju. V.B. i Francuska su i danas države sa svojim kolonijama, Bio je i rat za Foklandska ostrva u 1982.godini pa ni smisao toga nije u tupim domaćim glavama koje bi da vode zemlju probudio sumnju kakav je zapravo savremeni svet.
Nemačka je svoje kolonije izgubila posle prvog svetskog rata pa joj je sad zadovoljstvo da ih napravi bar na Balkanu. Hrvatsku već imaju, a i Albanci su im stari saveznici. A i mnoge zemlje članice EU su Nemačkoj već kao kolonije, mereno po ekonomskim krizama u tim zemljama.
Političari u Makedoniji nisu shvatili da će sa udaljavanjem od Srbije napraviti uslove za sopstveni brži nestanak. Isto važi i za Crnu Goru. Bitno je da su sami radili na razvijanju mržnje prema Srbima i Srbiji, a u suštini je tu bila ključna nečija lična pohlepa za vlašću. Najgore od svega je što obadva odrodjena naroda ne znaju ko su im pravi i prirodni neprijatelji, a ko prijatelji. Neke predstave imaju, ali mnogima sve stoji skroz obrnuto u glavi. Takvi nakaradni procesi su razvijani za vreme Brozove vladavine. Dugo je to trajalo i nema šanse da se narod može opametiti u kratkom roku. Jeste tužno znati ovakvu istinu i gledati kako se sve raspada i biti nemoćan. Ali mi više nismo sposobni ni sebe da sačuvamo, a kamoli da se opterećujemo sa njihovom daljom glupom i tužnom sudbinom. I mi imamo svoje pohlepnike na vlasti koji održavaju našu zavisnost od tamo nekih drugih koji nama rade o glavi. I kod nas dobar deo naroda nije uopšte svestan da mi treba najpre sami sebi da pomognemo.

draganz's picture
draganz 23:53 30.04.2017.

 • +1
Voting is closed.

Svakome u MK je jasno za koju je stranu. Siptari su na jednoj a ostali su podeljeni izmedju vecine na strani Grujevskog i manjine koji su za Zaeva, koji je uz Siptare (da bi se dokopao vlasti). Ako udare jedni na druge Siptari ce ostati bez manjinske podrske ostalih i lose im se pise u oruzanom obracunu, jer su manjina, mozda 20-25% stanovnistva. Jeste da ce Siptari biti podrzani od Zapada sa teroristima i placenicima, kao u Siriji. Ali ni pravoslavna strana nece biti ostavljena bez svake vrste pomoci od pravoslanih sirom sveta. Ako Bog da, ciscenje Balkana od kukolja moze krenuti iz MK.

Dejan's picture
Dejan 05:20 01.05.2017.

 • +22
Voting is closed.

Na sipce se osloniti ide na kratke staze. Ja uvek ponavljam da su nas bukvalno kurcem pobedili, ali i to je na kratke staze. Gomila mladog stanivnistva, doduse ne obrazovanog, ali sa pristupom internetu, Bog hvala za to, ce da trazi vise i vise. Mnogi ce da potraze svoje pozicije, tamo gde su sada vodje klanova, a to lako moze prerasti u unutar siptarski skob na svim teritorijama koje kao "poseduju". Ovo ne govorim zato sto sam pametan, vec zato sto sam u ovome belom svetu razgovarao sa Albancima.

Uglavnom, bice jos ceranja u Makedoniji, ali za sada ne mirisi na rat. Ako do toga dodje, sranje ce biti mnogo vece i mnogo dublje nego sto su bili Balkanski ratovi.
Prvo, Srbija ce izgubi juzni deo u roko od 24 casa. VEhabiti i lojojedi ce da uzmu Rasku i za manje, dok ce CRna Gora saptom pasti. Vrlo verovatno ce i "bosnjaci", vehyabitskog obreda, dati svoj doprinos sveopstem sranju.

Sve u svemu, jebi ga ....

milovan's picture
milovan 13:03 01.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Jednostavno resenje i bez prolivanja krvi u Makedoniji, bili bi novi izbori. Svi koji su protiv ponavljanja izbora,zele rat.

Србин из Македоније's picture
Србин из Македоније 13:41 01.05.2017.

 • +24
Voting is closed.

А ко ће те изборе да спроведе? Ко ће иницирати расписивање избора? Комплетне локалне самоуправе у западним деловима Македоније ( Струга, Кичево, Дебар, Гостивар,Тетово,Липково, Брод, су у руке Албанаца. Полициски састави такође. Министар полиције и дан данас, у техничкој влади ВМРО-ДУИ је Албанац -Фатмир Нухију. Албанци су комплено интегрисани у свим државним институцијама у Македонији. У Куманову 30% у институцијама, у неким општинама у Скопљу скоро 100%- Сарај, Чаир, Кондово, и др. Имају 11 министара у влади Димитријева-Грујевског. Тачно је то да Албанци фингирају како на Косову, тако и у Македонији своје бројно стање. Али они су насењени на релативно великом простору у односу на њихов број. Тако је било и у Босни- Срби иако су били мање заступњени у Босни, катастарски су држали велики део Босне. Пола и више Македонаца живи само у Скопљу. Македонска села су запуштена, а њихова нису. Да не говорим о залђини који имају од стране Албаније и Косова, плус фактор НАТО.Једина гаранција за опстанак Македоније и фактор обуздавања је било присуство Треће армије и договор Мицотакис -Милошевић. Милошевић се и дан данас у Македонији доживљава како негативна личност. Гесло тада је било Нећемо у скраћеној Југославији- Србославији.Хоћемо еквидистанцу. Реч је о кратковидој стратешкој политици. Са друге стране Македонци су подељенији него икад. Грујевски и ВМРО на последњим изборима је добио само 2 посланика више од партије СДСМ. Грујевски, и његова политика перманентног попуштања , узмицања , и излажењем у сусрет Албанским захтевима није дало резултат. Са друге стране горостас и каријатида Додик је од опозиције направио млевено месо, односно решио проблем у свом кампусу, а одма затим жестоко се обрушио на амбасаду САД у Сарајеву. Грујевски једноставно није тај калибар. Целокупна врхушка ВМРО је веома танка што се тиче интелектуалне густине, да би се могли носити са оваквим сложеним изазивима. Већина су постали министри са 25 год. Добар део је са купљеним дипломама.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 15:22 01.05.2017.

 • +23
Voting is closed.

@ - Vardarska Makedonija je proslost zahvaljujuci pre svega brozu i njegovim komunjarskim banditima koji su aminovali asimilaciju i etnicko ciscenje Srba.
Sto se tice Vardaromakedonaca, njima su blize ustase nego Srbi, iako im je jedina garancija za opstanak bila Srbija.
Trazili ste - gledajte...

- (I jedna ispravka - Srbi su u BiH oduvek bili u vecini do Drugog svetskog rata i pocinjenog genocida nad njima, prirodno je da su bili najrasprostranjeniji, tu nema poredjenja sa uvezenim siptarima i poklonjenom zemljom)

Додај коментар