Кијевски пучисти би напали Крим да се не боје уласка руске армије

МАЛИ ПОБЕДОНОСНИ РАТ ЈЕ ЗА ВОЂЕ „ЕВРОМАЈДАНА” ШАНСА ДА СЕ СПАСУ ОД БАНКРОТСТВА

  • Никаква позивања на норме међународног права, а тим пре на украјинско национално право не могу да зауставе Русију: „револуција” која је уништила Украјину - анулирала је све руске обавезе пред међународним правом и кијевским побуњеницима

         Пише: Иван ЛИЗАН, портал Однако (Москва)

         КИЈЕВ и Запад су свесно изабрали курс заоштравања односа са Русијом. Губернаторима руских области у Украјини прети се и захтева да се припоје Украјини, док сајтове руских медија обара хакерска  „интернет-стотина”.

         Али, много је важније што Украјина на југу Херсонске области - у непосредној близини Перекопског земљоуза - концентрише армију, довлачи оклопна возила и поставља систем ПВО. Очигледно је да кијевска хунта не намерава да брани копно од „посезања” Кримљана на суседне области, већ жели да успостави „уставни” поредак на територији полуострва и да онемогући референдум.

         Сматрам да је рат један од сценарија да се кијевски побуњеници спасу од банкротства, јер прост наставак медијске хистерије показивањем оклопне технике и система ПВО изгледа сувишно, а и прилично је скуп елемент информативног рата.

         Међутим, хунта ће реаговати само ако буде уверена да Москва неће ризиковати и потпуно одговорити пребацивањем армије на територију Украјине. Чини ми се да Кијев није сигуран у то, јер нико не може да да гаранцију да се РФ неће умешати. Узгред, није ни јасно да ли је неко од „западних партнера” нешто обећао кијевским екстремистима. Зато је ризик да се над Кримљана изврши казнена операција велика као и вероватноћа да се „фини људи” из Симферопоља појаве у Лавовској области.

         Треба напустити илузије да је колективни Југо-исток у стању да изроди заједничког регионалног лидера и да натера локалне елите да гласају за референдум о федерализацији. У условима ширења терора протестни покрет ће једноставно умрети.

         Сматрам да руководство РФ има мало времена да донесе одлуку о Украјини и да ће морати веома оштро да дејствује. Узгред, Владимир Путин има право да употреби Оружане снаге, санкције у РФ никога не плаше, а становништво у великом проценту подржава руске власти.

         Никаква позивања на норме међународног права, а тим пре на украјинско национално право не могу да зауставе Русију: „револуција” која је уништила Украјину, анулирала је све руске обавезе пред међународним правом и кијевским побуњеницима.

         У супротном, украјинско Дивље Поље изродиће за неколико година такве монструме, због којих ће се - ради успостављања поретка - морати ангажовати још више снага и ресурса, а пламен терора и обојених револуција мораћмо гасити и на територијама бивших совјетских република.

         Превео: Горан ШИМПРАГА

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари